Αλ. Μεϊκόπουλος: «Το αλαλούμ στα Κέντρα Υγείας θρέφει το μικροπολιτικό παιχνίδι στη Μαγνησία»
Βολές Μεϊκόπουλου κατά των χειρισμών της κυβέρνησης και τοπικών βουλευτών της ΝΔ
Τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να εντάξει τα περιφερειακά Κέντρα Υγείας (ΚΥ) Μαγνησίας στη διαχείριση της πανδημίας, χωρίς να έχει πρώτα επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης και της ελλιπούς υποδομής που εντοπίζεται στο σύνολο των δομών ΠΦΥ της περιοχής ανέδειξε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Όπως ανέφερε ο Βουλευτής, με βάση τις ανακοινώσεις του Υπουργείου και της 5ης ΥΠΕ για όσο διάστημα διαρκέσει η πανδημία, τα ΚΥ Αλμυρού, Αργαλαστής, Βελεστίνου, Ζαγοράς, Σκιάθου, Σκοπέλου, καθώς και το Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) Αλοννήσου από τις 15/10/2020 θα λειτουργούν ως ιατρεία COVID-19 και θα εξυπηρετούν ύποπτα περιστατικά. «Η συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της πανδημίας και στην ελάφρυνση των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων νοσοκομειακών δομών, είναι κάτι το όποιο ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει ως αναγκαιότητα από την αρχή της υγειονομικής κρίσης», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο, ότι το Υπουργείο Υγείας καθυστερημένα εισάγει το νέο σχεδιασμό, χωρίς να ενισχύει έμπρακτα τις δομές αυτές ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες.
Σύμφωνα με το Βουλευτή, για να πραγματοποιηθεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα λειτουργίας του ιατρείου κορωνοϊού στοΚΥ Βόλου για το μήνα Οκτώβριο χρειάστηκε η μετακίνηση γενικών γιατρών από το ΚΥ Αργαλαστής, το ΚΥ Βελεστίνου και το ΚΥ Αλμυρού.
«Ταυτόχρονα οι ιατροί των περιφερειακών ΚΥ, εκτός από την υπηρεσία τους στα ΚΥ, όπου υπηρετούν οργανικά, εκτός από τη λειτουργία του ιατρείου κορωνοϊού του ΚΥ Βόλου, καλούνται να καλύψουν και τις εφημεριακές ανάγκες του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου που και αυτό με τη σειρά του αντιμετωπίζει πρόβλημα σοβαρής έλλειψης ιατρικού προσωπικού», ανέφερε.
Την ίδια στιγμή, τα ίδια τα περιφερειακά ΚΥ αντιμετωπίζουν πάγιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και ανεπάρκεια σε απαραίτητες υποδομές. Τα περισσότερα ΚΥ της Μαγνησίας στερούνται της απαραίτητης υποδομής για την υποδοχή ύποπτων κρουσμάτων Covid-19 (ISO BOX), ώστε αυτά να παραμένουν απομονωμένα για νααποφεύγεται η διασπορά του ιού και να εξασφαλίζεται η προστασία της υγείας των εργαζομένων. «Τοπικά, μία αδιαμφισβήτητη υποχρέωση της πολιτείας, όπως είναι ο εφοδιασμός όλων των ΚΥ του Νομού με την κατάλληλη υποδομή (ISO BOX), εδώ και μέρες αποτελεί αντικείμενο πολιτικών σκοπιμοτήτων και «παιχνιδιών» τοπικών βουλευτών της συμπολίτευσης», σχολίασε καυστικά ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Ο Βουλευτής τόνισε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι υγειονομικά και κοινωνικά δύσκολη και ζήτησε να στελεχωθούν άμεσα οι Πρωτοβάθμιες Δομές του Ν. Μαγνησίας με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, να εφοδιαστούν με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό και εργαστηριακό εξοπλισμό, αλλά και να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσλήψεων των 14 θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού για το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.
«Οποιαδήποτε άλλη επιλογή διακρίνεται από προχειρότητα και «δοκιμάζει» επικίνδυνα τα όρια αντοχής του δημοσίου συστήματος υγείας», ανέφερε.Αναλυτικά η Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Απροετοίμαστα τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας στη μάχη κατά της πανδημίας
Στη μάχη κατά τις πανδημίας του κορωνοϊού «ρίχνονται» από 12/10/2020 τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) της Μαγνησίας. Συγκεκριμένα, με βάση τις ανακοινώσεις του Υπουργείου και της 5ης ΥΠΕ, στο πλαίσιο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, για όσο διάστημα διαρκέσει η πανδημία, τα ΚΥ Αλμυρού, Αργαλαστής, Βελεστίνου, Ζαγοράς, Σκιάθου, Σκοπέλου, θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ή σε δύο βάρδιες (7πμ-10μμ). Το ίδιο θα ισχύει και για το Περιφερεικό Ιατρείο (ΠΙ) Αλοννήσου, από τις 15/10/2020. Το ΚΥ Βόλου, ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει τη λειτουργία ιατρείου COVID-19 και εξυπηρετεί κατόπιν ραντεβού ύποπτα περιστατικά από τις 7.00 – 21.00.
Η συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της πανδημίας και στην ελάφρυνση των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων νοσοκομειακών δομών, είναι κάτι το όποιο ο ΣΥΡΙΖΑ επίτασσε ως αναγκαιότητα από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Το Υπουργείο Υγείας, καθυστερημένα ομολογουμένως, εισάγει το νέο σχεδιασμό, Σύμφωνα με τον οποίο και με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, οι ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει να απευθύνονται πρώτα στα ΚΥ και μόνον κατόπιν ραντεβού, πριν καταλήξουν στα Επείγοντα του νοσοκομείου.
Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση επιλέγει να εντάξει τα ΚΥ Μαγνησίας στη διαχείριση της πανδημίας είναι για ακόμα μία φορά πρόχειρος και επιφανειακός καθώς, δεν έχει πρώτα επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης που εντοπίζεται στο σύνολο των δομών ΠΦΥ της περιοχής.
Συγκεκριμένα, εδώ και μέρες λειτουργεί το ιατρείο COVID-19 στο Κέντρο Υγείας Βόλου. Ωστόσο, για την κάλυψη του ωραρίου (7.00-21.00) χρειάζεται να επιστρατεύονται οι γενικοί γιατροί από τα περιφερειακά ΚΥ του Νομού, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα αυτών αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό.
Σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στον τοπικό τύπο, για να πραγματοποιηθεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα λειτουργίας του ιατρείου κορονοϊού στο Βόλο για το μήνα Οκτώβριο, υπογράφηκε η μετακίνηση τριών γενικών γιατρών από το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής για μία μέρα την εβδομάδα, ενός γενικού γιατρού από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου για δύο φορές την εβδομάδα, ενός γιατρού από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού για τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Οι ιατροί των περιφερειακών ΚΥ, εκτός από την υπηρεσία τους στα ΚΥ όπου υπηρετούν οργανικά, εκτός από τη λειτουργία του ιατρείου κορωνοϊού του ΚΥ Βόλου, καλούνται να καλύψουν και τις εφημεριακές ανάγκες του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, καθώς και αυτό με τη σειρά του αντιμετωπίζει πρόβλημα σοβαρής έλλειψης ιατρικού προσωπικού.
Συγκεκριμένα, μόνο για τον μήνα Οκτώβριο υπογράφηκαν αποφάσεις από την 5η ΥΠΕ για τα μετακίνηση τεσσάρων γιατρών από το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής για να κάνουν 12 εφημερίες στο Αχιλλοπούλειο. Άλλες δύο εφημερίες στο νοσοκομείο θα κάνει με μετακίνηση γιατρός από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Επιπροσθέτως για τον ίδιο μήνα, δύο γιατροί του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής θα καλύψουν έξι εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς λόγω έλλειψης γιατρών εκεί.
Όλα αυτά ενώ τα ίδια τα περιφερειακά ΚΥ αντιμετωπίζουν πάγιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό με βάση τα οργανογράμματά τους, οι οποίες ενώ έχουν επισημανθεί πολλάκις, εντούτοις δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική πρωτοβουλία ενίσχυσης των ΚΥ με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.
Πέρα από την υποστελέχωση, τα ΚΥ είναι αντιμέτωπα με την εν γένει προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ένταξή τους στη μάχη κατά της πανδημίας. Τα περισσότερα ΚΥ της Μαγνησίας στερούνται της απαραίτητης υποδομής για την υποδοχή ύποπτων κρουσμάτων Covid-19 (ISO BOX), ώστε αυτά να παραμένουν απομονωμένα για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού και η προστασία της υγείας των εργαζομένων. Η προμήθεια όλων των ΚΥ με την κατάλληλη υποδομή είναι αδιαμφισβήτητη υποχρέωση της πολιτείας και δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικών σκοπιμοτήτων και μονοπωλίων τοπικών βουλευτών της συμπολίτευσης.
Τα ΚΥ είναι επιφορτισμένα και με την εξυπηρέτηση των χρονίως πασχόντων, οι οποίοι ως ευπαθείς ομάδες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι επαρκώς προστατευμένοι, ενώ το Υπουργείο θα πρέπει ακόμα να εξασφαλίσει την επαρκή κάλυψη των πρωτοβάθμιων δομών με διαγνωστικά tests και εργαστηριακό εξοπλισμό.
Οι ιατροί των περιφερειακών ΚΥ δυσανασχετούν δικαιολογημένα καθώς από τη μία πλευρά η εργασιακή τους καθημερινότητα δυσχεραίνεται δυσανάλογα, ενώ ταυτόχρονα βλέπουν να μην ικανοποιείται από την ηγεσία του Υπουργείου το πάγιο αίτημά τους για πρόσληψη επιπλέον ιατρικού προσωπικού στις δομές ΠΦΥ της Μαγνησίας. Ειδικά σήμερα που η περίοδος που διανύουμε είναι υγειονομικά και κοινωνικά ιδιαιτέρως δύσκολη, η υγειονομική κρίση για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται επειγόντως μόνιμο ιατρικό προσωπικό και οποιαδήποτε άλλη επιλογή διακρίνεται από προχειρότητα και «παίζει» επικίνδυνα με τα όρια αντοχής του δημοσίου συστήματος υγείας.
Επειδή, η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού επιβάλει επαρκώς στελεχωμένες, «οχυρωμένες» δημόσιες δομές υγείας.
Επειδή, δεν μπορεί τα ΚΥ του Νομού να επιβαρύνονται με τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ παραμένουν εξαιρετικά υποστελεχωμένα, με συνεχώς μετακινούμενο προσωπικό.
Επειδή, για ακόμη μία φορά το Υπουργείο αντιμετωπίζει πρόχειρα το ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Προτίθεται να παρέμβει ώστε να στελεχωθούν άμεσα οι Πρωτοβάθμιες Δομές του Νομού Μαγνησίας με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό με βάση το Οργανόγραμμά τους, που θα επιτρέψει τόσο την υγειονομικά επαρκή συμμετοχή τους στη μάχη κατά της πανδημίας, όσο και την εν γένει ομαλή λειτουργία τους και την ορθή υγειονομική κάλυψη των πολιτών της Μαγνησίας;
- Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσλήψεων των 14 θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού για το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και παρά την παρέλευση ενός και πλέον έτους και εν μέσω συνθηκών πανδημίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί;
- Είναι τα ΚΥ του Νομού Μαγνησίας εφοδιασμένα με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό και εργαστηριακό εξοπλισμό που θα τους επιτρέπει τη διαχειριση ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού με ασφάλεια;
- Διαθέτουν τα ΚΥ Μαγνησίας κατάλληλα διαμορφωμένη εγκατάσταση για την εξέταση ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού, ώστε να εξαλίφεται ο κίνδυνος διασποράς εντός των δομών, αλλά και να προστατεύονται επαρκώς οι υπόλοιποι ασθενείς και κυρίως αυτοί που αποτελούν υγειονομικά ευάλωτες ομάδες (πχ χρονίως πάσχοντες);
- Γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιασμό για την ένταξη της ΠΦΥ στη μάχη κατά της πανδημίας οι 4 ΤΟΜΥ Μαγνησίας;
Ο ερωτών βουλευτής
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος