Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Παρέμβαση Αλ. Μεϊκόπουλου για τους επαγγελματίες Πρακτορείων ΟΠΑΠ Μαγνησίας

Παρέμβαση Μεϊκόπουλου για τους επαγγελματίες Πρακτορείων ΟΠΑΠ Μαγνησίας

Στηρίζοντας έμπρακτα τα αιτήματα του Σωματείου Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ Α.Ε. του Νομού Μαγνησίας, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κατέθεσε Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ζητώντας την άμεση και αποτελεσματικότερη ενίσχυση τους, που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους και την εν γένει οικονομική τους επιβίωση, αλλά και την καλύτερη δυνατή υγειονομική προφύλαξη των ίδιων, των εργαζομένων, αλλά και των πελατών των Πρακτορείων σε ενδεχόμενο άνοιγμα των επιχειρήσεών τους.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, το ενδεχόμενο άνοιγμα των Πρακτορείων ΟΠΑΠ θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζει την επίτευξη τζίρου, ικανού να  αντισταθμίσει τα αυξημένα έξοδα που έχουν σωρεύσει οι πράκτορες όλο αυτό το χρονικό διάστημα. «Βασική προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελεί  η διαφύλαξη της υγειονομικής ασφάλειας με διενέργεια μαζικών προληπτικών τεστ Covid σε εργαζόμενους και επαγγελματίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μαζικών τεστ σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, καθώς και τη δωρεάν προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού», σημείωσε ο Βουλευτής.

Απαραίτητη είναι για τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων ενίσχυσης για τους επαγγελματίες των Πρακτορείων ΟΠΑΠ της Μαγνησίας, καθώς σύμφωνα με το Σωματείο τους, μεγάλο  κομμάτι του κλάδου δεν είχε πρόσβαση στην 4η επιστρεπτέα προκαταβολή, υπάρχει φόβος για τη λήψη πολύ μικρής ενίσχυσης στην αντίστοιχη 5η, ενώ ισχυρό πλήγμα αποτέλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να μην καταβάλει στους επαγγελματίες του κλάδου ι το επίδομα ειδικού σκοπού που είχαν λάβει την περίοδο του 1ου lockdown (Μάρτιο- Απρίλιο).

«Τα παραπάνω έχουν διαμορφώσει μία οριακή οικονομική κατάσταση για τους Πράκτορες ΟΠΑΠ της περιοχής, οι οποίοι ζητούν την άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων στήριξης, όπως την παροχή επιδόματος ειδικού σκοπού ύψους 1000€ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων, τη μετατροπή του τρέχοντος κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, με ταυτόχρονη άρση των περιορισμών στα κριτήρια, την ενίσχυση όσων έμειναν εκτός επιστρεπτέας με απόδοση χρηματικού ποσού για κάλυψη λειτουργικών εξόδων, αλλά και τη μείωση του ανώτατου ορίου χρηματοδότησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ των Περιφερειών ώστε να ενταχθούν επιπλέον επιχειρήσεις», σημείωσε αναλυτικά ο Βουλευτής.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, σημαντική διευκόλυνση για τους μικρούς επαγγελματίες θα αποτελέσει και η αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις μέχρι το πέρας της πανδημίας, αλλά και η αναστολή  ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το άνοιγμα των καταστημάτων τους, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών ΟΠΑΠ της Μαγνησίας και διευκόλυνσης στη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: «Σε απόγνωση οι επαγγελματίες πρακτορείων ΟΠΑΠ στη Μαγνησία».

Σε ιδιαιτέρως δυσχερή οικονομική θέση καταγγέλλουν πως βρίσκονται οι Επαγγελματίες Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ Α.Ε. του Νομού Μαγνησίας, εξαιτίας του παρατεταμένου 2ου lockdown που διανύει η χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και των ελλιπών μέτρων στήριξης του κλάδου εκ μέρους της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Σωματείο της Μαγνησίας, κύρια ανησυχία των επαγγελματιών του κλάδου είναι οι όροι με τους οποίους θα επαναλειτουργήσουν τα πρακτορεία, τόσο σε επίπεδο υγειονομικής προστασίας, όσο και σε επίπεδο στοιχειώδους λειτουργίας, καθώς οι όροι με τους οποίους θα γίνει το ενδεχόμενο άνοιγμα των επιχειρήσεών τους θα πρέπει να διασφαλίζουν την επίτευξη ενός τζίρου, ικανού να  αντισταθμίσει τα αυξημένα έξοδα που έχουν σωρεύσει οι πράκτορες, αλλά και τη διαβίωσή τους.

Σε ένα ενδεχόμενο άνοιγμα, σύμφωνα με το Σωματείο βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η υγειονομική  προστασία πρακτόρων, εργαζομένων και πελατών. Για το λόγο αυτό επισημαίνουν την ανάγκη προληπτικών τεστ Covid σε εργαζόμενους και επαγγελματίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τη διενέργεια μαζικών τεστ σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, καθώς και τη δωρεάν προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού (αντισηπτικών, εξοπλισμού απολυμάνσεων κλπ). Επίσης, οι επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν την ανάγκη επίσπευσης διαδικασίας εμβολιασμού, ώστε να προστατευτούν οι  επαγγελματίες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι Πράκτορες ΟΠΑΠ της Μαγνησίας επισημαίνουν ότι τα πρακτορεία δεν λειτουργούν με όρους λιανεμπορίου, καθώς η ανακύκλωση των κερδών αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου των επιχειρήσεων τους. Για το λόγο αυτό, κρίνουν απαραίτητη τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ενίσχυσης, τονίζοντας ότι μεγάλο  κομμάτι του κλάδου δεν είχε πρόσβαση στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, ενώ υπάρχει φόβος για τη λήψη πολύ μικρής ενίσχυσης στην αντίστοιχη 5.

Πλήγμα αποτέλεσε για τους επαγγελματίες πρακτορείων ΟΠΑΠ του Νομού και η απόφαση της κυβέρνησης να μην τους καταβάλει το επίδομα ειδικού σκοπού για τους επαγγελματίες των πληττόμενων επιχειρήσεων που είχαν λάβει την περίοδο του 1ου lockdown (Μάρτιο- Απρίλιο).

Τα παραπάνω έχουν διαμορφώσει μία οριακή οικονομική κατάσταση στους Πράκτορες ΟΠΑΠ της περιοχής, οι οποίοι ζητούν την άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων στήριξης. Επιμένουν στην παροχή σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000€ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων και ζητούν ο τρέχον κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος, με ταυτόχρονη άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν ανάγκη στήριξης.

Επισημαίνουν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης όσων έμειναν εκτός επιστρεπτέας με απόδοση χρηματικού ποσού για κάλυψη λειτουργικών εξόδων, αλλά και μείωσης του ανώτατου ορίου χρηματοδότησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ από τις περιφέρειες (πχ ΑΝΑΣΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας), προκειμένου να ανατροφοδοτηθεί η πρόσκληση και να δοθεί η δυνατότητα σε επιπλέον επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Το Σωματείο τονίζει ότι απαραίτητη είναι ακόμη η επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, η αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες για τους μικρούς επαγγελματίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις μέχρι το πέρας της πανδημίας, καθώς και η αναστολή  ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το άνοιγμα των καταστημάτων τους.

Επειδή, οι Πράκτορες ΟΠΑΠ της Μαγνησίας κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Επειδή, κρίνουν ως ελλιπή τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Επειδή, η φύση των επιχειρήσεων τους έχει εξειδικευμένες ανάγκες, διαφορετικές από αυτές των επιχειρήσεων λιανεμπορίου.

Επειδή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές φορές επισημάνει την ανάγκη χορήγησης μη επιστρεπτέας προκαταβολής για όλες τις πληττόμενες από την πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της επιχειρήσεις

Επειδή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές φορές επισημάνει την ανάγκη καλύτερης αξιοποίησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με τη διαμόρφωση πιο ευνοϊκών κριτηρίων για ένταξη στη χρηματοδότηση μεγαλύτερου αριθμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Επειδή, ο κλάδος των επαγγελματιών Πρακτορείων ΟΠΑΠ Μαγνησίας καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να πραγματοποιήσει τις προτάσεις του Σωματείου Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ Α.Ε. του Νομού Μαγνησίας, όπως αυτές καταγράφονται ανωτέρω, με σκοπό την άμεση και αποτελεσματικότερη ενίσχυση τους, που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους και την εν γένει οικονομική τους επιβίωση;
  2. Προτίθεται να πραγματοποιήσει τις προτάσεις του Σωματείου Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ Α.Ε. του Νομού Μαγνησίας σε σχέση με την καλύτερη δυνατή υγειονομική προφύλαξη των ίδιων, των εργαζομένων, αλλά και των πελατών των Πρακτορείων σε ενδεχόμενο άνοιγμα των επιχειρήσεών τους;

 Ο ερωτών βουλευτής

 Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...