Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Εισήγηση Μεϊκ στο Ν/Σ για την κατάργηση περικοπής των συντάξεων.

12/12/2018
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στην Ολομέλεια της Βουλής ως Εισηγητής του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υπουργείου Οικονομικών «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε στις 11.12.2018.

«Έχουμε μια ιστορική πλατεία στον Βόλο, την Πλατεία Ελευθερίας, όπου μαζεύονται κυρίως άνθρωποι απόμαχοι της ζωής, συνταξιούχοι. Βρισκόμαστε μαζί τους καθημερινά και συζητάμε.
Η αγωνία όλων αυτών των ανθρώπων το τελευταίο χρονικό διάστημα, ήταν αν από το 2019 θα κοπούν οι συντάξεις ή όχι. Είμαστε, λοιπόν, στην ευχάριστη θέση σήμερα, ως Κυβέρνηση, να απαντήσουμε στην αγωνία τους και να τους πούμε ότι από 01/01/2019 οι συντάξεις δεν περικόπτονται».

Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, δίνοντας το στίγμα του ως Εισηγητής στην ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την «κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο, το οποίο και ψηφίστηκε στις 11/12/2018, περιέχει τρία μέρη. Το πρώτο αφορά τη ρύθμιση για την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων από 01/01/2019. Το δεύτερο μέρος αφορά την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2016/97, η οποία περιλαμβάνει διατάξεις για την προστασία του καταναλωτή και την ομοιόμορφη αντιμετώπιση σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει ευνοϊκές φορολογικές παρεμβάσεις, όπως τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τα ηλεκτρονικά μπαστούνια και τις γραφομηχανές Braille, τη διορθωτική παρέμβαση για τα οχήματα αναπήρων και πολυτέκνων, η οποία ρυθμίζει τη δυνατότητα των πολιτών αυτών αν το όχημά τους κλαπεί ή χαλάσει να υποβάλλουν αίτημα για την απόκτηση νέου οχήματος ατελώς, τη διάταξη που αφορά την υποχρεωτική ηλεκτρονική σφράγιση για όλα τα μεταφορικά μέσα καυσίμων, ώστε να μπορεί η διοίκηση να παρακολουθεί αποτελεσματικότερα τη διακίνηση καυσίμου και να εντοπίζει φαινόμενα καταστρατήγησης, καθώς και τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης στα ζευγάρια με ταυτόχρονη πρόβλεψη ότι τα ανήλικα τέκνα πηγαίνουν στο σύζυγο που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν ακόμη πολύ σημαντικές τροπολογίες όπως, η κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του μισού των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη σε όλους τους εργαζόμενους έως εικοσιπέντε χρόνων, που από το 2020 θα μεταφερθεί στο 100% και η οποία, όπως τόνισε ο Βουλευτής, αποτελεί «μία έμπρακτη στήριξη στους νέους εργαζόμενους διευκολύνοντας την προσπάθειά τους να εισέλθουν στην αγορά εργασίας», επίσης η τροπολογία για τη σύσταση οργανικών θέσεων σε όλους τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όπου όπως ανέφερε ο Βουλευτής είναι «άλλη μια δέσμευση του Πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που γίνεται πράξη», καθώς και η τροπολογία για την κατάργησηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ένα μέτρο που θα στηρίξει την εγχώρια παραγωγή.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, τα μέτρα αυτά έρχονται «σε συνέχεια της ψήφισης τροπολογίας για την επιστροφή των αναδρομικών στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, σε συνέχεια της ψήφισης του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, νέους επιστήμονες και αγρότες και σε συνέχεια της κατάθεσης του προϋπολογισμού για το 2019. Ένας φανερά επεκτατικός προϋπολογισμός με μία στόχευση, τη σταδιακή διόρθωση των αδικιών, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την έμπρακτη, απτή τόνωση της οικονομίας των νοικοκυριών και την επακόλουθη ανάπτυξη και ενίσχυση της οικονομίας και της αγοράς».

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, δεν παρέλειψε να τονίσει πως όλα τα παραπάνω «δεν ήταν δεδομένα ως πολιτικές επιλογές, αλλά αποτελούν αποτύπωμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης, ενός πολύ συγκεκριμένου πολιτικού σχεδιασμού και αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης».

Κλείνοντας την Εισήγησή του και καλώντας το σώμα να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ο Βουλευτής επεσήμανε πως «με στραμμένο το βλέμμα στις κοινωνικές ανάγκες, η προτεραιότητα από εδώ και πέρα θα πρέπει να είναι η έμπρακτη ανακούφιση των συμπολιτών μας, η διόρθωση των ανισοτήτων και των ανισορροπιών, η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και πάνω απ’ όλα, η κοινωνική ευημερία».

Το Γραφείο Τύπου

x

Check Also

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Η παιδεία και η εξειδίκευση οι μεγάλοι χαμένοι του νομοσχεδίου για την Παιδεία»

Παρέμβαση Μεϊκόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Στη Βουλή φέρνει ο Αλ. Μεϊκόπουλος τις καθυστερήσεις στη διανομή αλληλογραφίας στη Μαγνησία

Στη Βουλή φέρνει ο Αλ. Μεϊκόπουλος τις τεράστιες καθυστερήσεις στη διανομή αλληλογραφίας στη Μαγνησία

Μεϊκόπουλος:«Μετά το giveaway των 150€ γιατί δεν κάνετε giveaway και καμία θέση εργασίας στους νέους;»

Μεϊκόπουλος:«Μετά το giveaway των 150€ γιατί δεν κάνετε giveaway και καμία θέση εργασίας στους νέους;» ...