Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Παρέμβαση για την έλλειψη προσωπικού και τα κτιριακά προβλήματα του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου

Τις επείγουσες ανάγκες του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και αλλά και το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, ανέδειξε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.


Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι στη μόνη δημόσια δομή υγείας του νησιού, αυτή τη στιγμή από τις 5 θέσεις Γενικών Ιατρών ή Παθολόγων που προβλέπονται στο οργανόγραμμα δεν υπηρετεί ούτε ένας, ενώ από τις προβλεπόμενες 2 θέσεις παιδιάτρου, έχει καλυφθεί μόνο η μία. Ακόμη, ενώ το Κ.Υ. διαθέτει ολοκαίνουργο ακτινολογικό τμήμα, δεν υπάρχει χειριστής ακτινολογικού για να το λειτουργήσει και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασθενών.
Επίκεντρο της ερώτησης αποτέλεσε και το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ.. Ο Βουλευτής τόνισε ότι μετά από ενέργειες της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, την περασμένη άνοιξη μετέβη στο νησί κλιμάκιο που επιθεώρησε το κτίριο και εκπόνησε τη σχετική έκθεση χαρακτηρίζοντας το ζήτημα της επισκευής του κτιρίου ως «κατεπείγον». Ωστόσο, τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και ενώ ο χειμώνας είναι προ των πυλών, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση του κτιρίου του Κ.Υ..

Αναλυτικά η Ερώτηση:
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Έλλειψη προσωπικού και κτιριακά προβλήματα του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου
Το νησί της Σκοπέλου είναι το δεύτερο σε σειρά νησί που ανήκει στο σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων του Νομού Μαγνησίας με μόνιμο πληθυσμό 4.960 κατοίκους (απογραφή του 2011), ο οποίος παρουσιάζει σημαντική αύξηση κατά την τουριστική περίοδο (30.000 άτομα μέτρηση 2007).
Η μόνη δημόσια δομή υγείας του νησιού είναι το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου (Κ.Υ.) το οποίο καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες τόσο του μόνιμου πληθυσμού του νησιού όσο και των χιλιάδων επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο, ενώ ταυτόχρονα στην διοικητική του αρμοδιότητα ανήκει και το νησί της Αλοννήσου που διαθέτει μόνο Περιφερειακό Ιατρείο.
Αυτή τη στιγμή το Κ.Υ. αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης. Συγκεκριμένα, ενώ στο οργανόγραμμα του Κ.Υ. προβλέπονται 5 θέσεις Γενικών Ιατρών ή Παθολόγων, αυτή τη στιγμή στο Κ.Υ. δεν υπηρετεί ούτε ένας, με αποτέλεσμα οι ανάγκες των ασθενών να καλύπτονται με επισκέπτες ιατρούς από τη στερεά Μαγνησία που καλύπτουν τις αντίστοιχες εφημερίες στο νησί.
Να σημειωθεί εδώ ότι ως Γενικός Ιατρός και Διευθυντής του Κέντρου Υγείας υπηρέτησε για πολλά χρόνια και μέχρι το φετινό καλοκαίρι οπότε και απεβίωσε, ο ιατρός Γιώργος Τριανταφύλλου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δήμου αποφάσισε να τον τιμήσει με τη μετονομασία του Κ.Υ. Σκοπέλου σε «Γεώργιος Τριανταφύλλου», ικανοποιώντας έτσι ένα καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, λόγω του επαγγελματισμού και της αυταπάρνησης με την οποία άσκησε όλα τα χρόνια το λειτούργημά του στις δύσκολες συνθήκες του νησιού. Η παρέμβαση αυτή ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
Στο οργανόγραμμα του Κ.Υ. περιλαμβάνονται επίσης και 2 θέσεις παιδιάτρου εκ των οποίων μόνο η μία έχει πληρωθεί. Ωστόσο, η ανάγκη και για έναν ακόμα παιδίατρο είναι αυξημένη, καθώς ο παιδικός πληθυσμός του νησιού είναι αρκετός και η παιδίατρος που υπηρετεί αυτή τη στιγμή εκτελεί και χρέη Διευθύντριας στο Κ.Υ., έχοντας επωμιστεί και διοικητικά καθήκοντα.
Στο Κ.Υ. υπάρχει ακτινολογικό τμήμα με ολοκαίνουργια μηχανήματα, ωστόσο δεν υπάρχει χειριστής ακτινολογικού για να τα λειτουργήσει και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασθενών. Έτσι, κρίνεται απαραίτητο να πληρωθεί η θέση χειριστή ακτινολογικού για το Κ.Υ..
Σημαντικό είναι και το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ., καθώς οι φθορές και οι βλάβες είναι πολλές και χρήζουν επείγουσας παρέμβασης. Για το λόγο αυτό την περασμένη άνοιξη και μετά από εντολή της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, μετέβη στο νησί κλιμάκιο που επιθεώρησε το κτίριο και εκπόνησε τη σχετική έκθεση χαρακτηρίζοντας το ζήτημα της επισκευής του κτιρίου «κατεπείγον».
Ωστόσο, τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και ενώ ο χειμώνας είναι προ των πυλών, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση του κτιρίου του Κ.Υ..

Επειδή, το νησί της Σκοπέλου έχει μόνιμο πληθυσμό 4.960 κατοίκους (απογραφή του 2011), ο οποίος παρουσιάζει σημαντική αύξηση κατά την τουριστική περίοδο και καλύπτει και το νησί της Αλοννήσου.
Επειδή, η μόνη δημόσια δομή υγείας του νησιού είναι το Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.).
Επειδή, αυτή τη στιγμή το Κ.Υ. αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, με ανάγκες για μόνιμο γενικό γιατρό ή παθολόγο, παιδίατρο και χειριστή ακτινολογικού.
Επειδή, σημαντικό είναι και το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ., καθώς οι φθορές και οι βλάβες είναι πολλές και χρήζουν επείγουσας παρέμβασης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να στελεχωθεί με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου;
2. Θα προχωρήσει την αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων του Κέντρου Υγείας που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας;
3. Θα προχωρήσει στη μετονομασία του Κέντρου Υγείας σε «Γεώργιος Τριανταφύλλου», όπως είχε αποφασίσει το ΔΣ του Δήμου Σκοπέλου προς τιμήν του έργου του ιατρού πρώην Διευθυντή του Κέντρου Υγείας;

Ο ερωτών βουλευτής
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...