Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ

15/05/2019
Ομιλία του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις οφειλών (120 δόσεις) προς Φ.Κ.Α., Δημόσιο και ΟΤΑ και άλλες διατάξεις

«Εδώ είμαστε, εδώ θα είμαστε και σιγά-σιγά το μνημονιακό πουλόβερ σταδιακά ξετυλίγεται»

Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε την Τρίτη 14 Μαΐου 2019, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

Ο Βουλευτής, στην ομιλία του τόνισε πως οι τελευταίες θετικές πρωτοβουλίες που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση, αποτελούν προϊόν σωστού προγραμματισμού, σωστού σχεδιασμού και εκμετάλλευσης όλων των θετικών συγκυριών. «Εκμεταλλευόμενοι και τη ρύθμιση του χρέους, αλλά και τα θετικά μεγέθη που καταγράφει η ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με μία ευνοϊκή ευρωπαϊκή πραγματικότητα, δημιουργήσαμε δημοσιονομικά περιθώρια, ούτως ώστε να πάρουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα και αυτό να μας δώσει και τη δυνατότητα να κάνουμε και πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό για τα επόμενα τρία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή του, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε πως η Μαγνησία είναι μία περιοχή «η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία αποτελείται από εμπόρους, από επιχειρηματίες, από ελεύθερους επαγγελματίες και η αλήθεια είναι ότι χτυπήθηκε αλύπητα στα χρόνια της κρίσης». Ωστόσο, επεσήμανε πως «οποιοδήποτε οικονομικό περιθώριο υπάρχει και το δημιουργούμε, το εκμεταλλευόμαστε υπέρ αυτών των ανθρώπων και πλέον νομοθετούμε για να διαμορφώσουμε μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα». Σύμφωνα με το Βουλευτή, όλα τα θετικά μέτρα που έχουν ήδη παρθεί ή ανακοινωθεί, όπως «η κατάργηση της περικοπής των συντάξεων, το επίδομα στέγασης, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια- έχουν εξήγηση, αλλά και ένα κοινό παρονομαστή: να μπορέσει να ανακουφιστεί αφενός ο κόσμος και αφετέρου να παρθούν πίσω διαχρονικές αδικίες, εννέα και πλέον ετών κρίσης». Τελειώνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής επεσήμανε ότι: «Εδώ είμαστε, εδώ θα είμαστε και σιγά-σιγά το μνημονιακό πουλόβερ σταδιακά ξετυλίγεται».

Αιχμή του δόρατος ανάμεσα στις συνολικά ευνοϊκές διατάξεις του νομοσχεδίου, αποτελούν οι ρυθμίσεις που αφορούν τις 120 δόσεις για οφειλές ιδιωτών προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και Ο.Τ.Α.. Καινοτομίες αποτελούν, το «κούρεμα» της βασικής οφειλής, μέσω του επανυπολογισμού της οφειλής με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο (4387/2016), όσον αφορά τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και το ότι πλέον δίνει λύση στους 80.000 υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένους, οι οποίοι παρ’ ότι είχαν συμπληρώσει τα υπόλοιπα κριτήρια συνταξιοδότησης τους δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη εξαιτίας οφειλών προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Οι νέες ρυθμίσεις παρέχουν στους ανθρώπους αυτούς τη δυνατότητα να λάβουν σύνταξη με μια μικρή παρακράτηση για την αποπληρωμή των οφειλών τους. Σημαντικές είναι και οι διατάξεις που αφορούν τις συντάξεις χηρείας, καθώς έχουμε αύξηση του ποσοστού της σύνταξης που λαμβάνουν οι δικαιούχοι από 50% σε 70% και επίσης αύξηση της ηλικιακής προϋπόθεσης των παιδιών από το 18ο στο 24ο έτος της ηλικίας τους ανεξαρτήτως αν φοιτούν σε σχολή ή πανεπιστήμιο.

Ακόμη, με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, υλοποιείται η δέσμευση της Κυβέρνησης για την καταβολή 13ης σύνταξης, με βάση τις ιδιαίτερες ρυθμίσεις των εν λόγω διατάξεων. Έτσι, η 13η σύνταξη χορηγείται τόσο σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους, όσο και σε όσους δικαιούνται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην ως άνω ημερομηνία. Επίσης, η 13η σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης διάταξη για την χωρίς αντάλλαγμα και για 99 έτη παραχώρηση της Βαμβακουργίας Βόλου, ιδιοκτησίας ΟΑΕΔ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την αξιοποίηση του χώρου, την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και την εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωφελών δραστηριοτήτων.

Το Γραφείο Τύπου

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...