Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Ο Α. Μεϊκόπουλος κάλεσε τον Υπουργό Εργασίας να απαντήσει για την αυξανόμενη ανεργία στη Μαγνησία στη Βουλή

«Η αλήθεια για την ανεργία είναι σχετική, υποκειμενική και προσαρμόζεται ανάλογα με τι τη βολεύει»

Το κρίσιμο ζήτημα της ολοένα αυξανόμενηςανεργίαςστη Μαγνησία, όπως αυτή αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη»για τον Ιανουάριο2020, συζήτησε στις 12/03/2020 στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού, μετά την κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης του για το θέμα.

Ο Βουλευτής επεσήμανε, ότι τα επίσημα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τη Μαγνησίακαταδεικνύουν τον αποδεκατισμό που συντελείται στον ιδιωτικό τομέα, με τις απολύσεις τον Ιανουάριο να καταγράφουν μια ανησυχητικά αυξητική τάση. Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης στη Μαγνησία ανήλθαν σε 2.681 και οι  αποχωρήσεις σε 3.283. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο ήταν 43,67% πλήρους απασχόλησης, 41,51% μερικής απασχόλησης και 14,82% εκ περιτροπής εργασίας, με άλλα λόγια, 56,33% κακοπληρωμένες και ευέλικτες θέσεις εργασίας, ενώ οι 675 απολύσεις στη Μαγνησία έγιναν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου.

«Η εκτίμησή μου, είναι ότι όσα σας έχω αναφέρει δεν είναι τυχαίο αποτέλεσμα, αλλά συνέπεια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Θεωρώ ότι έχει σηκωθεί ξανά πολύ ψηλά η σημαία της ελαστικότητας και της γενικευμένης αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας», επεσήμανε προς τον Υπουργό ο Βουλευτής, ρωτώντας τον ευθέως για το αν υπάρχουν και ποιες είναι οι πολιτικές που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο, προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση αυτής της εικόνας που αποτυπώνεται στη Μαγνησία.

Στη συνέχεια ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αποτύπωσε τις πολιτικές που είχε αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της εργασίας, αναφέροντας ότι την προηγούμενη τετραετία υλοποιήθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού, από 11% σε 27% και η κατάργηση του υποκατάστατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών. Παράλληλα, ενισχύθηκε η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και θεσμοθετήθηκε η αιτιολόγηση των απολύσεων στις συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κατοχυρώθηκε η προστασία των εργολαβικών εργαζομένων για το θέμα των δεδουλευμένων μισθών τους. Αναβαθμίστηκε πλήρως ο ρόλος του ΣΕΠΕ. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το πρόγραμμα 5.500 νέων επιστημών με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, οι οποίοι προσλήφθηκαν σε διάφορους φορείς του δημοσίου.

«Με αυτές τις παρεμβάσεις μόνο για τον Μάρτιο του 2019 καταγράφηκε αύξηση μισθών κατά 3,74% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2018 και αύξηση ασφαλισμένων κατά 130.500 άτομα. Την ίδια περίοδο, η ανεργία μειώθηκε πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους είχαμε 256.466 νέες θέσεις εργασίας»τόνισε ο κ. Μεϊκόπουλος, αναφέροντας πως αυτή η εικόνα ανάκαμψης της αγοράς εργασίας ήταν συνέπεια των επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα, ο Βουλευτής επεσήμανε πως όσα αποτυπώνονται τώρα στις καταγραφές του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, είναι αποτελέσματα των επιλογών της ΝΔ τους τελευταίου 8 μήνες. Η  υποβάθμιση του ΣΕΠΕ,  η κατάργηση του αιτιολογημένου των απολύσεων, η αποδιάρθρωση για άλλη μία φορά μετά το 2012 του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με τον Υπουργό να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να εξαιρούνται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, να μειώνουν μισθούς και να προχωρούν σε απολύσεις, η κατάργηση κατ’ ουσίαν του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, είναι επιλογές που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας.

«Ήδη, τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ έχει καταγραφεί αρνητικό ρεκόρ 18ετίας με απώλειες τον Οκτώβριο 120.000 θέσεων εργασίας», ανέφερε ο κ. Μεϊκόπουλος.

«Η Μαγνησία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε ο Βουλευτής, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι«τόσο τον Ιανουάριο του 2018 όσο και τον Ιανουάριο του 2019 στη Μαγνησία, το σύνολο των αποχωρήσεων δεν ξεπέρασε τις 2.745 απολύσεις, ενώ τον Ιανουάριο του 2020, έχουμε 3.283 απολύσεις, αριθμό ρεκόρ, σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια».

Απαντώντας στο Βουλευτή, ο αρμόδιος Υπουργός, αφού χαρακτήρισε τα επίσημα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και του ΟΑΕΔ «αποκύημα της συριζαίικης φαντασίας», παραδέχτηκε ότι το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αποτυπώνει με ακρίβεια τις ροές της μισθωτής απασχόλησης ανά περιφέρεια και ανά νομό και «πραγματικά «φωτίζει» περιοχές, κλάδους και επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια», για να αυτοαναιρεθεί για ακόμα μία φορά έπειτα, ισχυριζόμενος ότι «μόνο ένα στοιχείο» μπορούμε να επικαλεστούμε για να αξιολογήσουμε και να μετρήσουμε την ανεργία και αυτό είναι αποκλειστικά και μόνο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Προφανώς για τη ΝΔ η αλήθεια για την ανεργία είναι σχετική, υποκειμενική και προσαρμόζεται ανάλογα με τι τη βολεύει…

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...