Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

«Ημέρα διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία»

Δήλωση Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η 3η Δεκέμβρη δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης και γιορτής. Είναι ημέρα αγώνα, διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας. Eίναι ευκαιρία για να διαμηνύσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία είναι ισότιμοι πολίτες, με ίσα δικαιώματα.

Το κράτος ως εγγυητής των δικαιωμάτων των πολιτών οφείλει να διατηρεί μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στα ζητήματα της αναπηρίας. Η αναπηρία διαπερνά το σύνολο της κοινωνίας. Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους διεκδικούν να διαμορφωθούν πραγματικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις ανεμπόδιστης άσκησης των δικαιωμάτων τους, ώστε να μην υφίστανται την άνιση μεταχείριση και τον αποκλεισμό σε διάφορους τομείς της ζωής τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, εν μέσω κρίσης, κινούμενος μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, πέτυχε να δώσει έναν οδικό χάρτη προς αυτό το σκοπό. Θέσπισε το 15% των θέσεων που προκηρύσσονται για το Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ να πηγαίνει σε ΑμεΑ και μέλη των οικογενειών τους, αναγνώρισε τη γραφή Braille, ως επίσημη γλώσσα και θέσπισε τη σταδιακή ενσωμάτωσή της στη δημόσια διοίκηση, έφερε Νόμο-πλαίσιο για την αναπηρία και Συντονιστικό Μηχανισμό για την εφαρμογή του, θέσπισε τη δωρεάν μεταφορά ανέργων και ΑμεΑ στα ΜΜΜ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ έτρεξε Πρόγραμμα για να τοποθετηθούν σε πάνω από 300 παραλίες της χώρας μηχανισμοί για την αυτόνομη πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα.

Φέτος, η Παγκόσμια αυτή Ημέρα βρίσκει τη χώρα μας εν μέσω μιας πρωτόγνωρης πανδημίας, η οποία έχει εντείνει τα προβλήματα όλων και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων στις οποίες ανήκουν και τα άτομα με αναπηρία.  Οι οικονομικές επιπτώσεις των περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων είναι ιδιαίτερα δύσκολες για αυτά τα άτομα και για τις οικογένειές τους. Χρειάζονται άμεσα προσβάσιμους φορητούς υπολογιστές σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή/σπουδαστή για την ομαλή παρακολούθηση της τηλεκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μηδενική συμμετοχή στα τεστ για κορωνοϊό και χρέωσή τους στον ΕΟΠΥΥ. Βελτιωμένες αναπηρικές συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Ανανεωμένο, δηλαδή, χρηματοδοτικό πλαίσιο για ίσες ευκαιρίες. Χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, δικαίωμα πρόσβασης σε στέγαση, σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, προστασία από τις διακρίσεις.

Όλοι μας πρέπει να κινητοποιηθούμε, περιθωριοποιώντας και απομονώνοντας τα φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού και με θετικά μέτρα να συνεχίσουμε δίνοντας πραγματική υπόσταση σε ένα καλύτερο αύριο, για τη μετάβαση της Ελλάδας σε μια χώρα της ισότητας για όλους, που θα σέβεται και θα αφουγκράζεται εμπράκτως και χωρίς καμία εξαίρεση όλους τους πολίτες της και θα τους εξασφαλίζει τη δυνατότητα να ασκήσουν ανεμπόδιστα τα δικαιώματά τους.

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...