Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Ερώτηση για τον αποκλεισμό των συμπλοιοκτητών παράκτιων αλιέων από το έκτακτο οικονομικό βοήθημα

Οι επαγγελματίες του κλάδου της παράκτιας αλιείας, όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δοκιμάζονται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας και των αναγκαίων για αντιμετώπιση της διασποράς του ιού περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν. Η ιδιαίτερη όμως αυτή συνθήκη επιβεβαίωσε τα κακώς κείμενα στον τρόπο φορολόγησης του συγκεκριμένου κλάδου και ειδικότερα σε ότι αφορά του συμπλοιοκτήτες.

Σύμφωνα με την Ε 2023/13/-01-20 ΑΔΑ 679846ΜΠ32-ΧΝΝ γνωμοδότηση του διοικητή της ΑΑΔΕ το εισόδημα από αλιεύματα πλοίων ανεξαρτήτως χωρητικότητας και ανεξαρτήτως φυσικής ή νομικής υπόστασης (ατομική επιχείρηση ή συμπλοιοκτησία), από το 2014 φορολογείται με την ειδική φορολογία του Ν27/1975 (Παρ.9).

Άρα το εισόδημα αναγράφεται στον κωδ. 659 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης και όχι στον κωδ. 461-462 όπου απαιτείται ώστε να εμφανίζεται το εισόδημα των συμπλοιοκτησιών. Κατά συνέπεια στη διασταύρωση στοιχείων εμφανίζεται μηδενικό αποτέλεσμα.

Λόγω ακριβώς αυτής της φορολογικής στρέβλωσης οικογενειακές επιχειρήσεις αλιέων, των 2 και 3 ατόμων, αποκλείονται από το έκτακτο οικονομικό βοήθημα των 800 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας της χώρας και των μέτρων που έχουν ληφθεί για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, οι παράκτιοι αλιείς έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά.

Με την ερώτησή του με αρ. πρωτ. 4961/16.03.2020 ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος είχε επισημάνει τον ιδιαίτερο τρόπο φορολόγησης των συμπλοιοκτησιών και είχε ζητήσει να εξεταστεί η απαλλαγή για 5 έτη από το τέλος επιτηδεύματος για τους αλιείς Συμπλοιοκτήτες του ειδικού κατ´ αποκοπή καθεστώτος ΦΠΑ Αλιέων του Ν.2859/2000.

Η ερώτηση μέχρι σήμερα παραμένει αναπάντητη.

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Οικονομικών

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Μη καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους συμπλοιοκτήτες αλιευτικών σκαφών»

 

Ο τομέας της αλιείας επλήγη ιδιαίτερα από τη Πανδημία του Covid – 19. Το κλείσιμο της εστίασης και πολλών διαύλων διάθεσης και διανομής έχει προκαλέσει σημαντική πτώση της ζήτησης σε αλιεύματα.

Ο κλάδος της Θαλάσσιας Αλιείας (ΚΑΔ 3.11) υπάγεται στους πληττόμενους κλάδους. Στο πλαίσιο προστασίας συμπεριλαμβάνεται και η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.

Εν τούτοις, παρατηρείται η μη καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους συμπλοιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, που συνήθως είναι επιχειρήσεις οικογενειακής μορφής 2-3 ατόμων, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα, υποθέτουμε λόγω του ιδιαιτέρου τρόπου φορολόγησης των αλιευτικών σκαφών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο Ε.2023/2020 της ΑΑΔΕ, το εισόδημα από τα αλιεύματα αλιευτικών πλοίων, ανεξαρτήτως κόρων ολικής χωρητικότητας, για το χρονικό διάστημα από 1.1.2014 έως και 31.12.2019, φορολογείται με την ειδική φορολογία του ν.27/1975.

Αντιθέτως, το εισόδημα που προέρχεται από την παραγωγή αλιευτικών προϊόντων και όχι από την αλίευση αυτών μέσω της χρήσης αλιευτικών πλοίων, είναι εισόδημα αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και φορολογείται με το άρθρο 21 του ν.4172/2013.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αλιείς, φυσικά πρόσωπα και συμπλοιοκτήτες, να μένουν μετέωροι και αβοήθητοι, εξαιτίας του τρόπου φορολόγησης, παρά το οικονομικό πλήγμα που έχουν υποστεί, ενώ την ίδια ώρα η Κυβέρνηση διατυμπανίζει την στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού που προβλέφθηκε ως βοήθημα για τους πληττόμενους αλιείς, συνδέθηκε με εισοδηματικά και φορολογικά κριτήρια, χωρίς να ληφθεί υπόψη ο ιδιαίτερος τρόπος φορολόγησης των αλιέων, με αποτέλεσμα την δημιουργία και σε αυτόν τον κλάδο, πολλαπλών προβλημάτων.

Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα αποφεύγει την οριζόντια οικονομική ενίσχυση και στήριξη των πληττόμενων κλάδων που προτείνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο πρόγραμμα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ», επιλέγοντας να ενισχύει με το σταγονόμετρο επιχειρήσεις και επαγγελματίες, θέτοντας συνεχώς κριτήρια ενίσχυσης τα οποία περισσότερο οξύνουν παρά αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της οικονομίας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

  1. Τελεί σε γνώση τους η περιγραφόμενη κατάσταση που εντοπίζεται στον κλάδο των αλιέων, με βάση την οποία έχουν μείνει αβοήθητοι και μετέωροι χιλιάδες ψαράδες στη Χώρα μας;

 

  1. Προτίθενται να προβούν σε ενέργειες και σε ποιες, ώστε να επιλύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, που έχει προκύψει εξαιτίας του τρόπου φορολόγησης των αλιέων, και να ενισχύσουν τον ιδιαίτερα σημαντικό αυτό κλάδο του πρωτογενούς τομέα;

 Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αραχωβίτης Σταύρος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...