Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Περισσότερες ειφορές, χαμηλότερες συντάξεις στο μέλλον και η 13η σύνταξη αγνοείται…

Δήλωση Αλεξ. Μεϊκόπουλου βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το νέο ασφαλιστικό

Από το 2017, περίπου το 85% των μη μισθωτών είχε μείωση εισφορών με την εφαρμογή του ν.4387/2016 και τον υπολογισμό των εισφορών με βάση το καθαρό εισόδημα. Ακόμη, από 1/1/2019 μειώθηκαν οι εισφορές των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών για κύρια σύνταξη κατά 33,3%, με αποτέλεσμα να ελαφρυνθεί και το υπόλοιπο περίπου 15%.
Παρά τα παραπάνω, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε και δρομολογεί τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, επαναφέροντας το άδικο σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισφορών για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων.

Με το νέο ασφαλιστικό, οι εισφορές δεν θα συνδέονται πια με το ύψος του πραγματικού καθαρού εισοδήματος, αλλά του τεκμαρτού. Έτσι για παράδειγμα οι μεγαλοδικηγόροι θα πληρώνουν το ίδιο ποσό εισφορών με έναν νέο επιστήμονα που πρωτοβγαίνει στην αγορά και έχει κάποιο ελάχιστο εισόδημα. Οι εισφορές δεν θα συνδέονται ούτε με τα έτη ασφάλισης, αλλά ο κάθε ασφαλισμένος θα επιλέγει την «κλάση» των εισφορών στην οποία θα υπαχθεί, ανάλογα με τη δική του βούληση.
Αν μιλήσουμε με αριθμούς, διαπιστώνουμε ότι σήμερα η κατώτατη εισφορά είναι 175€ (+10€ για τον ΟΑΕΔ). Με βάση το νέο σύστημα της κυβέρνησης, η κατώτατη εισφορά θα κυμαίνεται από 210€ έως και 230€. Άρα μιλάμε για αύξηση από 35€ έως και 55€ και ετησίως από 420€ έως και 660€. Με άλλα λόγια, το 85% των μη μισθωτών θα δει αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές από 20% έως 30%.
Στην πραγματικότητα την ίδια ώρα που τα υψηλότερα εισοδήματα θα επιλέξουν μία χαμηλή κλάση, «κλείνοντας το μάτι» στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπου θα επενδύσουν το υπόλοιπο εισόδημά τους για να έχουν ενδεχομένως υψηλότερες αποδόσεις, η συντριπτική πλειονότητα θα πληρώνει περισσότερα από ότι με το σημερινό σύστημα και θα είναι διπλά χαμένη τόσο σε επίπεδο αυξημένων εισφορών όσο και σε επίπεδο χαμηλών συντάξεων που θα λάβουν στο μέλλον.

Ο μεγάλος εμπαιγμός έρχεται στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, όπου ενώ προεκλογικά η ΝΔ υποσχόταν γενναίες μειώσεις, με τις νέες ρυθμίσεις αρχικά ανακοινώθηκε ο διπλασιασμός της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών με αύξηση της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς στα 220€ τον μήνα από 114€ που είναι σήμερα. Έτσι, για παράδειγμα, ένα ζευγάρι αγροτών θα καλούνταν να καταβάλει 5.280€ το έτος, έναντι των 2.736€ που καταβάλει σήμερα. Ωστόσο, σε πρόσφατη δήλωση ο αρμόδιος Υπουργός έσπευσε να αναθεωρήσει, λέγοντας ότι για τους αγρότες θα ισχύσει τελικά η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά που θεσπίστηκε με το νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/2016).
Όσον αφορά τη 13η σύνταξη που θεμελίωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως μόνιμη παροχή στους συνταξιούχους (καταβολή ολόκληρης στους χαμηλοσυνταξιούχους και με αναλογική ποσόστωση επί της σύνταξης στους υπολοίπους) και η οποία, δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ 2019 θα διατηρούνταν από την κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή προς το παρόν αγνοείται… Θολό παραμένει το τοπίο για το αν και πότε θα καταβληθεί, πάντως μέχρι το τέλος του έτους οι συνταξιούχοι δεν θα πρέπει να την περιμένουν.
Η ΝΔ βγάζει από το συρτάρι ένα παρωχημένο ασφαλιστικό, επιλέγοντας να επιβαρύνει αναίτια τη συντριπτική πλειοψηφία των μη μισθωτών. Οι δρομολογούμενες ρυθμίσεις φέρνουν περισσότερες εισφορές για χαμηλότερες συντάξεις στο μέλλον για τους περισσότερους ασφαλισμένους.

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...