Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

«Να μην αποτελούν οι ελλείψεις των Κέντρων Υγείας πεδίο μικροπολιτικής και σκοπιμοτήτων»

Tα περισσότερα ΚΥ του Νομού Μαγνησίας δε διαθέτουν ούτε και έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν ένα τέτοιο χώρο

Την άμεση παρέμβαση για να εφοδιαστούν τα ΚΥ του Νομού Μαγνησίας με τον απαραίτητο προκαταρκτικό θάλαμο (ISO BOX) που θα τους επιτρέψει να υποδέχονται, να ιχνηλατούν και να παρέχουν πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα σε πιθανά κρούσματα κορωνοϊού, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη υγειονομική φροντίδα των κατοίκων των περιοχών τους και στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου, ζήτησε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Η ερώτηση ήρθε σε συνέχεια Επιστολής που απέστειλε ο Βουλευτής προς την 5η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.) ζητώντας να ενεργήσουν άμεσα για τον εφοδιασμό των ΚΥ με τους απαραίτητους προκαταρκτικούς θαλάμους (ISO BOX).

Σύμφωνα με το Βουλευτή, με βάση την επίσημη ενημέρωση από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) αστικού τύπου και υπαίθρου του Νομού Μαγνησίας θα έχουν ενεργό συμμετοχή στην επόμενη φάση της πανδημίας, με τη δυνατότητα  να ιχνηλατούν, με τη λήψη ρινοφαρυγγικών επιχρισμάτων και στη συνέχεια να διαχειρίζονται ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού. «Για να μπορέσουν ωστόσο τα ΚΥ να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργείται κίνδυνος για τους εργαζόμενους και πιθανώς άλλους νοσηλευόμενους, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό», σημείωσε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η  δυνατότητα αυτή θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί νωρίτερα.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι τα περισσότερα ΚΥ του Νομού δεν διαθέτουν τον κατάλληλο προκαταρκτικό θάλαμο (ISO BOX) για να υποδέχονται προς εξέταση πιθανά κρούσματα κορωνοϊού. Ελλείψει του κατάλληλου θαλάμου, τα ύποπτα περιστατικά θα αναγκάζονται να εισέρχονται στο ΚΥ, με κίνδυνο μόλυνσης του προσωπικού αλλά και του εσωτερικού χώρου. «Η κτιριακή δομή κάποιων ΚΥ τους επιτρέπει να μπορούν να διαμορφώνουν ένα απομονωμένο χώρο, ως χώρο υποδοχής και παραμονής ύποπτων κρουσμάτων. Ωστόσο, τα περισσότερα ΚΥ του Νομού Μαγνησίας, δεν διαθέτουν ούτε και έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν ένα τέτοιο χώρο», ανέφερε ο Βουλευτής σημειώνοντας ότι για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η άμεση προμήθειά τους με τον κατάλληλο προκαταρκτικό θάλαμο (ISO BOX) για την υποδοχή και εξέταση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Η Μαγνησία (στερεά και Β. Σποράδες) είναι μία περιοχή ιδιαίτερα τουριστική, που κατά τους θερινούς μήνες υποδέχεται μεγάλο όγκο τουριστών. Η σημαντική αυτή αύξηση του πληθυσμού της περιοχής κατά τους θερινούς μήνες κάνει ακόμα πιο επείγουσα την ανάγκη να οχυρωθούν αποτελεσματικά τα ΚΥ απέναντι σε πιθανά κρούσματα της πανδημίας», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «είναι σε κάθε περίπτωση πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας να εφοδιάζει τις δημόσιες υγειονομικές δομές με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την αποτελεσματική και ασφαλή διαχείριση των ασθενών, ώστε να μην αποτελούν οι ελλείψεις πεδίο μικροπολιτικής και σκοπιμοτήτων».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Άμεσος εφοδιασμός των ΚΥ Μαγνησίας με τον κατάλληλο υγειονομικό εξοπλισμό για την υποδοχή και διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων COVID-19

Ο Νομός Μαγνησίας διαθέτει συνολικά 4 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), 6 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) που μαζί με το Κέντρο Υγείας Βόλου (πρώην ΠΕΔΥ)  και το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου (ΠΙ) καλύπτουν το δύσκολο έργο της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης του αστικού ιστού και της υπαίθρου, σε μία γεωγραφικά δύσβατη περιοχή όπως η Μαγνησία, με απομακρυσμένες ορεινές, ημιορεινές, θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές.

Τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) αστικού τύπου και υπαίθρου του Νομού Μαγνησίας ενημερώθηκαν μέσω επίσημου εγγράφου από την 5ηΥ.ΠΕ. ότι στην επόμενη φάση διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) θα έχουν ενεργό συμμετοχή, με τη δυνατότητα  να ιχνηλατούν, με τη λήψη ρινοφαρυγγικών επιχρισμάτων και στη συνέχεια να διαχειρίζονται ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού.

Η δυνατότητα αυτή, για την οποία είχαμε επανειλημμένως επισημάνει ότι θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί νωρίτερα, θα διευκολύνει τους κατοίκους των περιοχών των ΚΥ του Νομού οι οποίοι πιθανώς θα έχουν ανάγκη από τη συγκεκριμένη εξέταση, ενώ συγχρόνως θα αποσυμφορήσει το Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.

Ωστόσο, για να μπορέσουν τα ΚΥ να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργείται κίνδυνος για τους εργαζόμενους και πιθανώς άλλους νοσηλευόμενους, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς τα περισσότερα ΚΥ του Νομού δεν διαθέτουν τον κατάλληλο προκαταρκτικό θάλαμο (ISO BOX) για να υποδέχονται προς εξέταση πιθανά κρούσματα κορωνοϊού. Ελλείψει του κατάλληλου θαλάμου, τα ύποπτα περιστατικά θα αναγκάζονται να εισέρχονται στο ΚΥ, με κίνδυνο μόλυνσης του προσωπικού αλλά και του εσωτερικού χώρου.

Η κτιριακή δομή κάποιων ΚΥ τους επιτρέπει να μπορούν να διαμορφώνουν ένα απομονωμένο χώρο, ως χώρο υποδοχής και παραμονής ύποπτων κρουσμάτων. Ωστόσο, τα περισσότερα ΚΥ του Νομού Μαγνησίας, δεν διαθέτουν ούτε και έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν ένα τέτοιο χώρο. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η άμεση προμήθειά τους με τον κατάλληλο προκαταρκτικό θάλαμο (ISO BOX) για την υποδοχή και εξέταση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σημαντικό να σημειωθεί είναι, ότι ολόκληρη η Μαγνησία (στερεά και Β. Σποράδες) είναι μία περιοχή ιδιαίτερα τουριστική, που κατά τους θερινούς μήνες υποδέχεται μεγάλο όγκο τουριστών. Η σημαντική αυτή αύξηση του πληθυσμού της περιοχής κατά τους θερινούς μήνες κάνει ακόμα πιο επείγουσα την ανάγκη να οχυρωθούν αποτελεσματικά τα ΚΥ απέναντι σε πιθανά κρούσματα της πανδημίας.

Είναι σε κάθε περίπτωση πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας να εφοδιάζει τις δημόσιες υγειονομικές δομές με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την αποτελεσματική και ασφαλή διαχείριση των ασθενών, ώστε να μην αποτελούν οι ελλείψεις πεδίο μικροπολιτικής και σκοπιμοτήτων.

Επειδή, πλέον τα ΚΥ καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στην επόμενη φάση διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19).

Επειδή, τα περισσότερα ΚΥ του Νομού Μαγνησίας δεν διαθέτουν τον κατάλληλο προκαταρκτικό θάλαμο (ISO BOX) για να υποδέχονται προς εξέταση πιθανά κρούσματα κορωνοϊού.

Επειδή, με βάση την κτιριακή τους υποδομή τα περισσότερα ΚΥ του Νομού Μαγνησίας, δεν διαθέτουν ούτε και έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν αντίστοιχο χώρο υποδοχής πιθανών κρουσμάτων.

Επειδή, η Μαγνησία είναι μία περιοχή ιδιαίτερα τουριστική, που κατά τους θερινούς μήνες υποδέχεται μεγάλο όγκο τουριστών.

Επειδή, η υγειονομική θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας είναι πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πώς προτίθεται να παρέμβει, ώστε να εφοδιάσει άμεσα τα ΚΥ του Νομού Μαγνησίας με τον απαραίτητο προκαταρκτικό θάλαμο (ISO BOX) που θα τους επιτρέψει να υποδέχονται, να ιχνηλατούν και να παρέχουν πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα σε πιθανά κρούσματα κορωνοϊού, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη υγειονομική φροντίδα των κατοίκων των περιοχών τους και στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...