Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο

«Ισχυρίζεστε ότι ο ουρανοξύστης στο Ελληνικό θα αποτελέσει το νέο Παρθενώνα, αλλά το μόνο που αντιγράφετε από εκείνη την εποχή είναι οι είλωτες της Σπάρτης»

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής για το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» έκανε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε αρχικά στις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη στο περιστύλιο της Βουλής για το σκάνδαλο Novartis κατονομάζοντας τους κ. Τσίπρα και κ. Πολάκη ως τους πολιτικούς που χρηματίστηκαν, επισημαίνοντας πως ο κ. Γεωργιάδης κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα προκειμένου αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από το Αναπτυξιακό και να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα».

Ο Βουλευτής, στη συνέχεια, εξέφρασε την απορία του για το πώς θα αυξηθούν οι  ρυθμοί ανάπτυξης με φωτογραφικές διατάξεις αφενός, και με πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων αφετέρου και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «οι επιχειρηματίες θα κάνουν πως επενδύουν και οι εργαζόμενοι θα κάνουν πως πληρώνονται».

Η χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων τίθεται ως προϋπόθεση και αναγκαία συνθήκη για να έρθει η ανάπτυξη. «Την περίοδο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας οι ίδιες εργασιακές διατάξεις παρουσιάζονταν ως αναγκαιότητα στο όνομα της κρίσης. Τις ίδιες ακριβώς διατάξεις φέρνετε σήμερα στο όνομα της ανάπτυξης. Οξύμωρο».

Ο κ. Μεϊκόπουλος υπενθύμισε ακόμα την προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, όταν συνομιλούσε με εργαζομένους σε εργοστάσια και υποσχόταν ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό σε ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ και τον κάλεσε να εξηγήσει τώρα στους 110.000 εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, που είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται με τις κλαδικές συμβάσεις που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα ξαναδούν τον μισθό να πηγαίνει στα 600 ευρώ.

«Επιδιώκετε να δυναμιτίσετε εκ νέου τον μηχανισμό παραγωγής συλλογικών ρυθμίσεων, με πραγματικά χειρουργικές επεμβάσεις στη δομή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτές οι ρυθμίσεις προτείνονται ακριβώς από την ίδια κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε σε ισχύ με πράξη υπουργικού συμβουλίου το 2012 το νομοθέτημα με το οποίο ανατράπηκαν ριζικά ισορροπίες του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε ο Βουλευτής.

Σχετικά με τη δυνατότητα της ρήτρας «opt out» που οι Βουλευτές της Ν.Δ. έκαναν φιλότιμες προσπάθειες να πείσουν ότι εφαρμόζονται σε προηγμένες χώρες της Ε.Ε., η αλήθεια είναι ότι όντως ισχύουν, αλλά χρησιμοποιούνται και εφαρμόζονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Στο παρόν νομοσχέδιο οι ρήτρες απόκλισης επί των συλλογικών συμβάσεων εργασίας τίθενται με υπερβολικά ευρύ τρόπο. Αφορούν επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν όλα συλλήβδην τα οικονομικά προβλήματα με τον ασαφή όρο «σοβαρά» και αυτό μάλιστα, μπορεί να αφορά κάθε όρο εργασίας που ρυθμίζεται με μια συλλογική σύμβαση εργασίας. Και φυσικά, δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός της απόκλισης. Παράλληλα, στο πεδίο εφαρμογής του νόμου εμπίπτουν οι επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί και να παρουσιάσουν απλές ταμειακές δυσχέρειες ή απλά λογιστικά προβλήματα. Επομένως, θα μπορούν να τα επικαλούνται και να εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα τις δέσμευαν σε άλλη περίπτωση. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δημιούργησε έναν «δούρειο ίππο», προκειμένου να απορρυθμιστεί πλήρως το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η πραγματική ιδεοληψία, σύμφωνα με τον κ. Μεϊκόπουλο, είναι η αντίληψη ότι οι όροι εργασίας, δηλαδή τα εργασιακά δικαιώματα, ο μισθός, αποτελούν πεδίο ανταγωνισμού των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό το λόγο, οι εργασιακές διατάξεις που ενσωματώνονται στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο δεν αποτελούν παρά ένα μηχανισμό συμπίεσης μισθών.

Ολοκλήρωσε την παρέμβασή του αναφερόμενος σε δήλωση στελέχους της Κυβέρνησης που ήθελε τον ουρανοξύστη στο Ελληνικό να αποτελεί το νέο Παρθενώνα λέγοντας ότι «αυτό που βλέπω από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ότι το μόνο πράγμα που προσπαθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. να αντιγράψει από εκείνη την εποχή είναι οι είλωτες της Σπάρτης».

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...