Άμεση ήταν η αντίδραση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δρομολογείται εγκατάσταση πλωτού Φωτοβολταϊκού Σταθμού εντός του υγροβιότοπου της Σούρπης Αλμυρού. Ο Βουλευτής κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, καλώντας τον να απαντήσει από το βήμα της Βουλής με βάση ποια κριτήρια αξιολογήθηκε η συμβατότητα της επένδυσης με τον περιβάλλοντα χώρο του υγροβιότοπου, αλλά και αν αυτή κρίνεται ως περιβαλλοντικά φιλική.
Όπως επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιώντας το τέχνασμα του «πιλοτικού χαρακτήρα», θέσπισε με το Ν.4951/2022 fast track διαδικασίες αδειοδότησης και παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων για τη δημιουργία πλωτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Πλέον οι εγκαταστάσεις εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής προς έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης και από την αντίστοιχη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Ο τοπικός τύπος καταγράφει ότι με βάση τη δυνατότητα που έδωσε ο νόμος, σχεδιάζεται η χωροθέτηση Πιλοτικού Θαλάσσιου Πλωτού Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 999,9 KWp, στη Σούρπη του Δήμου Αλμυρού. Η περιοχή κατασκευής του έργου αποτελεί υγροβιότοπο, ενώ φιλοξενεί σημαντικό αριθμό πανίδας και χλωρίδας, διαμορφώνοντας ένα φυσικό υγροτοπικό οικοσύστημα, από τα ελάχιστα που υπάρχουν σήμερα στη Μαγνησία.
Σύμφωνα με το Βουλευτή, οι εκπρόσωποι του Δήμου Αλμυρού δηλώνουν ότι είναι κάθετα αντίθετοι με τη δημιουργία του Φωτοβολταϊκού Σταθμού στην περιοχή και εντός του υγροβιότοπου. Αντίθετη με την επένδυση φέρεται να είναι και η τοπική κοινωνία, καθώς μείζον ζήτημα αποτελεί η μη υποβολή περιβαλλοντικής μελέτης για το έργο, καθώς με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση για το μέγεθος της επιβάρυνσης του φυσικού περιβάλλοντος από την εγκατάσταση του Σταθμού. Άγνωστη παραμένει και η πιθανή ωφέλεια που θα έχει η επένδυση για τον τόπο, ενώ οξύμωρο είναι ότι προωθείται μία «πράσινη» επένδυση, εντός ενός υγροβιότοπου με σημαντική βιοποικιλότητα.
«Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλμυρού αλλά και του Παγασητικού Κόλπου είναι επιβαρυμένη από βαριές βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η τοποθέτηση μίας μεγάλης εγκατάστασης εντός του υγροβιότοπου και της θαλάσσιας έκτασης θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το φυσικό περιβάλλον της περιοχής», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης ο αρμόδιος Υπουργός θα κληθεί να απαντήσει για την άναρχη και χωρίς κανένα σχεδιασμό τοποθέτηση ΑΠΕ που προωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
ΘΕΜΑ: Κάθετα αντίθετη η τοπική κοινωνία του Αλμυρού με τη δημιουργία Πλωτού Φωτοβολταϊκού Σταθμού εντός του υγροβιότοπου της Σούρπης
Με το Ν.4951/2022, θεσπίστηκαν fast track διαδικασίες αδειοδότησης και παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων για τη δημιουργία πλωτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, με τη δικαιολογία του πιλοτικού τους χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με το νόμο, οι εγκαταστάσεις αυτές εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής προς έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης και από την αντίστοιχη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Με βάση την παραπάνω δυνατότητα, σχεδιάζεται η χωροθέτηση Πιλοτικού Θαλάσσιου Πλωτού Φωτοβολταϊκού Σταθμού (Π.Θ.Π.Φ.Σ.) ισχύος 999,9 KWp, στη θέση «Όρμος Σούρπης – 2» της Δ.Ε. Σούρπης του Δήμου Αλμυρού. Το έργο εκτίνεται σε θαλάσσια έκταση με συνολικό εμβαδόν Ε=11.000τ.μ. και σε χερσαία έκταση χωροθέτησης οικίσκου 444,26τ.μ.. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Βιότοπων-Υγρότοπων, η περιοχή κατασκευής του έργου αποτελεί υγροβιότοπο και είναι παραθαλάσσιο έλος με αλμυρό και υφάλμυρο νερό. Συνιστά καταφύγιο για πλήθος μεταναστευτικών πτηνών, ενώ φιλοξενεί σημαντικό αριθμό πανίδας και χλωρίδας, διαμορφώνοντας ένα φυσικό υγροτοπικό οικοσύστημα, από τα ελάχιστα που υπάρχουν σήμερα στη Μαγνησία.
Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Αλμυρού θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για τη δρομολόγηση του έργου, με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δηλώνουν ότι είναι κάθετα αντίθετοι με τη δημιουργία του Φωτοβολταϊκού Σταθμού στην περιοχή και εντός του υγροβιότοπου. Οι εκπρόσωποι του Δήμου αναφέρουν ότι η άναρχη και χωρίς κανένα σχεδιασμό τοποθέτηση ΑΠΕ που προωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση στην ευρύτερη περιοχή, δεν συνάδει με τη βιώσιμη και φιλική προς το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον ανάπτυξη που χρειάζεται ο τόπος. Την ίδια ώρα, αντίθετη με την επένδυση είναι και η τοπική κοινωνία. Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλμυρού αλλά και του Παγασητικού Κόλπου είναι επιβαρυμένη από βαριές βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η τοποθέτηση μίας μεγάλης εγκατάστασης εντός του υγροβιότοπου και της θαλάσσιας έκτασης θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Εξαιτίας της μη υποχρέωσης υποβολής περιβαλλοντικής μελέτης για το έργο, δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση για το μέγεθος της επιβάρυνσης του φυσικού περιβάλλοντος από την εγκατάσταση του Σταθμού, αλλά ούτε και για τη συμβατότητά της με τον περιβάλλοντα χώρο. Άγνωστη παραμένει και η πιθανή ωφέλεια που θα έχει η επένδυση για την τοπική κοινωνία, ενώ οξύμωρο είναι ότι προωθείται μία «πράσινη» επένδυση, εντός ενός υγροβιότοπου με σημαντική βιοποικιλότητα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Με βάση ποια κριτήρια αξιολογήθηκε η συμβατότητα της επένδυσης με τον περιβάλλοντα χώρο του υγροβιότοπου της Σούρπης; Κρίνεται αυτή ως περιβαλλοντικά φιλική; Προτίθεται να λάβει σοβαρά υπόψη τις αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας;
Ο ερωτών βουλευτής
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος