Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Για την μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου

Την αναγκαιότητα για την ανέγερση ενός σύγχρονου κτιρίου που θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου (Π.Υ.), ανέδειξε με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών και Υποδομων και Μεταφορών ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, η τωρινή θέση της Π.Υ. Βόλου δίπλα σε δύο σχολικά συγκροτήματα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πλήθος εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με τη στενότητα των δρόμων και την κυκλοφοριακή συμφόρηση δυσχεραίνουν την έξοδο και επιστροφή των οχημάτων στις εγκαταστάσεις και επηρεάζουν την ικανότητά της για άμεση επέμβαση. Αυτό, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια στη συχνότητα και στην ένταση των δασικών πυρκαγιών και των πλημμηρών υπό το καθεστώς της κλιματικής αλλαγής, καθιστούν ιδιαιτέρως αυξημένες τις ανάγκες πυροσβεστών και πολιτών, οι οποίες μπορούν να καλυφθούν μόνο με την κατασκευή και μετεγκατάσταση της Υπηρεσίας σε ένα νέο και σύγχρονων προδιαγραφών κτίριο.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  1. Προστασίας του Πολίτη
  2. Οικονομικών
  3. Υποδομων και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: Ανέγερση νέου σύγχρονου κτιρίου και μετεγκατάσταση για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου στεγάζεται από το 1953 μέχρι και σήμερα σε παλιό δημοτικό κτίριο επί των οδών Γαλλίας και Κουμουνδούρου στο κέντρο της πόλης του Βόλου. Το κτίριο λειτουργεί ως Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Μαγνησίας και στην Υπηρεσία εργάζονται αυτή την στιγμή 93 υπάλληλοι. Η Υπηρεσία λείτουργεί 24 ώρες το 24ωρο καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Η Π.Υ. Βόλου εγκαταστάθηκε στον παρόν κτίριο δεκαετίες πριν έχοντας στις αρμοδιότητές της τις αστικές πυρκαγιές, τις διασώσεις και ό,τι άλλο προβλεπόταν στον κανονισμό λειτουργίας. Το 1998, ανέλαβε και τη δασοπυρόσβεση με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις αλλά και οι ανάγκες της σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και κτιριακές υποδομές να πολλαπλασιαστούν.

Η θέση της Π.Υ. Βόλου δίπλα σε δύο σχολικά συγκροτήματα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πλήθος εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με τη στενότητα των δρόμων και την κυκλοφοριακή συμφόρηση δυσχεραίνουν την έξοδο και επιστροφή των οχημάτων στις εγκαταστάσεις και επηρεάζουν την ικανότητά της για άμεση επέμβαση. Έρχεται ακόμη πολύ συχνά αντιμέτωπη με την ασυνειδησία οδηγών που παρά το απαγορευτικό σήμα σταθμεύουν και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Επιπλέον, το κτίριο αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα που οφείλονται στην παλαιότητά του αλλά και την ανύπαρκτη συντήρησή του τα προηγούμενα χρόνια από τους αρμόδιους φορείς. Η υγρασία έχει διαβρώσει την τοιχοποιία και το μπετό  με αποτέλεσμα να αποκολλώνται επιχρίσματα και τσιμεντένια τμήματα από εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους και οροφές. Η διάβρωση έχει εισχωρήσει σε μεγάλο βάθος  προκαλώντας ανοίγματα σε τοίχους και οροφές και στη συνέχεια διαρροές στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του κτιρίου. Είναι, επομένως, φανερό ότι το κτίριο παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές και οι όποιες εργασίες επισκευής εκτελούνται περιστασιακά δεν είναι δυνατό να καταστήσουν το κτίριο κατάλληλο και λειτουργικό.

Οι χώροι του κτιρίου δεν επαρκούν για τη στέγαση του προσωπικού. Τα γραφεία των Υπαλλήλων είναι ασφυκτικά, ενώ δεν υπάρχουν χώροι για την ανάπαυση και την εκπαίδευσή τους. Υπάρχουν μόνο δύο τουαλέτες για την εξυπηρέτηση τόσο των Υπαλλήλων όσο και των πολιτών και συνεπώς η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας καθίσταται αδύνατη. Επιπρόσθετα, το γκαράζ του κτιρίου δεν επαρκεί για τη στέγαση του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων με αποτέλεσμα πολλά οχήματα να σταθμεύουν σε παρακείμενους δρόμους και να είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.

Η Π.Υ. Βόλου εξυπηρετεί την πόλη του Βόλου που είναι η έκτη στη σειρά μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα με μεγάλες δασικές εκτάσεις και ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων. Ένα ακόμα δεδομένο είναι η ραγδαία αύξηση στη συχνότητα και στην ένταση των δασικών πυρκαγιών και των πλημμηρών υπό το καθεστώς της κλιματικής αλλαγής. Οι ανάγκες των πυροσβεστών και των πολιτών είναι ιδιαιτέρως αυξημένες και μπορούν να καλυφθούν μόνο με την κατασκευή και μετεγκατάσταση της Υπηρεσίας σε ένα νέο και σύγχρονων προδιαγραφών κτίριο με ικανό περιβάλλοντα χώρο και σε θέση που να διευκολύνει την άμεση και απρόσκοπτη επέμβαση της Πυροσβεστικής. Η απλή μεταστέγαση σε άλλο κτίριο δε θα επιλύσει το διαχρονικό αυτό πρόβλημα.

Επειδή, το κτίριο που στεγάζει την Π.Υ. Βόλου είναι ακατάλληλο λόγω έλλειψης επαρκών χώρων για την εξυπηρέτηση του προσωπικού και των πολιτών, αλλά και τη στάθμευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Επειδή, η θέση του κτιρίου στο πυκνοκατοικημένο κέντρο του Βόλου με δρόμους που παρουσιάζουν μεγάλη κυκλοφοριακό φόρτο είναι ακατάλληλη και δυσχεραίνει το έργο των Πυροσβεστών μειώνοντας την ικανότητά τους να επεμβαίνουν άμεσα.

Επειδή, το κτίριο παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές που οδηγούν σε κατάρρευση εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων και οροφών που το καθιστούν επικίνδυνο.

Επειδή, η κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου κτιρίου που θα πληρεί τις κατάλληλες προδιαγραφές και η άμεση μετεγκατάσταση σε αυτό υπαγορεύεται από λόγους όχι μόνο υπηρεσιακούς, αλλά και λόγους ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης των πυροσβεστών που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση φροντίζουν για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών και την  προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Επειδή, το πρόβλημα του κτιρίου της Π.Υ. Βόλου είναι διαχρονικό και η μεταεγκατάσταση αποτελεί πάγιο αίτημα της Διοίκησης και των Υπαλλήλων της.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Τι προτίθενται να κάνουν για την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου;
  2. Τι ενέργειες προτίθενται να δρομολογήσουν για την εξεύρεση κονδυλίου για την ανέγερση ενός σύγχρονου κτιρίου που θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...