Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την κατάργηση του παράβολου στα ΚΕΠΑ για τους άπορους, ανασφάλιστους ή αιτούντες προνοιακή παροχή λόγω αναπηρίας και για την παράταση χορήγησης αναπηρικής σύνταξης και προνοιακών επιδομάτων λόγω αναπηρίας.

Δύο ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής  Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος,
σχετικά με την κατάργηση του παραβόλου εξέτασης σε ΚΕΠΑ για τους άπορους, ανασφάλιστους και αιτούντες προνοιακή παροχή λόγω αναπηρίας, καθώς και σχετικά με την παράταση χορήγησης αναπηρικής σύνταξης και προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, εφόσον εκκρεμεί ιατρική κρίση στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ. Τις ερωτήσεις συνυπέγραψαν 39 και 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο παράβολο για την πιστοποίηση αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, με το άρθρο 3 του Ν.4331/2015 «Μέτρα για τα ΑΜΕΑ και απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)», καταργήθηκε το παράβολο εξέτασης σε ΚΕΠΑ για ανασφάλιστους, άπορους και όσους αιτούνται προνοιακό επίδομα αναπηρίας. Επίσης με το άρθρο 2 του ίδιου Νόμου προβλέπεται νέα διαδικασία ένταξης στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νόμος ορίζει ότι εφόσον ο αιτών πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις, η παραπομπή του στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή γίνεται πλέον  με τυποποιημένο Ειδικό Σημείωμα (παραπεμπτικό), στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά οι απαιτούμενες ιατρικές προϋποθέσεις ανά παροχή και βάσει αυτού του παραπεμπτικού υποβάλλεται η σχετική αίτηση στα ΚΕΠΑ. Στη συνέχεια με την εγκύκλιο Δ24α /Φ. /ΓΠ.οικ42890/804/29-09-2015 «Γνωστοποίηση διατάξεων του ν. 4331/2015 (ΦΕΚ 69 Α΄)», ορίστηκε ρητά ότι για την εφαρμογή αυτών των διαδικασιών προβλέπεται η έκδοση Απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ρύθμιση των επιμέρους θεμάτων εφαρμογής και την τυποποίηση των σχετικών εγγράφων (π.χ. παραπεμπτικό).

Ωστόσο, επειδή στην πράξη παρατηρείται ότι το παράβολο εξακολουθεί να εισπράττεται, ελλείψει της προβλεπόμενης αναγκαίας Υπουργικής Απόφασης, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί Εργασίας και Υγείας, για το χρονοδιάγραμμα έκδοσης της απαραίτητης ΚΥΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν ασάφειες και παρερμηνείες που προκύπτουν στα ΚΕ.Π.Α., σχετικά με την καταβολή ή μη του παράβολου, καθώς μέχρι τώρα για την απαλλαγή ήταν απαραίτητη η προσκόμιση βιβλιαρίου ανασφάλιστου/απόρου, το οποίο όμως ήδη έχει καταργηθεί.

Με δεδομένη την αυξημένη ευαισθησία  όταν πρόκειται για κοινωνικές ομάδες, όπως οι άποροι και τα άτομα με αναπηρία και επειδή βασική μέριμνα  είναι η ανακούφισή τους από τις συνέπειες της κρίσης, καθώς τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας και οι συντάξεις με αιτία την αναπηρία αποτελούν εισοδήματα βιοπορισμού για τους δικαιούχους, κατατέθηκε και σχετική ερώτηση για την παράταση χορήγησης την αναπηρικής σύνταξης και των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, εφόσον εκκρεμεί ιατρική κρίση στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ.

Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του αρ. 55 του Ν. 4369/2016, παρατάθηκε για ένα εξάμηνο και μέχρι 30.6.2016, το δικαίωμα της συνταξιοδότησης των ατόμων με αναπηρία στις περιπτώσεις λήξης αυτού και εφόσον εκκρεμούσε ιατρική κρίση στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ. Δηλαδή παρείχε στους ασφαλισμένους το δικαίωμα να συνεχίζουν να λαμβάνουν το ποσό της παροχής για ορισμένο χρονικό διάστημα, όχι μεγαλύτερο από έξι συνεχείς μήνες.

Επειδή όμως η ισχύς της συγκεκριμένης διάταξης έληξε, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εάν θα δοθεί νέα παράταση.

Το Γραφείο Τύπου

 

x

Check Also

Ο Αλ.Μεϊκόπουλος στη Βουλή για το Φωτοβολταϊκό Σταθμό στον υγροβιότοπο Σούρπης

Άμεση ήταν η αντίδραση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δρομολογείται ...

Αλ.Μεϊκόπουλος:«Αναγκαία η λήψη μέτρων για τη συγκράτηση των αυξήσεων στα ενοίκια των φοιτητών»

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά βρίσκει φοιτητές και γονείς να αντιμετωπίζουν για συνεχόμενη χρονιά μεγάλα προβλήματα ...

Να δώσει απαντήσεις για το κλείσιμο του ΟΣΕ Βόλου καλεί τον Υπουργό στη Βουλή ο Αλ.Μεϊκόπουλος

Να δώσει απαντήσεις για το κλείσιμο του ΟΣΕ Βόλου καλεί τον Υπουργό στη Βουλή ο ...