Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος ζητά την άμεση ανάκληση της πειραματικής καύσης του νέου καυσίμου από την ΑΓΕΤ στο Βόλο

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος στηρίζει τη θέση των επιστημονικών φορέων της Μαγνησίας και ζητά την άμεση ανάκληση της πειραματικής καύσης του νέου απορριματογενούς καυσίμου από την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ

 Η σύμφωνη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετικά με την άδεια καύσης του νέου απορριματογενούς εναλλακτικού καυσίμου compost τύπου Α  (ΕΚΑ 19 05 03), στους κλιβάνους του εργοστασίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βόλο με σκοπό τη δοκιμαστική ενεργειακή αξιοποίηση, έρχεται να διογκώσει ακόμα περισσότερο την αγωνία των κατοίκων, αλλά και σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας του Βόλου τη στιγμή που παραμένουν αναπάντητα κορυφαία περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα του αέρα και τη δημόσια υγεία στην περιοχή.

Όταν εδώ και χρόνια η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ επιλέγει να χρησιμοποιεί δευτερογενή εναλλακτικά καύσιμα τύπου RDF και SRF για τη χρήση των οποίων τεκμηριωμένα αντιδρούν οι επιστημονικοί φορείς της πόλης (ΤΕΕ, ΙΣΜ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και έχει εκφράσει πολλάκις με τρόπο δυναμικό την αντίδρασή της η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας.

Όταν το δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης αποδεικνύεται ανεπαρκές και αναξιόπιστο για την καταγραφή όλων των αστικών ρύπων που μπορεί να εκλύονται από την καύση των εν λόγω υλικών που ενδέχεται να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των πολιτών του Βόλου.

Όταν τα πρώτα αποτελέσματα της 12μηνης έρευνας της ειδικής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Green Your Air», με επικεφαλής τον Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και τον Αν. Καθηγητή κ. Γιώργο Σαχαρίδη για την καταγραφή του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, και συγκεκριμένα της ύπαρξης στην ατμόσφαιρα της περιοχής των βλαπτικών για την υγεία αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2,5 και το κατά πόσο αυτά υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια σύμφωνα με τη διεθνή και ελληνική νομοθεσία, δείχνουν μια άκρως ανησυχητική υπέρβαση της τάξεως του 200,3% σε ό, τι αφορά τα όρια που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και 20,12% σε ό, τι αφορά τα όρια που έχει θεσπίσει η ελληνική νομοθεσία, βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2008/50/ΕΚ για τις μισές ημέρες το χρόνο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη αφορά μόνο τα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 και όχι άλλους βλαπτικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους που ενδέχεται να υπάρχουν.

Όταν η πόλη του Βόλου καταγράφει αυξημένα κρούσματα καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Καρκινοπαθών συγκαταλέγεται στις περιοχές με τα πιο υψηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου πανελλαδικά, γεγονός που οι πολίτες και η επιστημονική κοινότητα συνδέουν με το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή.

Και τέλος, όταν ακόμη και σήμερα δεν έχει εντοπιστεί η πηγή που προκαλεί την έντονη δυσοσμία στο Βόλο, δεν μπορεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας να πειραματίζεται με την υγεία των ανθρώπων του Βόλου.

Εκφράζω την πλήρη αντίθεσή μου σε οποιαδήποτε ενέργεια θέτει σε κίνδυνο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Για το λόγο αυτό, πραγματοποίησα σήμερα κοινοβουλευτική παρέμβαση στηρίζοντας τις θέσεις των επιστημονικών φορέων της Μαγνησίας όπως αυτές εκφράστηκαν δημόσια, και ζητώ την άμεση ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου για δοκιμαστική – πειραματική καύση του CLO από την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο εργοστάσιό της στο Βόλο.

 

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...