Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

«Η επιλογή της ΝΔ για ανεπαρκή στήριξη των εργαζομένων δεν είναι συγκυριακή. Είναι συνειδητή επιλογή»

«Η στρατηγική επιλογή της ΝΔ για ανεπαρκή στήριξη των εργαζομένων δεν είναι συγκυριακή, ούτε και οφείλεται σε απλή ανικανότητα, αλλά αποτελεί συνειδητή επιλογή»

«Κάρτα ελευθέρας» στους εργοδότες για μαζικές απολύσεις 45 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής των συμβάσεων εργασίας που έχει επιβληθεί με κρατική εντολή μεταξύ των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) δίνει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που υπογράφηκε στις 11/05/2020.
Μεταξύ άλλων, στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι: «Οι επιχειρήσεις-εργοδότες… υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 45 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας. Στην έννοια του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες, λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος των 45 ημερών».

Εισάγοντας τον όρο της «οικειοθελούς αποχώρησης» η κυβέρνηση σπεύδει να νομιμοποιήσει τις απολύσεις εργαζομένων ακόμα και πριν το χρονικό διάστημα των 45 ημερών από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, οδηγώντας με ταχύτατους ρυθμούς τις εργασιακές σχέσεις στην πλήρη απορρύθμιση, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα την ανεργία. Αυτά, την ίδια ώρα που η Ιταλία και η Δανία έχουν μεριμνήσει για ολική απαγόρευση των απολύσεων κατά την επιδημική κρίση.

Η στρατηγική επιλογή της ΝΔ για ανεπαρκή στήριξη της εργασίας και των εργαζομένων δεν είναι συγκυριακή, ούτε και οφείλεται σε απλή ανικανότητα, αλλά αποτελεί συνειδητή επιλογή. Όπως συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης ήταν η κατάργηση των ΣΣΕ και της επεκτασιμότητας που είχε επαναφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και μάλιστα μόλις λίγες μέρες από τη διενέργεια των εθνικών εκλογών και την ανάληψη της διακυβέρνησης. Είναι συνειδητή επιλογή της ΝΔ να αντιμετωπίσει την πανδημία ως ευκαιρία για ένα νέο γύρο αναδιάρθρωσης της οικονομίας και της εργασίας, να σαρωθούν οι μισθοί και να εξωθούν σε «κλείσιμο» χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε στο τέλος να επιβιώσουν, να χρηματοδοτηθούν και να αναπτυχθούν μόνο οι ισχυροί και «εκλεκτοί», που θα απασχολούν υποαμοιβόμενους εργαζόμενους, με ευέλικτες μορφές εργασίας, χωρίς καμία κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε από την αρχή της έξαρσης της πανδημίας την ανάγκη να στηριχθεί έμπρακτα ο κόσμος της εργασίας και των επιχειρήσεων με ένα γενναίο χρηματοδοτικό πακέτο (26 δις ευρώ) και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε χρηματοδότηση για τη στήριξη της εργασίας (8 δις) και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Προτείναμε την πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων από το κράτος και τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ανά μήνα ίσο με το 1/12 του περυσινού ετήσιου εισοδήματός τους. Ταυτόχρονα προτείναμε την παροχή 3 δις μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Την Τρίτη 5 Μαΐου, στο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα του χρηματοδοτικού πακέτου SURE για τη στήριξη της εργασίας και της κατανομής του στα κράτη μέλη. Το Υπουργείο Εργασίας τηρεί «σιγή ιχθύος» για τη θέση που κράτησε η ελληνική πλευρά και ιδίως για το τι διεκδίκησε…
Ο λόγος φανταζόμαστε είναι προφανής…

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...