Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Στη Βουλή οι ελλείψεις του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου από τον Αλ. Μεϊκόπουλο

Στη Βουλή οι ελλείψεις του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου από τον Αλ. Μεϊκόπουλο

«Στις 14/01/2020, στις 23/03/2020, αλλά και στις 06/05/2020 έχω απευθύνει Ερωτήσεις προς το ΥπουργείοΥγείας πραγματοποιώντας ενδελεχή καταγραφή της υποστελέχωσης που παρουσιάζει το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) Αλοννήσου, αλλά και την ανάγκη της άμεσης «οχύρωσής» του με το αναγκαίο προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, οι οποίες συνολικά παραμένουν αναπάντητες», επεσήμανε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, απευθύνοντας εκ νέου Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα τις σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζει το Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) Αλοννήσου.

Όπως ανέφερε ο Βουλευτής, στο ΠΙ Αλοννήσου την ιατρική κάλυψη έχουν αναλάβει μόνο οι υπηρετούντες αγροτικοί ιατροί,  δύο ή ένας κατά περίπτωση και συνήθως οπλίτες. Οι θέσεις του μόνιμου ιατρικού προσωπικού στις οποίες περιλαμβάνονται τρεις (3) θέσεις γενικής ιατρικής/παθολογίας, παιδιατρικής, οδοντιατρικής παραμένουν κενές.

«Η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού κατέδειξε με τον πιο εμφανή τρόπο τις ελλείψεις των δομών δημόσιας υγείας και τόνισε εμφατικά την ανάγκη άμεσης κάλυψης των αναγκών των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Μαγνησίας πριν την έλευση του φθινοπώρου και του χειμώνα», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και το πρόσφατο περιστατικό, όπου ο Δήμαρχος του νησιού αναγκάστηκε να εκτελέσει χρέη οδηγού ασθενοφόρου προκειμένου να μεταφερθεί με ασφάλεια στο Νοσοκομείο Βόλου, 72χρονος ασθενής με κορωνοϊό.

«Οι ελλείψεις της μόνης δημόσιας δομής υγείας του νησιού εν μέσω πανδημίας, θέτουν σε πραγματικό κίνδυνοτην επαρκή υγειονομική κάλυψη των κατοίκων», σημείωσε ο Βουλευτής, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να ενισχύσει χωρίς άλλη καθυστέρηση το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου με το απαραίτητο προσωπικό για την υγειονομική επάρκεια της δομής συνολικά, αλλά και όσον αφορά τις απαιτητικές υγειονομικές συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία.

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Έρημος τόπος» το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου

Στις 14/01/2020, στις 23/03/2020, αλλά και στις 06/05/2020 έχω απευθύνει ερωτήσεις προς το Υπουργείο, έκαστη εκ των οποίων περιλαμβάνει την καταγραφή της ακραίας υποστελέχωσης που παρουσιάζει το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) Αλοννήσου και την ανάγκη της άμεσης «οχύρωσης» του με το αναγκαίο προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οι οποίες συνολικά έμειναν αναπάντητες.

Το νησί της Αλοννήσου είναι το πιο απομακρυσμένο νησί των Βορείων Σποράδων με μόνιμο πληθυσμό περί τους 2.500 κατοίκους. Η πλειονότητα των κατοίκων του νησιού είναι άνθρωποι ηλικιωμένοι, με αυξημένες υγειονομικές ανάγκες, οι οποίες καλύπτονται από το ΠΙ.

Στο ΠΙ Αλοννήσου την ιατρική κάλυψη έχουν αναλάβει μόνο οι υπηρετούντες αγροτικοί ιατροί,  δύο ή ένας κατά περίπτωση και συνήθως οπλίτες, με τις θέσεις του μόνιμου ιατρικού προσωπικού να παραμένουν κενές. Να σημειώσουμε εδώ ότι στο οργανόγραμμα του ΠΙ προβλέπονται τρεις (3) θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού (γενικής ιατρικής/παθολογίας, παιδιατρικής, οδοντιατρικής).

Ταυτόχρονα, το νησί εξυπηρετούν και επισκέπτες ιατροί από τα Κέντρα Υγείας Σκοπέλου και Σκιάθου, που μεταβαίνουν στο νησί 1-2 φορές την εβδομάδα ή σε περίπτωση ανάγκης.

Η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού κατέδειξε με τον πιο εμφανή τρόπο τις ελλείψεις των δομών δημόσιας υγείας, κάτι το οποίο είχα επισημάνει στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις μου, «κρούοντας σας τον κώδωνα του κινδύνου» σχετικά με την ανάγκη άμεσης κάλυψης των αναγκών των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Μαγνησίας πριν την έλευση του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Το πρόσφατο περιστατικό που διαδραματίστηκε την περασμένη Τρίτη 15/12/2020 στην Αλόννησο, όπου ο Δήμαρχος του νησιού αναγκάστηκε να εκτελέσει χρέη οδηγού ασθενοφόρου προκειμένου να μεταφερθεί με ασφάλεια στο Νοσοκομείο Βόλου, 72χρονος ασθενής με κορωνοϊό, καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο ότι οι ελλείψεις της μόνης δημόσιας δομής υγείας του νησιού, θέτουν σε πραγματικό επισφάλεια την πραγματική υγειονομική κάλυψη των κατοίκων.

Επειδή, η Αλόννησος είναι το πιο απομακρυσμένο νησί των Βορείων Σποράδων.

Επειδή, ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού είναι 2.500 κάτοικοι και κυρίως ηλικιωμένοι.

Επειδή, το νησί καλύπτεται υγειονομικά από το Περιφερειακό Ιατρείο, το οποίο στελεχώνουν μόνο 2 ή κατά περιόδους και 1 αγροτικός ιατρός.

Επειδή, η επέλαση της πανδημίας κάνει πιο επείγουσα από ποτέ την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης της μόνης δημόσια δομής του νησιού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πώς προτίθεται να παρέμβει, ώστε να ενισχυθεί άμεσα στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου με το απαραίτητο προσωπικό, αλλά και τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό για την επαρκή υγειονομική κάλυψη των κατοίκων συνολικά, αλλά και όσον αφορά τις απαιτητικές υγειονομικές συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία;

 Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...