Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Στη Βουλή από τον Αλ. Μεϊκόπουλο η εγκατάλειψη του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς

Την εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης που συνεχίζει να  παρουσιάζει το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς έφερε και πάλι στη Βουλή, σχεδόν ένα χρόνο μετά, με Ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ζητώντας να γίνουν επιτέλους οι απαραίτητες ενέργειες επισκευής της στέγης του ΚΥ Ζαγοράς, αλλά και να να στελεχωθεί το ΚΥ με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό οδηγών ασθενοφόρων, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι αυξημένες υγειονομικές ανάγκες που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, το ΚΥ Ζαγοράς καλύπτει την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα των κατοίκων ολόκληρου του Ανατολικού Πηλίου, ωστόσο  το κτίριο του βρίσκεται κυριολεκτικά υπό κατάρρευση με μεγάλα τμήματα της στέγης να έχουν καταρρεύσει εξαιτίας της εκτεταμένης υγρασίας και της μούχλας, ενώ πόρτες και παράθυρα παραμένουν χαλασμένα. Σύμφωνα με το Δήμαρχο αλλά και τον τοπικό τύπο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εκταμιεύσει σχετικό κονδύλι για τη επισκευή της στέγης του ΚΥ, ωστόσο πρόθεση του Υπουργείο είναι να πραγματοποιήσει το έργο ανακατασκευής της στέγης του ο Δήμος με την επίβλεψη της Περιφέρειας.

Το οξύμωρο είναι ότι ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου αντιμετωπίζει εκτεταμένο πρόβλημα υποστελέχωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών του, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επιβλέπων μηχανικός να αναλάβει την υλοποίηση του έργου επισκευής. «Το Υπουργείο Υγείας αρνείται πεισματικά εδώ και καιρό να δρομολογήσει την επισκευή του κτιρίου του ΚΥ Ζαγοράς, με αποτέλεσμα κάτοικοι και προσωπικό να βιώνουν πρωτόγονες καταστάσεις με εισροή νερών και κρύου από την σκεπή», σημείωσε ο Βουλευτής.

Εκτεταμένες, είναι σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και οι ελλείψεις σε προσωπικό στο ΚΥ. Συγκεκριμένα, πρόσφατα αποχώρησαν οι δύο μόνιμοι γιατροί του Κέντρου Υγείας και η μόνιμη παιδίατρος του ΚΥ έχει αποσπαστεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας παιδίατρος στο ΚΥ για να καλύπτει την περιοχή. Σημαντικό είναι το πρόβλημα υπάρχει και με το προσωπικό πληρώματος ασθενοφόρου που είναι μειωμένο, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται όλες οι βάρδιες, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

«Εν μέσω πανδημίας, με τις δημόσιες δομές υγείας να σηκώνουν το τεράστιο βάρος της υγειονομικής κάλυψης των πολιτών, το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς παραμένει «εκτός ραντάρ» του Υπουργείου με το προσωπικό και τους κατοίκους τις περιοχής να βιώνουν τριτοκοσμικές συνθήκες και να βρίσκονται σε δικαιολογημένη ανησυχία», τόνισε ο Βουλευτής.

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 ΘΕΜΑ: Τραγική παραμένει η εικόνα του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς

Πριν από ένα περίπου χρόνο, είχα επισημάνει με Ερώτησή μου προς το Υπουργείο την εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης που παρουσιάζει το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, με το κτιριακό του πρόβλημα να είναι εξαιρετικά έντονο. Ένα χρόνο μετά και ενόψει ενός ακόμα δύσκολου χειμώνα, το Υπουργείο δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική ενέργεια επίλυσης του προβλήματος.

Το ΚΥ Ζαγοράς καλύπτει την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα των κατοίκων ολόκληρου του Ανατολικού Πηλίου, ωστόσο το κτιριακό του πρόβλημα είναι κάτι παραπάνω από επείγον.  Το κτίριο βρίσκεται κυριολεκτικά υπό κατάρρευση με μεγάλα τμήματα της στέγης να έχουν καταρρεύσει εξαιτίας της εκτεταμένης υγρασίας και της μούχλας, ενώ πόρτες και παράθυρα είναι χαλασμένα, ώστε το εσωτερικό του κτιρίου να είναι εκτεθειμένο το κρύο και τη βροχή.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ζαγοράς-Μουρεσίου αλλά και τους κατοίκους της περιοχής, έχει εκταμιευτεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το ποσό των 130.000 € για την επισκευή της στέγης του ΚΥ. Ωστόσο, έγιναν οι δύο διαγωνισμοί που έγιναν για την ανάληψη του έργου απέβησαν άγονοι.

Σύμφωνα και με τον τοπικό τύπο, πρόθεση του Υπουργείου δεν είναι να πραγματοποιήσει το έργο ανακατασκευής της στέγης του ΚΥ η Περιφέρεια αλλά ο Δήμος με την επίβλεψη της Περιφέρειας. Το οξύμωρο ωστόσο είναι ότι ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου αντιμετωπίζει εκτεταμένο πρόβλημα υποστελέχωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών του, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επιβλέπων μηχανικός να αναλάβει την υλοποίηση του έργου επισκευής.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω, είναι ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει το σχετικό κονδύλι, το Υπουργείο Υγείας αρνείται πεισματικά εδώ και καιρό να δρομολογήσει την επισκευή του κτιρίου του ΚΥ Ζαγοράς, με αποτέλεσμα κάτοικοι και προσωπικό να βιώνουν πρωτόγονες καταστάσεις με εισροή νερών και κρύου από την σκεπή.

Σημαντικές, είναι σύμφωνα με του κατοίκους της Ζαγοράς και οι ελλείψεις σε προσωπικό στο ΚΥ, γεγονός που δημιουργεί δικαιολογημένη ανασφάλεια εν μέσω της πανδημίας.  Συγκεκριμένα, πρόσφατα αποχώρησαν οι δύο μόνιμοι γιατροί του Κέντρου Υγείας, ενώ δύο διευθυντές έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και παραμένουν σε υπηρεσία κατ’ εξαίρεση για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών. Η μόνιμη παιδίατρος του ΚΥ έχει αποσπαστεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας παιδίατρος στο ΚΥ για να καλύπτει την περιοχή.

Πρόσφατα ανέλαβε υπηρεσία στο ΚΥ Οδοντίατρος, αλλά δεν μπόρεσε να λειτουργήσει το Οδοντιατρείο, εξαιτίας των νερών που έμπαιναν από τη στέγη, ενώ σημαντικό είναι το πρόβλημα υπάρχει και με το προσωπικό πληρώματος ασθενοφόρου που είναι μειωμένο, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται όλες οι βάρδιες, ενώ μειωμένο είναι και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Επειδή, η Μαγνησία αυτή τη στιγμή παραμένει στο «κόκκινο» όσον αφορά την επέλαση της πανδημίας.

Επειδή, το κτιριακό πρόβλημα του ΚΥ Ζαγοράς  είναι εκτεταμένο και δεν έχει επιλυθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Επειδή, το ΚΥ παρουσιάζει σημαντική υποστελέχωση σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια εν μέσω πανδημίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πώς προτίθεται να παρέμβει, ώστε να γίνουν επιτέλους οι απαραίτητες ενέργειες επισκευής της στέγης του ΚΥ Ζαγοράς, με ανάληψη του έργου είτε από το Υπουργείο, είτε από την Περιφέρεια  Θεσσαλίας για να μην βρει το ΚΥ άλλος ένας χειμώνας με τριτοκοσμικές κτιριακές συνθήκες;
  2. Πώς προτίθεται να παρέμβει ώστε να στελεχωθεί το ΚΥ Ζαγοράς με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;
  3. Πώς προτίθεται να παρέμβει ώστε να στελεχωθεί το ΚΥ Ζαγοράς με το απαραίτητο προσωπικό οδηγών ασθενοφόρων για να καλύπτονται επαρκώς οι βάρδιες του ΚΥ και οι αυξημένες ανάγκες υγειονομικής μεταφοράς που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας;

Ο ερωτών βουλευτής

 Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...