Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Παρέμβαση Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου κατά τη συζήτηση του ν/σ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής

Παρέμβαση στην ολομέλεια της Βουλής  πραγματοποίησε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στις 27/04/2017, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης  για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων που υπερψηφίστηκε στις 28/4/2017.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός δίνει την ευκαιρία στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να εξυγιανθούν, να συνεχίσουν την λειτουργία τους και να ενεργοποιηθούν ξανά, αφού τους παρέχει πλέον την δυνατότητα να συγκεντρώσουν τους πιστωτές τους και να ρυθμίσουν τα χρέη τους. «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μια πολύ σημαντική και ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που καταπνίγει την αγορά τα τελευταία χρόνια» τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής και συνέχισε: «Αφορά λοιπόν χρέη των επιχειρήσεων προς  Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και μεγάλους προμηθευτές και έχει σαν στόχο τη διάσωση των βιώσιμων επιχειρήσεων και τη διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Ο βουλευτής  στάθηκε στις δυνατότητες που δίνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης  των οφειλών των επιχειρήσεων στην πραγματική οικονομία, καθώς θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία γιατί: «θα δώσει την δυνατότητα στις Τράπεζες να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους με την μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων, βελτίωση των εσόδων του Δημοσίου και μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τέλος ανάσα  ρευστότητας στην αγορά μέσω της πληρωμής των προμηθευτών».

Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση περί προχειρότητας του νόμου, ο βουλευτής   αναφέρθηκε στην αποτυχία του προηγούμενου νόμου Δένδια, αφού από τις 53 επιχειρήσεις που υπέβαλλαν αίτηση, εντάχθηκαν στο νόμο μόνο τρεις (3).

Ο κ. Μεϊκόπουλος επεσήμανε επίσης την καινοτομία του νομοσχεδίου που προβλέπει συνολική διαπραγμάτευση μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών του: «Για πρώτη φορά ο οφειλέτης θα καταθέτει προτάσεις προς τους πιστωτές και αυτοί με τη σειρά τους αντιπροτάσεις, με την τελική όμως απόφαση να ανήκει στην επιχείρηση που οφείλει», ενώ τόνισε πως το κριτήριο για τη διευθέτηση των οφειλών δεν είναι το μέγεθος  της επιχείρησης και των χρεών της, αλλά η  πραγματική ικανότητά της να τα αποπληρώσει και να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Όσον αφορά τα εργαλεία ρύθμισης  των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, αυτά είναι οι μειώσεις επιτοκίων, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής,  καθώς και διαγραφές οφειλών υπό προϋποθέσεις, ενώ στάθηκε στη σημασία της δικαστικής επικύρωσης  της συμφωνίας οφειλέτη και πιστωτών έτσι ώστε η ρύθμιση  των χρεών να είναι δεσμευτική για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη χωρίς προσκόμματα.

Τέλος έγινε αναφορά στο εφαρμοστικό κομμάτι με τα δύο νέα γραφεία  Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών που αναμένεται να εγκαινιαστούν στις 2 Μαϊου σε Αθήνα και Πειραιά, τις επόμενες εβδομάδες στις πρωτεύουσες όλων των περιφερειών της χώρας και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καθολικά σε όλη τη χώρα.

Το Γραφείο Τύπου

 

x

Check Also

Μετά από πρωτοβουλία του Αλ. Μεϊκόπουλου, στην Κομισιόν το θέμα του Κραυσίδωνα από τους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτη & Π. Κόκκαλη

Στην Κομισιόν φέρνουν το μείζον τοπικό ζήτημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής του χειμάρρου Κραυσίδωνα ...

Α.Μεϊκόπουλος: Νομοσχέδιο «Συνεταιρισμοί σε τιμή ευκαιρίας» στη συζήτηση για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

«Νομοσχέδιο ¨Συνεταιρισμοί σε τιμή ευκαιρίας¨» Ιδιώτες κάνουν ¨opt-in¨ στην περιουσία και την υπεραξία του συνεταιρισμού ...

«Μύθοι, εμπαιγμός και κρυφή ατζέντα ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης συνθέτουν το νέο ασφαλιστικό»

«Είναι λογικό είτε κάποιος βγάζει 1.000 ευρώ, είτε 10.000, είτε 100.000 ευρώ, είτε 1.000.000 ευρώ ...