Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Τις «άδειες καρέκλες» της Μαγνησίας φέρνει στη Βουλή ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Βουβά παραμένουν τα αιτήματα των επιχειρηματίων εστίασης της Μαγνησίας

Να ακούσει τους επιχειρηματίες της εστίασης της Μαγνησίας και να μη μείνουν βουβά τα αιτήματά τους ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Για να γεμίσουν και πάλι οι «άδειες καρέκλες» των επιχειρήσεων εστίασης της Μαγνησίας, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζήτησε:

  • Να θεσμοθετηθεί η μη είσπραξη δημοτικών τελών ως τέλος του 2020 και να αντικατασταθούν τα έσοδα των Δήμων και των ΟΤΑ
  • Να αντικατασταθούν τα έσοδα των Δήμων και των ΟΤΑ από τις ενισχύσεις των ΚΑΠ (ΕΕ) ή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ή του Προγράμματος ΦιλόΔημος ΙΙ
  • Να θεσπιστεί η απαλλαγή των τελών χρήσης για τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων συνολικά και όχι μόνο για όσα ενδεχομένως προστεθούν
  • Να θεσπιστεί η αναστολή τουλάχιστον έως την 31/12/2020, της καταβολής μισθωμάτων προς το δημόσιο και τους ΟΤΑ από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που μισθώνουν  για επαγγελματική χρήση ακίνητα του δημοσίου και η επαγγελματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί λόγω της διάδοσης του ιού COVID 19

Σύμφωνα με το Βουλευτή, ο κλάδος της εστίασης αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς πυλώνες της οικονομίας της Μαγνησίας και μαζί με τον τουρισμό διαμορφώνουν έναν από τους βασικούς άξονες της τοπικής οικονομίας. Πάνω από 500 τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής απασχολούνται γύρω από το παραδοσιακό προϊόν του τσίπουρου (τα γνωστά «τσιπουράδικα»), ενώ πολλές άλλες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της εστίασης. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κρίσης που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα και τα ακόλουθα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία της Δημόσιας Υγείας έπληξαν σημαντικά τον κλάδο της εστίασης της περιοχής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφέ-Μπαρ & Εστίασης Μαγνησίας, μόνο το 20% των τοπικών επιχειρήσεων της εστίασης θα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν μόλις αυτό καταστεί επιτρεπτό.

Για τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, οι λόγοι της αποκαρδιωτικής αυτής έκβασης, έχουν να κάνουν τόσο με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής για τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να λειτουργεί η εστίαση για την καλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας (λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μέιωση αριθμού τραπεζοκαθισμάτων), όσο και με τη σώρευση των χρεών των επιχειρήσεων που παρέμειναν επί 2,5 μήνες με μηδενκό τζίρο, αλλά τις οφειλές τους να «τρέχουν» κανονικά. «Στη Μαγνησία, το 50%-60% των επιχειρήσεων εστίασης, δε διαθέτουν καθόλου εξωτερικούς χώρους. Το 20%-30% των επιχειρήσεων διαθέτουν μεν εξωτερικό χώρο, που είναι, όμως, πολύ περιορισμένος», τόνισε ο Βουλευτής, ενώ επεσήμανε πως «η υπολογιζόμενη αύξηση για τις επιχειρήσεις εστίασης από τα λίγα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα, υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως του 10%. Η αύξηση αυτή, είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι λόγω της ήδη δεδομένης μείωσης τραπεζοκαθισμάτων και της ακόλουθης μείωσης της προσέλευσης, ο τζίρος των επιχειρήσεων θα είναι κατά πολύ μειωμένος με τα πάγια έξοδα να παραμένουν υψηλά».

Ο κ. Μεϊκόπουλος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως, οι σωρευμένες οφειλές που έχει αυτή τη στιγμή μία μεσαία επιχείρηση εστίασης της Μαγνησίας σε ενοίκια για τους 2,5 τελευταίους μήνες που παρέμεινε εκτός λειτουργίας με κρατική εντολή είναι της τάξεως των 10.000-15.000 ευρώ. «Αν σε αυτά τα έξοδα προσθέσουμε άλλα 10.000-15.000 ευρώ για τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΕΦΚΑ κλπ), κατανοούμε ότι οι επιχειρήσεις εστίασης της Μαγνησίας θα κληθούν να επαναλειτουργήσουν ξεκινώντας με ένα τεράστιο χρέος» ανέφερε.

Οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για διευκόλυνση των επιχειρηματιών του κλάδου, δεν απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του. «Ο κλάδος της εστίασης στη Μαγνησία χρειάζεται πιο δυναμικά και συνδυαστικά μέτρα για να μπορέσει να σταθεί όρθιος και να στηρίξει την τοπική οικονομία» τόνισε ο Βουλευτής, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Άμεσα μέτρα έμπρακτης στήριξης της εστίασης στη Μαγνησία που αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας

Ο κλάδος της εστίασης αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς πυλώνες της οικονομίας της Μαγνησίας, που μαζί με τον τουρισμό, διαμορφώνουν έναν από τους ισχυρότερους άξονες της τοπικής οικονομίας. Πάνω από 500 τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής απασχολούνται γύρω από το παραδοσιακό προϊόν του τσίπουρου (τα γνωστά «τσιπουράδικα»), ενώ πολλές άλλες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της εστίασης.

Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης που έφερε η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) στη χώρα και τα ακόλουθα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία της Δημόσιας Υγείας έπληξαν σημαντικά τον κλάδο της εστίασης της περιοχής, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφέ-Μπαρ & Εστίασης Μαγνησίας, μόνο το 20% των τοπικών επιχειρήσεων της εστίασης θα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν μόλις αυτό καταστεί επιτρεπτό.

Οι λόγοι της αποκαρδιωτικής αυτής έκβασης, έχουν να κάνουν τόσο με τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα για τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να λειτουργεί η εστίαση για την καλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας (λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μέιωση αριθμού τραπεζοκαθισμάτων), όσο και με τη σώρευση χρεών εκ μέρους των επιχειρήσεων που παρέμειναν επί 2, 5 μήνες χωρίς καθόλου τζίρο, αλλά με τις οφειλές τους να «τρέχουν» κανονικά.

Στις 10/04/2020 με τους συναδέλφους Βουλευτές κ. Σπίρτζη και κ. Πολάκη, είχαμε καταθέσει ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, η οποία είχε τη συνυπογραφή άλλων 67 Βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τη λήψη μέτρων για τη στήριξη τόσο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, σε σχέση με οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τους Δήμους της χώρας και πρόσθετα μέτρα για την υγειονομική τους προφύλαξη. Η ερώτηση αυτή δυστυχώς παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητη.

Στη Μαγνησία, το 50%-60% των επιχειρήσεων εστίασης, δεν διαθέτουν καθόλου εξωτερικούς χώρους. Το 20%-30% των επιχειρήσεων διαθέτουν μεν εξωτερικό χώρο, ωστόσο αυτός είναι αρκετά περιορισμένος. Με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί για τα επιτρεπόμενα τραπεζοκαθίσματα ανά τ.μ., η πρακτική εφαρμογή θα οδηγήσει σε όσες επιχειρήσεις είχαν μέχρι τώρα σε εξωτερικό χώρο 3-5 τραπεζοκαθίσματα, ο αριθμός αυτός να μειωθεί με τη νέα συνθήκη στα 1-2 τραπεζοκαθίσματα. Ακολούθως, αν μία επιχείρηση είχε μέχρι τώρα 15 τραπεζοκαθίσματα, με τη νέα κατάσταση θα επιτρέπεται να λειτουργεί 5-7 τραπεζοκαθίσματα κ.ο.κ..

Με βάση τη γεωμορφολογία των επιχειρήσεων εστίασης της Μαγνησίας που διαθέτουν εξωτερικό χώρο, πάρα πολλές από αυτές λειτουργούν σε σημεία όπου η χωρητικότητα είναι ήδη περιορισμένη (πεζόδρομοι, πεζοδρόμια και στενά εντός του αστικού ιστού του Βόλου). Αυτό σημαίνει ότι και με βάση τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για παραχώρηση στις επιχειρήσεις εστίασης μεγαλύτερου χώρου χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση από δημοτικά τέλη, πολλές επιχειρήσεις εστίασης της Μαγνησίας θα μπορέσουν να προσθέσουν μόνο ένα μικρό αριθμό τραπεζοκαθισμάτων (επιπλέον 2-3 τραπεζοκαθίσματα). Αυτό φυσικά και εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων και της μεταξύ τους απόστασης που θα πρέπει να τηρείται.

Η υπολογιζόμενη αύξηση για τις επιχειρήσεις εστίασης από αυτά τα λίγα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα, υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως του 10%. Η αύξηση αυτή, είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη λόγω της δεδομένης μείωσης τραπεζοκαθισμάτων και της ακόλουθης μείωσης της προσέλευσης, ο τζίρος των επιχειρήσεων θα είναι κατά πολύ μειωμένος, ενώ τα πάγια έξοδα τους θα παραμένουν υψηλά.

Στη Μαγνησία, οι σωρευμένες οφειλές που έχει αυτή τη στιγμή μία μεσαία επιχείρηση εστίασης σε ενοίκια για τους 2,5 τελευταίους μήνες που παρέμεινε εκτός λειτουργίας με κρατική εντολή, είναι της τάξεως των 10.000-15.000 ευρώ. Αν σε αυτά τα έξοδα προσθέσουμε άλλα 10.000-15.000 ευρώ για τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΕΦΚΑ κλπ), κατανοούμε ότι οι επιχειρήσεις εστίασης της Μαγνησίας θα κληθούν να επαναλειτουργήσουν ξεκινώντας με ένα τεράστιο χρέος. Συνυπολογίζοντας και τα μειωμένα κέρδη που αναμένεται να έχουν λόγω των περιορισμών στη λειτουργία τους και της αναγκαστικά μειωμένης προσέλευσης, καθίσταται φανερό γιατί οι αρμόδιοι του κλάδου κάνουν λόγω για επαναλειτουργία μόνο του 20% των επιχειρήσεων εστίασης της περιοχής.

Η εξαιρετικά δυσχερής θέση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρηματίες της εστίασης στη Μαγνησία, αποτυπώθηκε με τον πιο γλαφυρό τρόπο στις 06/05/2020, στη μεγάλη κινητοποίηση του κλάδου της εστίασης της περιοχής, όπου η παραλία του Βόλου γέμισε με «άδειες καρέκλες» σύμβολο της εκτεταμένης ανησυχίας που επικραττεί για την επόμενη μέρα στον κλάδο.

Οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για διευκόλυνση των επιχειρηματιών του κλάδου, δεν αποτελούν μέτρα ανάλογα της κατάστασης και δεν απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του κλάδου όπως αυτές περιγράφηκαν. Η δυνατότητα παραχώρησης επιπλέον χώρου χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση δημοτικών τελών, σε πολλές περιπτώσεις των επιχειρήσεων της Μαγνησίας δεν θα είναι καν δυνατή, ενώ στις περισσότερες θα δίνει μία πολύ μικρή αύξηση.

Ο κλάδος της εστίασης στη Μαγνησία χρειάζεται πιο ισχυρά και συνδυαστικά μέτρα για να μπορέσει να σταθεί όρθιος και να στηρίξει την τοπική οικονομία. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να προχωρήσει σε έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης με θεσμοθέτηση της μη είσπραξης δημοτικών τελών ως τέλος του χρόνου και αντικατάστασης των εσόδων των Δήμων και των ΟΤΑ από τις ενισχύσεις των ΚΑΠ (ΕΕ) ή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ή του Προγράμματος ΦιλόΔημος ΙΙ. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να θεσπιστεί απαλλαγή τελών χρήσης για τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων συνολικά και όχι μόνο για όσα ενδεχομένως προστεθούν.

Σημαντική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις θα αποτελέσει και η αναστολή, τουλάχιστον έως την 31/12/2020, της καταβολής μισθωμάτων προς το δημόσιο και τους ΟΤΑ από επιχειρήσεις, ελεύθερους  επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που μισθώνουν  για επαγγελματική χρήση ακίνητα του δημοσίου και η επαγγελματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί λόγω της διάδοσης του ιού COVID 19.

Επειδή, ο κλάδος της εστίασης αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς πυλώνες της οικονομίας της Μαγνησίας.

Επειδή, εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας ο κλάδος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μόνο το 20% των τοπικών επιχειρήσεων της εστίασης θα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν μόλις αυτό καταστεί επιτρεπτό.

Επειδή, το 50%-60% των επιχειρήσεων εστίασης στη Μαγνησία, δεν διαθέτουν καθόλου εξωτερικούς χώρους, ενώ το 20%-30% των επιχειρήσεων διαθέτουν μεν εξωτερικό χώρο, ωστόσο αυτός είναι αρκετά περιορισμένος.

Επειδή, οι επιχειρήσεις εστίασης της Μαγνησίας θα κληθούν να επαναλειτουργήσουν ξεκινώντας με ένα τεράστιο χρέος.

Επειδή, οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για διευκόλυνση των επιχειρηματιών του κλάδου, δεν αποτελούν μέτρα ανάλογα της κατάστασης και δεν απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του κλάδου.

Επειδή, ο κλάδος της εστίασης στη Μαγνησία χρειάζεται πιο ισχυρά και συνδυαστικά μέτρα για να μπορέσει να σταθεί όρθιος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να προχωρήσει σε έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης της Μαγνησίας με θεσμοθέτηση της μη είσπραξης δημοτικών τελών ως τέλος του χρόνου και αντικατάστασης των εσόδων των Δήμων και των ΟΤΑ από τις ενισχύσεις των ΚΑΠ (ΕΕ) ή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ή του Προγράμματος ΦιλόΔημος ΙΙ.;
  2. Προτίθεται να προχωρήσει στη θέσπιση της απαλλαγής των τελών χρήσης για τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων συνολικά και όχι μόνο για όσα ενδεχομένως προστεθούν;
  3. Προτίθεται να προχωρήσει στη θέσπιση της αναστολής, τουλάχιστον έως την 31/12/2020, της καταβολής μισθωμάτων προς το δημόσιο και τους ΟΤΑ από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που μισθώνουν  για επαγγελματική χρήση ακίνητα του δημοσίου και η επαγγελματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί λόγω της διάδοσης του ιού COVID 19;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...