Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Η πανδημία πλήττει τα προσφυγικά σωματεία της χώρας»

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Η πανδημία πλήττει τα προσφυγικά σωματεία της χώρας»

Ερώτηση για τα προσφυγικά σωματεία κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος μαζί με άλλους Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία προς τον Υπουργό Οικονομικών επισημαίνοντας την ανάγκη να στηριχθούν, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν πολιτιστικό έργο και να διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας από τις αλησμόνητες πατρίδες την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Με δεδομένο ότι τα μόνα έσοδα των σωματείων αυτών προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις συνδρομές μελών, τη λειτουργία χορευτικών τμημάτων ή χορωδιών και ορισμένες εκδηλώσεις που οργανώνουν, και καθώς οι δραστηριότητες αυτές έχουν σταματήσει λόγω της πανδημίας, ολοένα και περισσότερα σωματεία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ορισμένα ήδη τελούν υπό διάλυση.

«Οι πάγιες υποχρεώσεις των σωματείων, όπως ενοίκια, λογαριασμοί και λοιπά λειτουργικά έξοδα τρέχουν κανονικά. Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει λάβει καμία μέριμνα για να ενισχύσει οικονομικά τα σωματεία αυτά, ώστε να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους την επόμενη ημέρα της πανδημίας» υπογράμμισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Στη Μαγνησία, τα προσφυγικά σωματεία είναι ζωντανοί φορείς κληρονομιάς που ενισχύουν τη δύναμη της μνήμης και μεταλαμπαδεύουν στις νεότερες γενιές τη γνώση, την αγάπη, το σεβασμό στις ρίζες τους.

 

Αναλυτικά η Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Οικονομική Στήριξη των Προσφυγικών Σωματείων»

Πριν από λίγες μέρες λάβαμε επιστολή της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος που εκπροσωπεί 219 σωματεία σε όλη την Ελλάδα με την οποία εκπέμπει «σήμα κινδύνου» σχετικά με τη συνέχιση του πολυετούς έργου των μελών της στον τομέα του πολιτισμού και τη διατήρηση των ηθών και εθίμων των προγόνων μας από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Η ΟΠΣΕ και τα σωματεία που συμμετέχουν σ’ αυτή έχουν πάψει να χρηματοδοτούνται από την εκμετάλλευση της ανταλλάξιμης περιουσίας, μέσω του ΤΑΠΑΠ του Υπουργείου Οικονομικών, από το 1998. Από τότε, τα μόνα έσοδά τους είναι κυρίως από τις συνδρομές μελών, τη λειτουργία χορευτικών τμημάτων ή χορωδιών και κάποιες εκδηλώσεις που οργανώνουν.

Δυστυχώς, όμως, λόγω της πανδημίας, οι προαναφερθείσες δραστηριότητες έχουν σταματήσει. Και την ίδια στιγμή οι πάγιες υποχρεώσεις τους, όπως τα ενοίκια, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού, νερού, τηλεφώνου και άλλα λειτουργικά έξοδα τρέχουν κανονικά με αποτέλεσμα η λειτουργία τους να έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη. Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ήδη ορισμένα από αυτά τελούν υπό διάλυση.

Τα σωματεία αυτά έχουν εξαιρεθεί από οποιαδήποτε μέριμνα του Υπουργείου Οικονομικών και ζητούν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης ώστε να ανακουφιστούν οικονομικά και να έχουν την απαραίτητη δύναμη να συνεχίσουν την άσκηση του πολιτιστικού τους έργου.

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σκοπεύει το Υπουργείο Οικονομικών να στηρίξει και μάλιστα άμεσα τα προσφυγικά σωματεία της χώρας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

 Αβραμάκης Λευτέρης

            Αλεξιάδης Τρύφων

Αμανατίδης Γιάννης

            Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

            Βαγενά Άννα

            Βαρδάκης Σωκράτης

            Βασιλικός Βασίλης

            Βέττα Καλλιόπη

            Γκιόλας Γιάννης

            Ζαχαριάδης Κώστας

            Ηγουμενίδης Νίκος

            Θραψανιώτης Μανόλης

            Καφαντάρη Χαρά

            Μάλαμα Κυριακή

            Μάρκου Κώστας

            Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

            Μπάρκας Κώστας

            Νοτοπούλου Κατερίνα

            Παπαδόπουλος Σάκης

            Πούλου Γιώτα

            Ραγκούσης Γιάννης

            Σαρακιώτης Γιάννης

            Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φωτίου Θεανώ

            Χαρίτου Δημήτρης

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...