Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, εισηγητής στην Ολομέλεια της Βουλής για την Κύρωση της Ανανεωμένης Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας διαχείρισης διαστημικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων δορυφόρου «HELLAS SAT».

«Η Κυβέρνηση, με τη διαπραγμάτευση και την τελική σύναψη της ανανεωμένης Σύμβασης, κατάφερε να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες της παλιάς και να κατοχυρώσει τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου στο διάστημα»,

Ανέφερε χαρακτηριστικά στην Εισήγησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα Τρίτη 5.12.2017, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που αφορούσε την ψήφιση της Κύρωσης της Ανανεωμένης Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας «HELLAS SAT», η οποία είναι η εταιρεία διαχείρισης των ελληνικών διαστημικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων επί της ελληνικής θέσης του δορυφόρου στο διάστημα.

Η ανανέωση της σύμβασης αυτής είναι πολύ σημαντική καθώς, το Ελληνικό Δημόσιο θα έχανε τα δικαιώματα που απορρέουν από τη «Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών» (ITU), αφού στο διάστημα ισχύει ο κανόνας της χρονικής προτεραιότητας, δηλαδή αν μια χώρα δεν αξιοποιεί την τροχιά της (τη θέση της στο διάστημα) για 3 συναπτά έτη, αυτόματα χάνονται τα δικαιώματά της στην συγκεκριμένη τροχιά και υπεισέρχεται μια άλλη χώρα από τις 40 στον αριθμό που είναι στη σειρά.

Η συγκεκριμένη Κύρωση αφορά την ανανέωση της αρχικής Σύμβασης που υπεγράφη το 2001 και ουσιαστικά τη συνέχιση της παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εμπορικής εκμετάλλευσης των ελληνικών δικαιωμάτων, τα λεγόμενα filings, στη διαστημική τροχιά στις 39 μοίρες ανατολικά, στην HELLAS SAT, που είναι η πάροχος των δορυφορικών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, τους όρους που τη διέπουν, καθώς και τα ανταλλάγματα του Ελληνικού Δημοσίου από την παραχώρηση αυτή. Πρόκειται για δικαιώματα της χώρας σε τροχιακή θέση στο διάστημα και σε συσχετισμένες ραδιοσυχνότητες, από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, όπου το Δημόσιο με την νέα σύμβαση επιτυγχάνει ως αντάλλαγμα την αποκλειστική χρήση 6 αναμεταδοτών αντί 3 που προέβλεπε η αρχική και 2 αναμεταδοτών που τελικά του παραδόθηκαν και επιπλέον λαμβάνει ως αντάλλαγμα άλλους 3 επίγειους κομβικούς σταθμούς HUB, δηλαδή άλλα 3 μεγάλα δορυφορικά πιάτα και 200 τερματικά, τα οποία είναι πολύ σημαντικά στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες απομακρυσμένων περιοχών, διευκολύνουν την ευρύτερη κάλυψη του δικτύου και ουσιαστικά διαμορφώνουν το πεδίο για τη βάση και την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων όπως: η Άμυνα, Πολιτική Προστασία, Τηλεκπαίδευση, Τηλεϊατρική κ.α., που κάθε σύγχρονο κράτος πρέπει να διαθέτει.

Παρά το γεγονός ότι η απαραίτητη ανανέωση της Σύμβασης καθυστέρησε τα προηγούμενα χρόνια από ασύμβατη με τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου αδράνεια, όπως τόνισε ο Βουλευτής: «η νέα Σύμβαση περιέχει υπερδιπλάσια πλεονεκτήματα σε σχέση με την αρχική».

Τα πλεονεκτήματα αυτά, έχουν θετικό και άμεσο αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και παραγωγής. Σύμφωνα με το Βουλευτή: «Με την ανανεωμένη Σύμβαση, θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν στο μέγιστο όλες οι νέες δυνατότητες που ανοίγονται, όπως: η εξυπηρέτηση αμυντικών πτυχών της χώρας, η πρόληψη καιρικών φαινομένων, η πρόληψη πλημμυρών, ο έλεγχος συνόρων, η παρακολούθηση πυρκαγιών καθώς και η περαιτέρω χρήση ψηφιακών εφαρμογών στην γεωργία ακριβείας, όπου θα αναλύονται μέσω δορυφόρου οι κατά τόπους καλλιέργειες και θα προτείνονται οι βέλτιστες λύσεις, γεγονός που θα επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής του έλληνα γεωργού, της τάξης του 30%-45%. Άλλωστε η μείωση του κόστους παραγωγής αποτελεί πάγιο αίτημα των γεωργών της χώρας». Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, όπως τόνισε στην εισήγησή του ο βουλευτής είναι ότι, «οι νέοι διαστημικοί φορείς της χώρας θα στελεχωθούν με κορυφαία ονόματα στο χώρο των διαστημικών εφαρμογών και θα αποτελέσουν έτσι αντιστάθμισμα στο braindrain των τελευταίων ετών».

Καθίσταται φανερό ότι η πρακτική σημασία της Κύρωσης της Ανανεωμένης Σύμβασης με την HELLAS SAT είναι ιδιαιτέρως μεγάλη. Ο Βουλευτής επίσης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι: «ειδικά για μία χώρα σαν την Ελλάδα, όπου η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει καταδείξει με τον πιο σαφή τρόπο ότι πρέπει να αξιοποιείται αποτελεσματικά κάθε δυνατότητα που προσφέρει ο τόπος μας και αυτές είναι σίγουρα πολλές και πολυποίκιλες, η Κύρωση της ανανεωμένης Σύμβασης, θα ανοίξει πολλούς και νέους δρόμους δραστηριοποίησης και θα αναβαθμίσει συνολικά το πεδίο των τηλεπικοινωνιών και της ασφάλειας της χώρας».

Το Γραφείο Τύπου

x

Check Also

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Η παιδεία και η εξειδίκευση οι μεγάλοι χαμένοι του νομοσχεδίου για την Παιδεία»

Παρέμβαση Μεϊκόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Στη Βουλή φέρνει ο Αλ. Μεϊκόπουλος τις καθυστερήσεις στη διανομή αλληλογραφίας στη Μαγνησία

Στη Βουλή φέρνει ο Αλ. Μεϊκόπουλος τις τεράστιες καθυστερήσεις στη διανομή αλληλογραφίας στη Μαγνησία

Μεϊκόπουλος:«Μετά το giveaway των 150€ γιατί δεν κάνετε giveaway και καμία θέση εργασίας στους νέους;»

Μεϊκόπουλος:«Μετά το giveaway των 150€ γιατί δεν κάνετε giveaway και καμία θέση εργασίας στους νέους;» ...