Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) σε συνδιοργάνωση με τον ΣΥ.Φ.ΘΕ. ΒΟΛΟΥ.

Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) σε συνδιοργάνωση με τον ΣΥ.Φ.ΘΕ. ΒΟΛΟΥ. με κεντρικό θέμα «Οι συνεταιρισμοί των φαρμακοποιών ως βασικός συντελεστής για την αποτελεσματική συμβολή του φαρμακείου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Σήμερα μάλιστα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για τον ΣΥ.Φ.ΘΕ. Βόλου, αφού θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεών του, που αποτελούσε βασική επιδίωξή του επί σειρά ετών.

Οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε ένα πολύ ευαίσθητο τομέα της ανθρώπινης καθημερινότητας και γι΄αυτό ο αναπτυξιακός τους προσανατολισμός θα πρέπει να διαθέτει αυξημένα κριτήρια κοινωνικής προστασίας.
Η σημερινή Κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στην στήριξη και την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας παρά το ότι ενεργεί μέσα σε ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής ασφυξίας για τη χώρα μας.

Το 2015 η κρατική δαπάνη για τη δημόσια υγεία ανήλθε στο 5,1% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Ενώ το 2016, οι δαπάνες αυτές ενισχύθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ επιπλέον. Και φυσικά να αναφέρω την ένταξη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που αποτελεί, πιστεύω, τη σημαντικότερη παρέμβαση στο χώρο της δημόσιας υγείας που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα στο χώρο του φαρμάκου, η εξασφάλιση της φαρμακευτικής επάρκειας για το σύνολο των ασθενών, θωρακίζει τη δημόσια υγεία και αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας και κρατικής προστασίας. Και είναι νομίζω φανερό ότι πια δεν υπάρχουν οι ελλείψεις που υπήρχαν σε άλλες περιόδους. Αυτό αφορά τόσο τα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, όσο και τα πιο ακριβά φάρμακα για ειδικές θεραπείες και σπάνιες παθήσεις.

Σημαντική πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση για τον εξορθολογισμό των δαπανών στις προμήθειες υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων, είναι η ψήφιση των διατάξεων για την κεντρικοποίηση των προμηθειών. Η δημιουργία ενός κεντρικού φορέα, της «Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας» (ΕΚΑΠΥ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, που εποπτεύει, συντονίζει, παρακολουθεί και ελέγχει όλη τη διαδικασία προμήθειας στη δημόσια υγεία, αυξάνει την αξιοπιστία και τη συνετή διαχείριση, αποτρέποντας φαινόμενα κατασπατάλησης και άσκοπης αύξησης του προϋπολογισμού των προμηθειών.

Με την επικείμενη αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αλλάζει ριζικά ο υγειονομικός χάρτης της χώρας μας. Η σύσταση των νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), οργανώνεται για αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες στην βάση της θεραπείας αλλά και της πρόληψης, αποσυμφορίζοντας τα Νοσοκομεία. Η Μαγνησία είναι μια από τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στον αρχικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γι΄αυτό.

Στο νέο αυτό πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), τα Φαρμακεία λειτουργώντας ως συνεταιριστικές επιχειρήσεις με κοινωνικό πρόσημο και πρωταρχικό σκοπό την προσφορά στην τοπική κοινωνία, μπορούν να έχουν καθοριστική συμβολή.

Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός, ότι νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στηρίζεται στις αρχές της ολιστικής αντιμετώπισης των ασθενών, της τήρησης ηλεκτρονικού φακέλου για τον κάθε ασθενή και της αποτελεσματικής διασύνδεσης όλων των φορέων υγείας, καταλαβαίνουμε πως τα φαρμακεία κάθε περιοχής, θα πρέπει να βρίσκονται σε στενή και διαρκή συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, ώστε να καλύπτουν άμεσα και αποτελεσματικά τις φαρμακευτικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

Το Φαρμακείο αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στην προστασία της υγείας των πολιτών και οι συνεταιρισμοί των φαρμακοποιών με τις ορθές επιχειρηματικές πολιτικές μπορούν να φέρουν το φαρμακείο πιο κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του, χαιρετίζω την έναρξη του συνεδρίου σας και αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του.

x

Check Also

Μεϊκόπουλος για Βία κατά των Γυναικών:«Περιβάλλον της οι κλειστές πόρτες, δύναμή της η σιωπή»

Μεϊκόπουλος για Βία κατά των Γυναικών:«Φυσικό περιβάλλον της οι κλειστές πόρτες, δύναμή της η σιωπή»

Παρέμβαση Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για τους ασκούμενους δικηγόρους

Παρέμβαση Αλ. Μεϊκόπουλου για τους ασκούμενους δικηγόρους

Σειρά παρεμβάσεων Αλ. Μεϊκόπουλου για το Αγροτικό Ιατρείο Πτελεού

 Επιστολή  & Ερώτηση  Αλ. Μεϊκόπουλου  για την άμεση στελέχωση του Αγροτικού Ιατρείου Πτελεού