Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Αλ.Μεϊκόπουλος: Ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης στο Βόλο και κοινωνική ζωή με υγειονομική ασφάλεια

Μεϊκόπουλος: Ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης στο Βόλο και κοινωνική ζωή με σεβασμό στην υγειονομική ασφάλεια

Με Επείγουσα Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και τον ΕΟΔΥ ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αναφερόμενος στις ανησυχητικές εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται στο Βόλο, ζήτησε να εξεταστεί το ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης με κανόνες και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα επιτρέψουν την κοινωνική ζωή  και την αποσυμπίεση των πολιτών με όρους σεβασμού της υγειονομικής σταθερότητας.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι δεδομένου του ότι ο καιρός έχει βελτιωθεί και η ημέρα έχει μεγαλώσει, θα πρέπει να εξεταστεί και η διεύρυνση της ώρας που επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών.

Στην Επιστολή του, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού 1000 και πλέον ατόμων στο κέντρο του Βόλου και οι υπαίθριες συγκεντρώσεις κατά μήκος της παραλίας χωρίς τη χρήση μάσκας και την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων ασφαλείας μετά το πέρας των 21.00, οπότε ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, προκαλούν έντονη ανησυχία τη στιγμή που διανύουμε το τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας του Covid-19 και μετράμε χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες νοσηλευόμενους.

«Το σκληρό 14μηνο lockdown που έχει παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας έχει οδηγήσει παράλληλα στην ψυχολογική κόπωση των πολιτών οι οποίοι αδυνατούν πλέον να περιοριστούν στα σπίτια τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Μεϊκόπουλος, επιρρίπτωντας ευθύνες στην κυβέρνηση που χρησιμοποίησε τον αυστηρό εγκλεισμό των πολιτών ως το βασικό μέτρο για τον περιορισμό της χωρίς την παράλληλη λήψη άλλων μέτρων για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αναχαίτιση της διασποράς.

 Τόνισε ότι η εν τέλει εκτόξευση του αριθμού νοσούντων και νεκρών είχαν σαν αποτέλεσμα ο κόσμος να απωλέσει πλήρως την εμπιστοσύνη του στα περιοριστικά μέτρα, τις απαγορεύσεις, τα SMS, τα πρόστιμα και τους εν γένει χειρισμούς της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, η συνέχιση των φαινομένων συνωστισμού των τελευταίων ημερών στο Βόλου, όπου παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων ενδοοικογενειακής μετάδοσης, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού ενόψει, μάλιστα, των εορτών του Πάσχα και της επικείμενης θερινής τουριστικής περιόδου.

Η ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ που δεν έγινε με συνέπεια οι δημόσιες δομές υγείας της χώρας να παραμένουν σε οριακή κατάσταση, οι καθημερινές εικόνες πολιτών που συνωστίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις προς και από την εργασία τους, η απουσία αποτελεσματικής επιδημιολογικής επιτήρησης σε χώρους εργασίας, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και δομές φιλοξενίας πληθυσμών αυξημένης ευαλωτότητας σε συνδυασμό με την πρόσφατη υιοθέτηση μιας συμπληρωματικής και μη αξιόπιστης μεθόδου επιδημιολογικού ελέγχου, όπως είναι τα self-tests, ως κύριας και τον αργό ρυθμό εμβολιασμού καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ τη λήψη σωστών μέτρων προσαρμοσμένων στις πραγματικές συνθήκες έστω και τώρα.

«Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη την κούραση των πολιτών, την αγωνία των επαγγελματιών της εστίασης και τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας που εκτιμά ότι το ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης με αυστηρούς κανόνες θα είναι πιθανότατα ασφαλέστερο από τις υπαίθριες συγκεντρώσεις και το συνωστισμό έξω από καφετέριες και μπαρ που λειτουργούν με τη μέθοδο του take away» κατέληξε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Βόλος, 20.04.2021

-ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ-

Θέμα: Ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων 

Οι εικόνες συνωστισμού 1000 και πλέον ατόμων τις βραδινές ώρες στο κέντρο του Βόλου και οι υπαίθριες συγκεντρώσεις κατά μήκος της παραλίας χωρίς τη χρήση μάσκας και την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων ασφαλείας μετά το πέρας των 21.00, οπότε ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, προκαλούν έντονη ανησυχία τη στιγμή που διανύουμε το τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας του Covid-19 και μετράμε χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες νοσηλευόμενους.

Το σκληρό 14μηνο lockdown που έχει παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας έχει οδηγήσει παράλληλα στην ψυχολογική κόπωση των πολιτών οι οποίοι αδυνατούν πλέον να περιοριστούν στα σπίτια τους δεδομένου του ότι, επιπλέον, ο καιρός έχει βελτιωθεί και η ημέρα έχει μεγαλώσει.

Ο αυστηρός εγκλεισμός των πολιτών που από την αρχή της πανδημίας χρησιμοποιήθηκε ως το βασικό μέτρο για τον περιορισμό της χωρίς την παράλληλη λήψη άλλων μέτρων για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αναχαίτιση της διασποράς και η εν τέλει εκτόξευση του αριθμού νοσούντων και νεκρών είχαν σαν αποτέλεσμα ο κόσμος να απωλέσει πλήρως την εμπιστοσύνη του στα περιοριστικά μέτρα, τις απαγορεύσεις, τα SMS, τα πρόστιμα που επέβαλε η κυβέρνηση.

Η ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ που δεν έγινε μέχρι σήμερα με συνέπεια οι δημόσιες δομές υγείας της χώρας να παραμένουν σε οριακή κατάσταση, οι καθημερινές εικόνες πολιτών που συνωστίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις προς και από την εργασία τους, η απουσία αποτελεσματικής επιδημιολογικής επιτήρησης σε χώρους εργασίας, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και δομές φιλοξενίας πληθυσμών αυξημένης ευαλωτότητας σε συνδυασμό με την πρόσφατη υιοθέτηση μιας συμπληρωματικής και μη αξιόπιστης μεθόδου επιδημιολογικού ελέγχου, όπως είναι τα self-tests, ως κύριας και τον αργό ρυθμό εμβολιασμού καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ τη λήψη σωστών μέτρων προσαρμοσμένων στις πραγματικές συνθήκες έστω και τώρα.

Στο Βόλο παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων ενδοοικογενειακής μετάδοσης με τις οικογενειακές εστίες να αποτελούν από τις κυριότερες πηγές μόλυνσης. Η συνέχιση, συνεπώς, τέτοιων φαινομένων συνωστισμού δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού ενόψει μάλιστα των εορτών του Πάσχα και της επικείμενης θερινής τουριστικής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, το ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης με κανόνες, δηλαδή σε εξωτερικούς χώρους με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, τήρηση αποστάσεων και οριοθετημένες θέσεις, πιθανότατα θα είναι ασφαλέστερο από τις υπαίθριες συγκεντρώσεις και το συνωστισμό έξω από καφετέριες και μπαρ που λειτουργούν με τη μέθοδο του take away, όπως προτείνει άλλωστε μεγάλο μέρος των επιστημόνων.

Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη την κούραση των πολιτών από το παρατεταμένο lockdown και τις αντιφατικές ανακοινώσεις, αλλά και την αγωνία των επαγγελματιών της εστίασης για το πότε τελικά και με τι τρόπο θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.

Επιβάλλεται λόγω της κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώνεται, να εξετάσετε άμεσα τη δυνατότητα να ανοίξει η εστίαση ελεγχόμενα σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς και να διευρυνθεί η ώρα μετακινήσεων λόγω βελτίωσης του καιρού και αλλαγής της ώρας, όπως προτείνει μεγάλο μέρος των επιστημόνων.

 

Με εκτίμηση

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ

 

 

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...