Η βιώσιμη δανειοδότηση και η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας αναγκαίες για την επιβίωση 300 μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Μαγνησίας
Την έμπρακτη ενίσχυση των εμπόρων και των μικρομεσαίεων επιχειρήσεων, με την παροχή των κατάλληλων εχεγγύων για την έγκαιρη και βιώσιμη δανειοδότησή τους, που θα τους διευκολύνει στην αποπληρωμή των οφειλών τους και των υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο, αλλά και την παράταση της ισχύς του καθεστώτος για την προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι 31/12/2020, ζήτησε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Ο Βουλευτής επεσήμανε πως στη Μαγνησία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων του Νομού (ΟΕΒΕΜ) και τον τοπικό τύπο, 250 με 300 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς των υπηρεσιών και του δευτερογενή τομέα (μεταποίηση α΄ υλών για παραγωγή αγαθών και η κατασκευή έργων η λεγόμενη κατασκευαστική βιομηχανία), είτε δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν μετά την άρση των μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας απέναντι στον κορωνοϊό, είτε στην περίπτωση που επιχειρήσουν να επαναλειτουργήσουν, θα οδηγηθούν μοιραία σε παύση λειτουργίας μετά την παρέλευση του τριμήνου, καθώς θα είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι σημαντικό πρόβλημα αποτελούν για τους εμπόρους οι επιταγές, καθώς η πρόβλεψη είναι ότι εξαιτίας της οικονομικής απραγίας του προηγούμενου διαστήματος, οι επιταγές ότι δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν αλλά και ούτε και να εισπραχθούν. Χωρίς την κάλυψη των εμπόρων με δανειοδότηση από την Τράπεζα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, οι επιταγές δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν και η ιδιωτική οικονομία θα δεχθεί ισχυρές αναταράξεις.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μαγνησίας, ισχυρό πλήγμα αποτελεί και η παύση ισχύoς του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς από την 1η Μαΐου. «Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις, προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα κεφάλαια και να διατηρήσουν «ζωντανές» τις δραστηριότητές τους αλλά και τις θέσεις εργασίας στη δύσκολη αυτή συνθήκη που βιώνει η ιδιωτική οικονομία, χρησιμοποίησαν την πρώτη τους κατοικία ως υποθήκη, θα πρέπει να υπάρξει άμεση πρωτοβουλία προστασίας της πρώτης κατοικίας», σημείωσε ο Βουλευτής.
Η λήψη μέτρων ενίσχυσης εκ μέρους της κυβέρνησης για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, δυστυχώς φαίνεται ότι δεν απαντούν αποτελεσματικά στις ανάγκες πολλών επιχειρήσεων και εργαζομένων. «Χρειάζονται τώρα αποτελεσματικές και στοχευμένες ενέργειες που θα επιτρέψουν στους επαγγελματίες να κρατήσουν «ζωντανές» τις επιχειρήσεις τους, ώστε η οικονομία να παραμείνει «όρθια» στη δύσκολη αυτή συνθήκη που διανύει η χώρα», ανέφερε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Προς τoν κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
ΘΕΜΑ: Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μαγνησίας
Οι πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες βιώνει η χώρα μας λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) και οι οποίες οδήγησαν στη λήψη μέτρων υγειονομικού ενδιαφέροντος για προστασία της Δημόσιας Υγείας, επηρέασαν σημαντικά την ιδιωτική οικονομία και την εγχώρια αγορά.
Η λήψη μέτρων ενίσχυσης εκ μέρους της κυβέρνησης για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, δυστυχώς φαίνεται ότι δεν απαντούν αποτελεσματικά στις ανάγκες πολλών επιχειρήσεων και εργαζομένων, που αυτή τη στιγμή στη φάση της προσπάθειας επανεκκίνησης της οικονομίας, γνωρίζουν ότι αν δε ληφθούν έγκαιρα πρωτοβουλίες, δε θα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Στη Μαγνησία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων του Νομού (ΟΕΒΕΜ) και τον τοπικό τύπο, 250 με 300 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς των υπηρεσιών και του δευτερογενή τομέα (μεταποίηση α΄ υλών για παραγωγή αγαθών και η κατασκευή έργων η λεγόμενη κατασκευαστική βιομηχανία), είτε δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν μετά την άρση των μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας απέναντι στον κορωνοϊό, είτε στην περίπτωση που επιχειρήσουν να επαναλειτουργήσουν, θα οδηγηθούν μοιραία σε παύση λειτουργίας μετά την παρέλευση του τριμήνου, καθώς θα είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Σημαντικό πρόβλημα αποτελούν για τους εμπόρους οι επιταγές, καθώς σύμφωνα με την ΟΕΒΕΜ, η πρόβλεψη είναι ότι εξαιτίας της οικονομικής απραγίας του προηγούμενου διαστήματος, οι επιταγές ότι δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν αλλά και ούτε και να εισπραχθούν. Η κυβέρνηση προχώρησε στην παράταση της προθεσμίας για την εμφάνιση και πληρωμή των ληξιπρόθεσμων επιταγών σε 75 μέρες, ωστόσο χωρίς την παράλληλη κάλυψη των εμπόρων με δανειοδότηση από την Τράπεζα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, οι επιταγές δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν και η ιδιωτική οικονομία θα δεχθεί ισχυρές αναταράξεις.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μαγνησίας, ισχυρό πλήγμα αποτελεί και η παύση της ισχύς του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς από την 1η Μαΐου. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις, προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα κεφάλαια και να διατηρήσουν «ζωντανές» τις δραστηριότητές τους αλλά και τις θέσεις εργασίας στη δύσκολη αυτή συνθήκη που βιώνει η ιδιωτική οικονομία, χρησιμοποίησαν την πρώτη τους κατοικία ως υποθήκη, θα πρέπει να υπάρξει άμεση πρωτοβουλία προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες της χώρας, με κλειστές επιχειρήσεις, με αναστολές συμβάσεων εργασίας και με το μέλλον της εργασίας και της απασχόλησης τους να παραμένει άγνωστο, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να κρατηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της εθνικής οικονομίας ζωντανές, αλλά και να διασφαλιστεί ότι η πρώτη κατοικία των ανθρώπων, μέχρι να επέλθει μία σχετική εξομάλυνση της οικονομίας.
Επειδή, η λήψη μέτρων ενίσχυσης εκ μέρους της κυβέρνησης για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, δυστυχώς δεν απαντούν αποτελεσματικά στις ανάγκες πολλών επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Επειδή, στη Μαγνησία, 250 με 300 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν μετά την άρση των μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Επειδή, σημαντικό πρόβλημα αποτελούν για τους εμπόρους οι επιταγές, καθώς εξαιτίας της οικονομικής απραγίας του προηγούμενου διαστήματος, οι επιταγές ότι δε θα μπορέσουν να πληρωθούν αλλά και ούτε και να εισπραχθούν χωρίς τη δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Επειδή, ισχυρό πλήγμα αποτελεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η παύση της ισχύς του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς την 1η Μαΐου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Πώς προτίθεται να παρέμβει, ώστε να ενισχύσει έμπρακτα τους εμπόρους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντας τα κατάλληλα εχέγγυα για την έγκαιρη και βιώσιμη δανειοδότησή τους, που θα τους διευκολύνει στην αποπληρωμή των οφειλών τους, αλλά και των υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο και θα κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις τους;
- Προτίθεται να παρατείνει την ισχύ του καθεστώτος για την προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι 31/12/2020, ικανοποιώντας το αίτημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;
Ο ερωτών βουλευτής
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος