Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σας να παραστώ στη σημερινή Ημερίδα και να συγχαρώ το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας των Αθηνών για την πρωτοβουλία τους να οργανώσουν τη σημερινή Επιστημονική Συνάντηση.
Ο λαϊκός πολιτισμός αγκαλιάζει το πλήθος όσων ο λαός μας δημιούργησε και διατήρησε στο πέρασμα των χρόνων, στις τέχνες, το λόγο και τον τρόπο που εκφραζόμαστε, τα οποία με τη σειρά τους διαμόρφωσαν τις καθημερινές μας συνήθειες, τον τρόπο ζωής μας, τα ήθη και τα έθιμα μας.
Ο λαϊκός πολιτισμός χαρακτηρίζει την ίδια την ιδιοσυγκρασία ενός λαού, τις παραδόσεις και την πολιτιστική του ανάπτυξη και για το λόγο αυτό διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την κοινωνία και την εξέλιξη της.
Η χώρα μας στο σύνολό της, διαθέτει ένα πολύ μεγάλο πλούτο παραδόσεων και στοιχείων λαϊκού πολιτισμού, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τις τοπικές κοινωνίες και τις δημιουργικές δραστηριότητες των ανθρώπων.
Ειδικά η περιοχή της Μαγνησίας, με τα πολλά και διαφορετικά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της και τις πολλές και διαφορετικές παραδόσεις των κατοίκων της, έχει να επιδείξει ένα πολύ σημαντικό εύρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού της.
Και στο σημείο αυτό, θέλω ειδικά να συγχαρώ το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου για την αδιάκοπη προσπάθειά του να συλλέξει και να διασώσει το λαογραφικό και ιστορικό υλικό του τόπου μας, έτσι ώστε τα μνημεία του λαϊκού πολιτισμού της Μαγνησίας να παραμείνουν αναλλοίωτα και για τις επόμενες γενιές.
Όσον αφορά τώρα την ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού ως μέσου ανάπτυξης και ως μοχλού ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, πιστεύω ότι ο συντονισμένος συνδυασμός των δύο παραγόντων μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία.
Χρειάζεται συντονισμένος συνδυασμός, και έμπρακτή εκ μέρους της πολιτείας ενίσχυση των φορέων που προάγει τον λαϊκό πολιτισμό, ώστε να μπορεί να αναδειχθεί σε παράγοντα τόνωσης της τοπικής οικονομίας.
Τέτοιου είδους έμπρακτη ενίσχυση, είναι πιστεύω η διαμόρφωση του νέου ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου για τους φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, το οποίο στηρίζει την ανάπτυξη των συνεταιριστικών και άλλων όμοιων σχημάτων και το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Πιο συγκεκριμένα τώρα η Μαγνησία, τόσο στα χωριά του Πηλίου, στις Σποράδες, όσο και στον ιστό της πόλης του Βόλου, διαθέτει πλήθος συνεταιρισμών, σωματείων και άλλων φορέων, που δραστηριοποιούνται προάγοντας τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής.
Επομένως, είναι αναγκαίο να οργανώνονται, να προωθούνται και να ενισχύονται από όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες του τόπου, εκδηλώσεις, οι οποίες θα αναδεικνύουν την τοπική μας λαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και τις συναφείς με αυτή δραστηριότητες και θα γίνονται πόλος έλξης επισκεπτών, προώθησης προϊόντων και τόνωσης της τοπικής αγοράς.
Ακόμη, στην περιοχή μας, με την αυξημένη τουριστική ζήτηση που παρουσιάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η προώθηση των επιμέρους στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού μας μπορεί να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη, την αύξηση της επισκεψιμότητας και την οικονομική ενίσχυση του τόπου μας.
Συγχαίρω για μία ακόμη φορά τους φορείς που συνέβαλαν στη διοργάνωση της σημερινής Ημερίδας.
Η αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύ χρήσιμο αναπτυξιακό «εργαλείο», το οποίο θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα αναβαθμίσει κοινωνικά την περιοχή μας.