Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Α.Μεϊκόπουλος: Νομοσχέδιο «Συνεταιρισμοί σε τιμή ευκαιρίας» στη συζήτηση για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

«Νομοσχέδιο ¨Συνεταιρισμοί σε τιμή ευκαιρίας¨»

Ιδιώτες κάνουν ¨opt-in¨ στην περιουσία και την υπεραξία του συνεταιρισμού και ¨opt-out¨ στις υποχρεώσεις

Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος πραγματοποίησε παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση αγγίζει επιδερμικά τα πραγματικά προβλήματα των συνεταιρισμών, στερείται αναπτυξιακής κατεύθυνσης και στην πραγματικότητα κάνει ένα ανούσιο ρετουσάρισμα σε θέματα διαδικαστικά και καταστατικά.

Χαρακτήρισε στη συνέχεια ασαφή τη στόχευση του νομοσχεδίου αφού δεν αφορά ούτε τους παλιούς συνεταιρισμούς και την περιουσία τους που βρίσκονται σε καθεστώς αδράνειας, λύση, εκκαθάριση, πτώχευση, αλλά ούτε και τους υγιείς που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. «Και στους συνεταιρισμούς βρίσκει εφαρμογή για άλλη μια φορά η πολιτική φιλοσοφία της κυβέρνησης, όπου η είσοδος ιδιωτών άνευ όρων είναι πανάκεια για όλα τα προβλήματα» τόνισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρθηκε στα ειδικά προνόμια των μελών επενδυτών σε σχέση με τα μέλη συνεταιριστές, όπως η αξία της μερίδας τους που δεν είναι δεδομένη όπως ισχύει για τους συνεταιριστές, αλλά και τις μειωμένες υποχρεώσεις τους, όπως η μη υποχρέωση συναλλαγής με το συνεταιρισμό την οποία έχουν οι συνεταιριστές. «Δημιουργούνται συνεταιριστές δύο ταχυτήτων και διαμορφώνεται το έδαφος ώστε οι ιδιώτες να κάνουν, ας μου επιτραπεί ο όρος, ¨opt-in¨ στην αξιοποίηση της περιουσίας, την υπεραξία, το brand και τη λήψη αποφάσεων του συνεταιρισμού, και ¨opt-out¨ στις υποχρεώσεις» εξήγησε ο κ.Μεϊκόπουλος.

Με αφορμή τη συζήτηση στις επιτροπές, όπου επανειλημμένα ειπώθηκε ότι το μοντέλο με μέλη επενδυτές στους συνεταιρισμούς απέτυχε, ο Αλεξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε ότι είναι ουτοπικό να περιμένουμε ότι το μοντέλο αυτό κατ’ εξαίρεση θα λειτουργήσει στον ήδη κατακερματισμένο συνεταιριστικό κλάδο της χώρας μας. Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι επιχειρεί ένα νομικό πειραματισμό δημιουργώντας ένα ιδιότυπο «υβρίδιο» κεφαλαιουχικής εταιρίας με συνεταιριστικό μανδύα που θα είναι εξαρτημένο και εκτεθειμένο στα ιδιωτικά εμπορικά συμφέροντα, ενώ επεσήμανε ότι για πρώτη φορά προβλέπεται σε συνεταιριστικό νόμο στη χώρα μας η συμπληρωματική και αναλογική εφαρμογή διατάξεων για τις ανώνυμες εταιρίες.

Το νομοσχέδιο δε δίνει κίνητρα και εργαλεία στους αγρότες και δεν υπάρχει σχεδιασμός για τα πραγματικά προβλήματα, όπως αυτά της παραγωγής, της διάθεσης, την αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης των παραγωγών για να πετύχουν καλύτερο εισόδημα, τη συνεργασία με αγοραστές και μεταποιητές.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ενόψει της συρρίκνωσης ενισχύσεων για την πρωτογενή παραγωγή βάσει της νέας ΚΑΠ σε συνδυασμό με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε., περίμενε κάτι άλλο από ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να έχει εναλλακτικά τον τίτλο «Συνεταιρισμοί σε τιμή ευκαιρίας».

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...