Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Αλ. Μεϊκόπουλος: Ευθύνη του Υπουργείου να μη χαθεί η χρηματοδότηση για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για το θέμα της μετεγκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου, που τις τελευταίες μέρες έχει γίνει ξανά αντικείμενο έντονης συζήτησης στην πόλη του Βόλου και αποτέλεσε κεντρικό θέμα στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε πριν λίγες μέρες ο Βουλευτής με τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου και το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Βόλου.

«Στην με αρ.πρωτ. 222/04-12-2019  απάντησή σας σε σχετική μου Ερώτηση (με αρ. πρωτ. 1649/01-11-2019) με την οποία ζητούσα τη μετεγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου, καθώς και να εξεταστούν οι προτάσεις στις οποίες κατέληξε η Ομάδα Εργασίας σχετικά με την καταλληλότητα χώρων για μετεγκατάσταση, αφού απορρίψατε τις προτάσεις που έχουν γίνει για μεταφορά σε άλλες δομές (ΙΑΑΑ Βόλου, ΕΚΚΝ Βόλου), εμμείνατε στη θέση ότι το υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο Βόλου είναι τελικά… κατάλληλο, με μόνη αναγκαιότητα λύση «ρετούς» υπό τη μορφή «στοιχειώδους συντήρησης», «αποκατάστασης και γενικής επισκευής» του υπάρχοντος κτιρίου και μάλιστα «εφόσον κριθεί αναγκαία», σημείωσε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αναφέροντας ωστόσο ότι στη συνέχεια ο Υπουργός ανασκεύασε απαντώντας σε τοπικούς Βουλευτές της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να έχει μέχρι σήμερα προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια σχετικά με το Δικαστικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, η τελευταία εξέλιξη είναι ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης εμφανίζεται να ζητά να κατατεθεί εντός δεκαπέντε ημερών υλοποιήσιμη πρόταση για την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου μέχρι τη συνεδρίαση της σχετικής Διυπουργικής Επιτροπής στο τέλος του μήνα. Σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί η ευκαιρία να ενταχθεί το έργο στη χρηματοδότηση και υλοποίηση σχεδιασμού για την κατασκευή Δικαστικών Μεγάρων της χώρας, μέσω ΣΔΙΤ.  «Σύμφωνα με το Υπουργείο, μέχρι τέλος του μήνα, ο Δήμος Βόλου ως αρμόδιος φορέας θα πρέπει να υποδείξει οικόπεδο με συγκεκριμένη υλοποιήσιμη πρόταση σύμφωνα με τις νόμιμες προδιαγραφές και τεχνικά ώριμη σύμφωνα με τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου, αλλιώς τα χρήματα θα χαθούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στη συνέχεια παρέθεσε και την εκδοχή της δημοτικής αρχής Βόλου, που σε ανακοίνωσή της ανέφερε η ευθύνη της περιορίζεται στην υπόδειξη και προσφορά του αναγκαίου οικοπέδου και μόνο, όπως της έχει ζητηθεί και έχει ήδη ανταποκριθεί, δίνοντας ωστόσο λύσεις που δε γίνονται δεκτές από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, ενώ στη νέα πρόταση που έχει καταθέσει για συγκεκριμένη δημοτική έκταση μέχρι σήμερα, δεν έχει πάρει κάποια θετική ή αρνητική απάντηση.

«Η μετεγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου έχει εξελιχθεί σε χρόνιο πρόβλημα για την πόλη του Βόλου που χρήζει άμεσης λύσης τόσο για τους εμπλεκόμενους φορείς,  όσο και για την τοπική κοινωνία», τόνισε ο Βουλευτής ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει σαφείς απαντήσεις για το ποια τελικά είναι η αλήθεια σε σχέση με την έκταση για την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου που φέρεται να έχει προτείνει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου η δημοτική αρχή Βόλου, αλλά και να παρέμβει χωρίς άλλη καθυστέρηση ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να μη χαθεί η προθεσμία υποβολής για την ένταξη έργου στη χρηματοδότηση  και υλοποίηση σχεδιασμού για την κατασκευή Δικαστικών Μεγάρων της χώρας μέσω ΣΔΙΤ.

Αναλυτικά η Ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

 ΘΕΜΑ: Μετεγκατάσταση Δικαστικού Μεγάρου Βόλου

 Το θέμα της μετεγκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου σε άλλο κτήριο, καθώς το υπάρχον κρίνεται ακατάλληλο για μια σειρά λόγους (λειτουργικούς, στατικότητας, χώρων, ασφάλειας, υγιεινής), έχει απασχολήσει έντονα τα τελευταία χρόνια τους εμπλεκόμενους φορείς και την τοπική κοινωνία.

Το υπάρχον κτίριο όντας ανεπαρκές όσον αφορά στις ανάγκες των υπηρεσιών έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο (με την υπ’ αρ. 2258/44523/27.8.1998 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού).

Τα τελευταία χρόνια αναζητούνται λύσεις, χώροι και τρόποι μετεγκατάστασής του ή δυνατότητα μεταφοράς κάποιων υπηρεσιών προς αποσυμφόρηση του υπάρχοντος, ώστε αυτό να «αναπνεύσει» λειτουργικά μέχρι την οριστική του μετεγκατάσταση, η οποία σε κάθε περίπτωση, θα απαιτήσει χρονικό διάστημα ετών μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Στην, με Αριθ. Πρωτ. 222/04-12-2019  απάντησή σας σε σχετική μου Ερώτηση (με Αριθ. Πρωτ. 1649/01-11-2019) με την οποία ζητούσα τη μετεγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου, καθώς και να εξεταστούν οι προτάσεις στις οποίες κατέληξε η Ομάδα Εργασίας σχετικά με την καταλληλότητα χώρων για μετεγκατάσταση, αφού απορρίψατε τις προτάσεις που έχουν γίνει για μεταφορά σε άλλες δομές (ΙΑΑΑ Βόλου, ΕΚΚΝ Βόλου), εμείνατε στη θέση ότι το υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο Βόλου είναι τελικά… κατάλληλο, με μόνη αναγκαιότητα λύση «ρετούς» υπό τη μορφή «στοιχειώδους συντήρησης», «αποκατάστασης και γενικής επισκευής» του υπάρχοντος κτιρίου και μάλιστα «εφόσον κριθεί αναγκαία».

Στη συνέχεια, ωστόσο, απαντώντας σε τοπικούς Βουλευτές της κυβέρνησης ανασκευάσατε όσα είχατε αναφέρει απαντώντας στην Ερώτησή μου, χωρίς ωστόσο να έχετε μέχρι σήμερα προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια σχετικά με το Δικαστικό Μέγαρο

Σε πρόσφατες συναντήσεις μου με τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου και τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Βόλου (5 & 7/1/2021), οι φορείς ζητούν επίμονα άμεση λύση του προβλήματος για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Δικαιοσύνης στον Βόλο με την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου. Σύμφωνα με τους φορείς, το υπάρχον κτίριο έχει πολλά στατικά, τεχνικά, τεχνολογικά, ηλεκτρολογικά προβλήματα με βασικό πρόβλημα αυτό της στενότητας των χώρων, όπου οι υπάλληλοι-πολίτες-δικηγόροι-δικαστικοί λειτουργοί δυσκολεύονται να εργαστούν εξαιτίας του συνωστισμού.  Συμφωνήσαμε στην απαραίτητη σύγκληση ευρείας σύσκεψης όλων των αρμόδιων φορέων για την εξεύρεση μίας λύσης με κοινή αποδοχή επικαιροποιώντας το ζήτημα της μετεγκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου και της διαχρονικής ανάγκης να υπάρξει ένας χώρος κατάλληλος, σύγχρονος και ικανός να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τους πολίτες της Μαγνησίας, τους δικαστικούς λειτουργούς, τους υπαλλήλους και τους δικηγόρους.

Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εμφανίζεται να ζητά να κατατεθεί εντός δεκαπέντε ημερών υλοποιήσιμη πρόταση για την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου, μέχρι τη συνεδρίαση της σχετικής Διυπουργικής Επιτροπής στο τέλος του μήνα, σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί η ευκαιρία να ενταχθεί το έργο στη χρηματοδότηση και υλοποίηση σχεδιασμού για την κατασκευή Δικαστικών Μεγάρων της χώρας, που θα συμπεριληφθούν στον προγραμματισμό της υλοποίησης μέσω ΣΔΙΤ.  Σύμφωνα με το Υπουργείο, μέχρι τέλος του μήνα, ο Δήμος Βόλου ως αρμόδιος φορέας θα πρέπει να υποδείξει οικόπεδο με συγκεκριμένη υλοποιήσιμη πρόταση σύμφωνα με τις νόμιμες προδιαγραφές και τεχνικά ώριμη σύμφωνα με τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου, αλλιώς τα χρήματα θα χαθούν.

Η δημοτική αρχή Βόλου, σε ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει πως είναι πρόθυμη να συνδράμει στην υπόθεση, η ευθύνη της ωστόσο περιορίζεται στην υπόδειξη και προσφορά του αναγκαίου οικοπέδου και μόνο, όπως της έχει ζητηθεί και έχει ήδη ανταποκριθεί, δίνοντας λύσεις που δε γίνονται δεκτές. Αναφέρει δε, πως έχει καταθέσει νέα πρόταση προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για συγκεκριμένη δημοτική έκταση και αναμένοντας απάντηση για το αν πληρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις και, μέχρι σήμερα, δεν έχει πάρει κάποια θετική ή αρνητική απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, η μετεγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου είναι ένα χρόνιο και σταθερό  πρόβλημα που χρήζει άμεσης  λύσης.

Επειδή, το υπάρχον κτίριο που στεγάζει το Δικαστικό Μέγαρο δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των υπηρεσιών.

Επειδή, το παρόν κτήριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο με ότι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν.

Επειδή, τα τελευταία χρόνια οι αρμόδιοι φορείς της πόλης αναζητούν χώρους και τρόπους μετεγκατάστασής του, ενώ στη δημόσια συζήτηση αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός σύγχρονου και λειτουργικού Μεγάρου στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης.

Επειδή, η μετεγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου σε ένα χώρο που είναι εντός του αστικού ιστού της πόλης και παράλληλα προσφέρεται από κάθε άποψη για τη στέγαση μίας σύγχρονης υπηρεσίας που θα καλύπτει τις ανάγκες τόσο των εργαζομένων όσο και των πολιτών, αποτελεί τη βέλτιστη λύση.

Ερωτάται ο κος. Υπουργός:

  1. Ποια τελικά είναι η αλήθεια σε σχέση με την έκταση για την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου που φέρεται να έχει προτείνει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου η δημοτική αρχή Βόλου;
  2.  Πώς προτίθεται να παρέμβει, ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για τη μετεγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου;
  3. Τι προτίθεται να κάνει για να επισπευτούν οι διαδικασίες και να μη χαθεί η προθεσμία υποβολής της νέας υλοποιήσιμης πρότασης, ώστε να ενταχθεί το έργο στη χρηματοδότηση  και υλοποίηση σχεδιασμού για την κατασκευή Δικαστικών Μεγάρων της χώρας, που θα συμπεριληφθούν στον προγραμματισμό της υλοποίησης μέσω ΣΔΙΤ;

 Ο ερωτών βουλευτής

 Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...