Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Ερώτηση του Α.Μεϊκόπουλου για φαινόμενα εργασιακού «τράφικινγκ» & πρακτικές εκμετάλλευσης εργαζομένων

«Πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με εργαζομένους «φαντάσματα», εργοδοτική αυθαιρεσία και πρακτικές εργασιακής εκμετάλλευσης»

Την Ερώτηση συνυπογράφουν η αρμόδια Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής κ. Έφη Αχτσιόγλου και 19 ακόμα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με αφορμή το θάνατο του 23χρονου εργάτη με καταγωγή από το Πακιστάν κατά τη διάρκεια εργασιών στα λατομεία στη Μηλίνα Μαγνησίας και ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες, ήταν δηλωμένος στην αστυνομία με όνομα διαφορετικό από το πραγματικό του.

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊκόπουλο, ο τραγικός θάνατος του 23χρονου εργάτη αποκάλυψε τη γνωστή πρακτική των εργαζομένων «φαντασμάτων» κατά την οποία ο εργοδότης δηλώνει έναν εργαζόμενο ενώ απασχολεί περισσότερους, εκμεταλλευόμενος την έλλειψη πρόβλεψης για ταυτοποίηση του εργαζομένου, ενώ κατά τη διενέργεια ελέγχων παρουσιάζει ένα πρόσωπο «βαπτίζοντάς» το με το όνομα που έχει δηλώσει στην Επιθεώρηση Εργασίας. Επιπλέον, επισημαίνει ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε ολοένα και περισσότερους τομείς και κλάδους εργασίας.

Στην Ερώτησή του τονίζει ότι το φαινόμενο του εργασιακού τράφικινγκ εντείνεται περαιτέρω με τη μαζική μεταφορά μεταναστών και αιτούντων πολιτικό άσυλο από οργανωμένα δίκτυα με την οποια παρέχεται φθηνό εργατικό δυναμικό όχι μόνο σε μικρομεσαίες αλλά και σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων αναγνωρίζοντας τη σημασία του ρόλου και του έργου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στον έλεγχο της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας το αναβάθμισε ουσιαστικά με αποτέλεσμα καταγεγραμμένη μέιωση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας κατά 10 μονάδες λόγω της εντατικοποίησης των ελέγχων του ΣΕΠΕ. Στηλίτευσε ακόμα την απόφαση της σημερινής κυβέρνησης να υποβαθμίσει λειτουργικά και επιχειρησιακά το ΣΕΠΕ.

Ζήτησε από τον Υπουργο να παρέμβει για την άμεση αντιμετώπιση φαινομένων εργασιακού «τράφικινγκ» και πρακτικών εκμετάλλευσης εργαζομένων, καθώς επίσης και να εξετάσει τη δυνατότητα ταυτοποίησης των εργαζομένων και ενίσχυσης του επιχειρησιακού σχεδιασμού των Σωμάτων Επιθεώρησης και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Την Ερώτηση συνυπογράφουν η αρμόδια Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής κ. Έφη Αχτσιόγλου και 19 ακόμα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Άμεση αντιμετώπιση φαινομένων εργασιακού «τράφικινγκ» και πρακτικών εκμετάλλευσης εργαζομένων»

Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στη Μηλίνα Μαγνησίας, όπου ένας 23χρονος με καταγωγή από το Πακιστάν βρήκε ακαριαίο θάνατο κατά τη διάρκεια εργασιών στα λατομεία στην περιοχή «Χονδρή ‘Αμμος» επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με εργαζομένους εντελώς απροστάτευτους και απογυμνωμένους από δικαιώματα, εργοδοτική αυθαιρεσία και πρακτικές εργασιακής εκμετάλλευσης.

Ο θάνατος του 23χρονου εργάτη, ο οποίος ήταν δηλωμένος στην αστυνομία με όνομα διαφορετικό από το πραγματικό του, σύμφωνα με καταγγελίες, αποκάλυψε τη γνωστή πρακτική των εργαζομένων «φαντασμάτων» κατά την οποία ο εργοδότης δηλώνει έναν εργαζόμενο ενώ απασχολεί περισσότερους, εκμεταλλευόμενος την έλλειψη πρόβλεψης για ταυτοποίηση του εργαζομένου, ενώ κατά τη διενέργεια ελέγχων παρουσιάζει ένα πρόσωπο «βαπτίζοντάς» το με το όνομα που έχει δηλώσει στην Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτή η πρακτική εργασιακής εκμετάλλευσης εφαρμόζεται και εξαπλώνεται σε ολοένα και περισσότερους τομείς συμπεριλαμβανομένων του αγροτικού τομέα, των κλάδων της εστίασης και των τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και των εργοστασίων και των βιοτεχνιών.

Τα φαινόμενο εργασιακού τράφικινγκ εντείνεται επιπλέον με τη μαζική μεταφορά μεταναστών και αιτούντων πολιτικό άσυλο από οργανωμένα δίκτυα με την οποια παρέχεται φθηνό εργατικό δυναμικό όχι μόνο σε μικρομεσαίες αλλά και σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναγνωρίζοντας τη σημασία του ρόλου και του έργου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στον έλεγχο της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, των πολλαπλασιαζόμενων περιστατικών παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και της αυξημένης ανάγκης των εργαζομένων για προστασία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αναβάθμισε το ΣΕΠΕ ενισχύοντας τις υπηρεσίες του, προχώρησε σε πιο εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους σε όλους τους εργασιακούς χώρους και αυστηροποίησε το πλαίσιο των ελέγχων και των κυρώσεων.Ενδεικτικά, καταγράφηκε μέιωση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας κατά 10 μονάδες λόγω της εντατικοποίησης των ελέγχων του ΣΕΠΕ.

Η Κυβέρνηση με απόφασή της (Π.Δ. 84/2019) υποβάθμισε το ΣΕΠΕ με την κατάργηση της ειδικής γραμματείας του Σώματος και την υπαγωγή του στη γενική γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας βάλλοντας ευθέως κατά της λειτουργικής αυτονομίας και ανεξαρτησίας του και καταργώντας την επιχειρησιακή του ευελιξία και ικανότητα για άμεση δράση και αντίδραση.

Επειδή, τα περιστατικά εργασιακής εκμετάλλευσης και εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε όλους τους τομείς απασχόλησης αυξάνονται.

Επειδή,το εργασιακό τράφικινγκ εντείνεται από τη μαζική μεταφορά μεταναστών και αιτούντων άσυλο από οργανωμένα δίκτυα που συνέργαζονται με επιχειρήσεις.

Επειδή, η πρακτική κατά την οποία ο εργοδότης δηλώνει έναν εργαζόμενο και απασχολει περισσότερους εκμεταλλευόμενος την έλλειψη πρόβλεψης για ταυτοποίηση του εργαζομένου χρησιμοποιείται ευρέως.

Επειδή,οι εντατικοί και στοχευμένοι έλεχγοι του Σώματων Επιθεωρητών Εργασίας αποδεδειγμένα λειτουργούν αποτρεπτικά και μειώνουν το ποσοστό παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Επειδή,η αυτοτέλεια του επιχειρησιακού σχεδιασμού των Σωμάτων Επιθεώρησης και των ελεγκτικών μηχανισμών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευελιξία, τη δράση και την αποτελεσματικότητά τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πώς προτίθεται να παρέμβει ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εργασιακού τράφικινγκ και πρακτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων;
  2. Προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα ταυτοποίησης των εργαζομένων και την προσθήκη εργαλείων απαραίτητων για την καταπολέμηση της πρακτικής κατά την οποία δηλώνεται ένας εργαζόμενος και απασχολούνται περισσότεροι;
  3. Δεδομένου ότι η υποβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας οδήγησε σε περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, πώς προτίθεται να το βελτιώσει και να ενισχύσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Σωμάτων Επιθεώρησης και των ελεγκτικών μηχανισμών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Αχτσιόγλου Έφη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζαχαριάδης Κώστας

Θραψανιώτης Μανόλης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Καφαντάρη Χαρά

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πούλου Γιώτα

Σπίρτζης Χρήστος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...