Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Μεϊκόπουλος: «Εργασιακή αυθαιρεσία, ανεργία και φτώχεια φέρνει η μη στήριξη της εργασίας από την κυβέρνηση»

Ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ήταν ένας εκ των 7 Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία που συζήτησαν σήμερα στη Βουλή την Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων και τη στήριξη του εισοδήματός τους, την κατοχύρωση των εργασιακών & ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διασφάλιση της Υγιεινής & της Ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος υπογράμμισε ότι στην πρωτοφανή κρίση της πανδημίας που έχει φέρει τα πάνω κάτω στο οικονομικό και εργασιακό επίπεδο, η κυβέρνηση αντί να προστατεύσει την εργασία, αξιοποιεί την κρίση για να επιβάλει μια μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τον νέο Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη ως «υπουργό ειδικών αποστολών» που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από την κυβέρνηση «για να επιταχύνει, να εξειδικεύσει και να κωδικοποιήσει τη στρατηγική αυτή».

«Αντί να στηρίξετε το κόστος εργασίας, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο στήριξης της ανεργίας περνώντας το μήνυμα στις επιχειρήσεις ότι θα τις απαλλάξει από το εργασιακό κόσμος, αν προχωρήσουν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, έφερε το παράδειγμα της Μαγνησίας, όπου υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων σύμφωνα με τις οποίες οι εργοδότες ζητούν από τους υπαλλήλους τα 534 ευρώ που λαμβάνουν ως αποζημίωση ειδικού σκοπού λόγω αναστολής εργασίας επιστρέφοντάς τους 50 ευρώ για τα έξοδά τους με την αιτιολογία ότι έτσι θα διασωθούν οι επιχειρήσεις και θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

«Πού είναι οι έλεγχοι και ποια είναι η προστασία της Πολιτείας στους εργαζομένους αυτούς που μένουν με 200 ευρώ για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους;» ρώτησε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Χατζηδάκη.

Η στάση της κυβέρνησης ως προς την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας άφησε εργοδότες και εργαζομένους αθωράκιστους στην οικονομική λαίλαπα της πανδημίας και εισήγαγε με τον τρόπο αυτό έναν αυτοματισμό, όπου ο εργοδότης στρέφεται εναντίον του εργαζομένου και ο εργαζόμενος τον καταγγέλλει.

Αναφορά έκανε και στους απασχολούμενους σε τουριστικά, επισιτιστικά και εποχικά επαγγέλματα και στον όρο συμπλήρωσης 80 ημερών εργασίας σε κάθε έτος τα προηγούμενα δύο χρόνια πριν από τη λήξη της επιδότησης ως νέοι επιδοτούμενοι θυμίζοντας στον κ. Χατζηδάκη ότι το 2020 χάθηκε σαν χρονιά για τους ανθρώπους αυτών των κατηγοριών και τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να τίθενται ως προϋπόθεση οι 80 ημέρες μέσα σε έτος πανδημίας για να λάβουν την επιδότηση.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να αναφερθεί και στους μακροχρόνια ανέργους και στην τροπολογία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε της παράταση της διάρκειας της τακτικής επιδότησης εργασίας, επιδόματος μακροχρόνιων ανέργων και βοηθημάτων ανεργίας για το 2021 χωρίς περιορισμούς την οποία, όμως, η κυβέρνηση ΔΕΝ έκανε δεκτή.

Όσον αφορά το θέμα της υγειονομικής ασφάλειας των χώρων εργασίας, ιδίως των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι το παράδειγμα της Ιταλίας είναι πρόσφατο. «Εργαζόμενοι πολύ μεγάλων επιχειρήσεων της περιφέρειας καταγγέλλουν διαρκώς ότι δεν εμφανίζονται κλιμάκια του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια μαζικών προληπτικών ελέγχων. Έτσι μετατρέπονται οι χώροι εργασίας σε εστίες διασποράς» τόνισε ο Βουλευτής.

«Πέρα από το «μαξιλάρι ασφαλείας» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τους διαθέσιμους πόρους από την έκτακτη ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχουν και άλλα εργαλεία για να ενισχυθούν και να βελτιωθούν οι σχέσεις εργασίας.Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι απουσιάζει η πολιτική βούληση για να γίνει αυτό πράξη» ανέφερε κλείνοντας ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...