Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Ελληνοποιήσεις και νοθεία μελιού χτυπούν την ελληνική μελισσοκομία»

Κοινοβουλευτική Ερώτηση για την ελληνική μελισσοκομία

Κοινοβουλευτική Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με άλλους Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία για τις ελληνοποιήσεις και τη νοθεία ελληνικού μελιού που είναι ανεξέλεγκτες και μαστίζουν την ελληνική μελισσοκομία.

Ο κλάδος της μελισσοκομίας είναι ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους και δυναμικούς κλάδους της αγροτικής μας παραγωγής προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας με  το ελληνικό μέλι να διαθέτει μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Η παράνομη ελληνοποίηση και η νοθεία, ωστόσο, του ελληνικού μελιού χτυπούν αμείλικτα τους Έλληνες παραγωγούς μειώνοντας σημαντικά τα έσοδά τους, ενώ εξαπατούν τον τελικό καταναλωτή όσον αφορά την προέλευση και την ποιότητα του προϊόντος που αγοράζει.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ελέγχου της αλυσίδας διακίνησης μελιού, προχώρησε σε εντατικοποίηση των ελέγχων μέσα από τη συνεργασία διάφορων ελεγκτικών μηχανισμών, όπως το ΣΥΚΕΑΑΠ, ΣΔΟΕ, ΥΕΔΔΕ, ΕΦΕΤ κλπ. με συνέπεια τον εντοπισμό πολλών περιπτώσεων νοθείας και παράνομων ελληνοποιήσεων μελιού. Η προσπάθεια, όμως, αυτή δε συνεχίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις για πάταξη του μιμητισμού των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η απουσία ελέγχων δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τον Έλληνα παραγωγό που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί στην αγορά τα ανεξέλεγκτα, φθηνά και αμφίβολης ποιότητας προϊόντα. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας, την αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών, το κλείσιμο της εστίασης  και την πτώση του τουρισμού που οδήγησαν τις πωλήσεις σε βουτιά, ο κλάδος της μελισσοκομίας είναι εκτεθειμένος και εντελώς απροστάτευτος.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάται, με πρωτοβουλία της αναπλ. Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, ο αρμόδιος Υπουργός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την εντατικοποποίηση των ελέγχων για παράνομες ελληνοποιήσεις και νοθείες ελληνικού μελιού, πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί για την εξασφάλιση της ποιότητας του μελιού που διακινείται στην αγορά την περίοδο της πανδημίας, και τέλος, αν θα ενισχύσει με προσλήψεις εξειδικευμένου και μόνιμο προσωπικού τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τα εργαστήρια ελέγχου.

 Αναλυτικά η Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ελληνοποιήσεις και νοθεία Ελληνικού Μελιού

Ο κλάδος της μελισσοκομίας αποτελεί έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους κλάδους της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, με προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Το ελληνικό μέλι διαθέτει μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που οφείλονται στις κλιματικές και γεωγραφικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας.

Η παράνομη ελληνοποίηση και νοθεία του προϊόντος είναι εις βάρος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών. Από τη μια οδηγεί στη δραματική μείωση των εσόδων των Ελλήνων μελοπαραγωγών και από την άλλη εξαπατά τους τελικούς καταναλωτές σχετικά με την προέλευση και την ποιότητα του προϊόντος.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δρομολογήθηκε με τη συνεργασία των διάφορων ελεγκτικών μηχανισμών όπως το ΣΥΚΕΑΑΠ, ΣΔΟΕ, ΥΕΔΔΕ, ΕΦΕΤ κλπ. Ο εντοπισμός πληθώρας περιπτώσεων νοθείας και παράνομων ελληνοποιήσεων μελιού, πρόσφερε πολλαπλά οφέλη προς το συμφέρον των καταναλωτών και των παραγωγών.

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει την αλυσίδα διακίνησης μελιού δεν συνεχίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ παρά τις μεγαλοστομίες για το χτύπημα του «μιμητισμού» των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Η απουσία επαρκών ελέγχων δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τον Έλληνα παραγωγό καθώς αυτός δεν μπορεί να ανταγωνιστεί στην αγορά τα ανεξέλεγκτα φθηνά και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα ακόμη και σε διαγωνισμούς προμήθειας δημόσιων φορέων και δομών.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος της μελισσοκομίας από την υγειονομική κρίση, οδήγησαν τους παραγωγούς σε οικονομική δυσχέρεια. Η αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών, το κλείσιμο της εστίασης και η μείωση της τουριστικής κίνησης οδήγησε σε ραγδαία μείωση πωλήσεων.

Επειδή, οι Έλληνες μελισσοκόμοι εν μέσω πανδημίας αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα οικονομικά προβλήματα,

Επειδή, λόγω της αδυναμίας χτυπήματος των ελληνοποιήσεων, οι Έλληνες μελοπαραγωγοί, ακόμη και σε διαγωνισμούς του Ελληνικού Δημοσίου, «αποκλείονται αυτομάτως» λόγω της αδυναμίας προσφοράς χαμηλής/ανταγωνιστικής τιμής,

Επειδή, ο εντοπισμός των δόλιων και παράνομων συμπεριφορών πρέπει να αποτελεί κύρια μέριμνα του κράτους και πρέπει να τιμωρούνται οι παραβάτες ώστε να προστατεύονται οι παραγωγοί και οι καταναλωτές,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να εντατικοποιήσετε τους ελέγχους για την πάταξη των νοθειών μελιού και τις παράνομες ελληνοποιήσεις;
  2. Προτίθεστε να ενισχύσετε με προσλήψεις εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τα εργαστήρια ελέγχου ώστε να διασφαλίσετε την προστασία των καταναλωτών αλλά και των εισοδημάτων των Ελλήνων παραγωγών μελιού;
  3. Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στα προϊόντα μέλισσας για την πάταξη των ελληνοποιήσεων και για την εξασφάλιση της ποιότητας του μελιού που διακινείται στην αγορά κατά την περίοδο της πανδημίας;

 

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...