Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Ανεπαρκές το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των πληγέντων από θεομηνίες»

 «Ανεπαρκές το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των πληγέντων από θεομηνίες»

Συζητείται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το θεσμικό πλαίσιο στον τομέα της κρατικής αρωγής μετά από την επέλευση θεομηνίας. Η ανάγκη για ένα ενδυναμωμένο, συνεκτικό και ενιαίο πλαίσιο είναι επιτακτική, καθώς η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν, πλέον, συστηματικά τη χώρα.

Στη Μαγνησία, οι πληγές που άφησε πίσω του ο ΙΑΝΟΣ είναι ακόμα ανοιχτές και οι περισσότεροι κάτοικοι και επαγγελματίες που επλήγησαν δεν έχουν κατορθώσει να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Υπάρχουν, ακόμα, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης έχοντας χάσει τη βασική πηγή εισοδήματός τους.

Καλλιεργητές στις περιοχές αυτές αναφέρουν ότι οι Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ) που δίνονται σε περιπτώσεις καταστροφών των καλλιεργειών τους καθυστερούν μέχρι και 3 χρόνια! Σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που είχα συζητήσει στη Βουλή είχα επισημάνει στον Υπουργό ότι χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις για να ενισχυθούν οι πληγέντες, και όχι μπαλώματα με διάσπαρτες Υπουργικές Αποφάσεις.

Το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση δεν απαντά, δυστυχώς, στις πραγματικές ανάγκες που δημιουργούνται, όταν πολίτες, επιχειρήσεις, αγρότες μιας περιοχής πλήττονται από μια θεομηνία, και ρυθμίζει μόνο την παροχή επιχορηγήσεων.

Εντύπωση προκαλεί ότι στο νομοσχέδιο τίθεται ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση ζημιών αυτές να έχουν προκληθεί σε κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, αυτοκίνητα επαγγελματικά, φορτηγά που ανήκουν σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις αφήνοντας εκτός των ενισχύσεων φυσικά πρόσωπα, ιδιώτες και νοικοκυριά που πλήττονται και αυτοί από τις θεομηνίες και έχουν και μεγάλη ανάγκη στήριξης.

Επιπλέον, σε άλλο σημείο αναφορικά με τους δικαιούχους κρατικής αρωγής το σχετικό άρθρο ορίζει τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που ανήκουν σε ένα ή περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι περιλαμβάνονται μόνο οικονομικά οργανωμένες γεωργικές ή κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, και όχι ιδιώτες αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Η κυβέρνηση δε δείχνει να διδάχθηκε από την εμπειρία των πρόσφατων θεομηνιών προετοιμάζοντας ένα νομοσχέδιο για τους ανθρώπους που επλήγησαν από αυτές χωρίς, όμως, να τους ακούει. Αυτό μαρτυρά η απουσία προβλέψεων για την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πληγέντων, όπως επίσης και για την αναστολή όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Λείπουν, επίσης, παρεμβάσεις για απομειώσεις των μισθωμάτων αγροτεμαχίων και την ανεξέλεγκτη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Τέτοιου είδους συνδυαστικά μέτρα χρειάζονταν και ζήτησαν οι κάτοικοι, οι αγρότες/κτηνοτρόφοι, οι επιχειρήσεις από τους περιοδεύοντες κυβερνητικούς βουλευτές και Υπουργούς την επόμενη ημέρα των καταστροφών.

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...