Παρέμβαση Μεϊκόπουλου για τις καθυστερήσεις στην οικονομική ενίσχυση των Νέων Αγροτών
Να επανεκκινήσουν το συντομότερο δυνατό με τηλεκπαίδευση τα Προγράμματα Κατάρτισης του Υπομέτρου για την ενίσχυση Νέων Αγροτών, που αποτελούν προϋπόθεση για τη χορήγηση της 2ης δόσης της οικονομικής ενίσχυσης στουςνέους αγρότες, είτε να απεμπλακεί η εκταμίευση της ενίσχυσης από την παρακολούθηση των Προγραμμάτων, ζήτησε με ερώτησή του από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, περιλαμβάνει ως προϋπόθεση λήψης της 1ης και 2ης δόσης της οικονομικής ενίσχυσης την προηγούμενη παρακολούθηση εκ μέρους των νέων αγροτών σχετικών Προγραμμάτων Κατάρτισης. Μέχρι σήμερα ωστόσο, έχουν υλοποιηθεί μόνο 484 προγράμματα κατάρτισης σε όλη τη χώρα.
Εξαιτίας της επέλασης της πανδημίας του Covid, τα προγράμματα κατάρτισης διεκόπησαν στις 10/03/2020, ξεκίνησαν εκ νέου στις 22/06/2020, όπου και διεκόπησαν σε κάποιες περιοχές, για να διακοπούν και πάλι συνολικά σε όλη την Επικράτεια στις 09/11/2020 και από τότε δεν έχουν επανεκκινήσει. Στη Μαγνησία, οι νέοι αγρότες που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν συνολικά τα προγράμματα κατάρτισης και να λάβουν και τη 2η και τελική δόση της ενίσχυσής τους είναι μόνοοι αγρότες των περιοχών του Βελεστίνου και του Αλμυρού.
«Όλοι οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι νέοι αγρότες του Νομού που έχουν ενταχθεί στο Υπομέτρο αναμένουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα να επανεκκινήσει η διαδικασία κατάρτισής τους, ώστε να μπορέσουν να λάβουν τη 2η δόση της οικονομικής ενίσχυσης», ανέφερε ο Βουλευτής, τονίζοντας ότι η Μαγνησία είναι μία περιοχή με πολλούς αγροτικούς συνεταιρισμούς, όπου δραστηριοποιούνται πολλοί νέοι αγρότες, για τους οποίους η ένταξη στο Πρόγραμμα και η λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι η έξαρση της πανδημίας και η λήψη των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας έπληξαν σημαντικά το τζίρο των παραγωγών και των αγροτών, με τις οικονομικές ενισχύσεις των Προγραμμάτων να αποτελούν γι’ αυτούς βασικό παράγοντα για τον βιοπορισμό των ίδιων και των οικογενειών τους. Ζήτησε, στο πλαίσιο αυτό, από τον αρμόδιο Υπουργό να παρέμβει άμεσα για να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι νέοι αγρότες της Μαγνησίας αλλά και πανελλαδικά τη 2η δόση της οικονομικής ενίσχυσης.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στα προγράμματα κατάρτισης του Υπομέτρου: «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών»
To Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 περιλαμβάνει διασφαλισμένους πόρους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,5 δις από το Ευρωπαϊκούς και 1,5 δις από Εθνικούς πόρους). Από αυτά, συνολικά για το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών», έχουν εκδοθεί αποφάσεις ένταξης για 15.572 αιτήσεις (1η και 2η Πρόσκληση) με δαπάνη ύψους 300,09 εκατ. ευρώ.
Το Υπομέτρο περιλαμβάνει ως προϋπόθεση λήψης της 1ης και 2ης δόσης της οικονομικής ενίσχυσης την προηγούμενη παρακολούθηση εκ μέρους των νέων αγροτών σχετικών Προγραμμάτων Κατάρτισης. Μέχρι σήμερα ωστόσο, έχουν υλοποιηθεί μόνο 484 προγράμματα κατάρτισης σε όλη τη χώρα.
Εξαιτίας της επέλασης της πανδημίας του Covid, τα προγράμματα κατάρτισης διεκόπησαν στις 10/03/2020, ξεκίνησαν εκ νέου στις 22/06/2020, όπου και διεκόπησαν σε κάποιες περιοχές, για να διακοπούν και πάλι συνολικά σε όλη την Επικράτεια στις 09/11/2020 και από τότε να μην έχουν επανεκκινήσει.
Στη Μαγνησία, οι νέοι αγρότες που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν συνολικά τα προγράμματα κατάρτισης και να λάβουν και τη 2η και τελική δόση της ενίσχυσής τους, είναι οι αγρότες των περιοχών του Βελεστίνου και του Αλμυρού.
Όλοι οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι νέοι αγρότες του Νομού που έχουν ενταχθεί στο Υπομέτρο, αναμένουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα να επανεκκινήσει η διαδικασία κατάρτισής τους, ώστε να μπορέσουν να λάβουν τη 2η δόση της οικονομικής ενίσχυσης.
Η Μαγνησία είναι μία περιοχή με πολλούς αγροτικούς συνεταιρισμούς (Πηλίου και άλλων περιοχών) όπου δραστηριοποιούνται πολλοί νέοι αγρότες, για τους οποίους η ένταξη στο Πρόγραμμα και η λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.
Ειδικά σήμερα, με την έξαρση της πανδημίας και τη λήψη των ακόλουθων περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, ο τζίρος των παραγωγών και των αγροτών έχει μειωθεί σημαντικά και οι οικονομικές ενισχύσεις των Προγραμμάτων αποτελούν γι’ αυτούς προϋπόθεση για τον βιοπορισμό των ίδιων και των οικογενειών τους.
Επειδή, πολλοί νέοι αγρότες της Μαγνησίας αναμένουν με αγωνία την επανεκκίνηση των προγραμμάτων κατάρτισης και τη λήψη της 2ης δόσης της οικονομικής τους ενίσχυσης από το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών».
Επειδή, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων κατάρτισης έχει καθυστερήσει, ενώ δεν είναι γνωστό κατά πόσον ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει προετοιμάσει σύστημα παροχής τηλεεκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να «μπλοκάρεται» η 2η δόση της ενίσχυσης για πολλούς νέους αγρότες..
Επειδή, προγραμματισμένος χρόνος λήξης του Προγράμματος είναι ο Μάρτιος 2021.
Επειδή, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικά κονδύλια προς αξιοποίηση.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πώς προτίθεται να παρέμβει, ώστε είτε να επανεκκινήσουν έστω και με τηλε-εκπαίδευση το συντομότερο δυνατό τα Προγράμματα Κατάρτισης του Υπομέτρου 6.1, είτε να απεμπλακεί η χορήγηση της 2ης δόσης της οικονομικής ενίσχυσης για τους νέους αγρότες από τη προϋπόθεση για παρακολούθηση των Προγραμμάτων που η καθυστέρηση τους έχει δημιουργήσει σημαντική οικονομική δυσχέρεια σε πολλούς νέους αγρότες στη Μαγνησίας αλλά και πανελλαδικά;
Ο ερωτών βουλευτής
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος