Κοινοβουλευτική Ερώτηση Μεϊκόπουλου για τις εκτεθειμένες στην πανδημία οι μεγάλες επιχειρήσεις & βιομηχανίες της Μαγνησίας
Την ανασφάλεια που αισθάνονται οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις της Μαγνησίας εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και εξαιτίας της παντελούς απουσίας προληπτικού ελέγχου και μαζικών τεστ στουςχώρους εργασίας έθιξε με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, στις βιομηχανικές περιοχές της Μαγνησίας (Α’ & Β’ ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ) λειτουργούν μονάδες και επιχειρήσεις που απασχολούν πλήθος εργαζομένων και στελεχών. «Η πλειονότητα των εργαζομένων αυτών, κάθε πρωί μεταβαίνει στην εργασία χρησιμοποιώντας τα ΜΜΜ, ενώ μερικοί από αυτούς μεταβαίνουν κατά ομάδες με ιδιωτικά ΙΧ», τόνισε ο Βουλευτής, αναφέροντας ότι, ακόμα και σήμερα, τα αστικά λεωφορεία έχουν δικαίωμα για ως και 100% πληρότητα στις θέσεις τους κατά τα δρομολόγια, ενώ η μίσθωση επιπλέον λεωφορείων για την μετακίνηση των εργαζομένων με λιγότερο συνωστισμό εναπόκειται αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε επιχειρηματία.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, συντασσόμενος και με τις επίσημες θέσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου, σημείωσε ότι οι απασχολούμενοι στις μεγάλες επιχειρήσεις της Μαγνησίας δεν αισθάνονται ασφαλείς, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν έχει εμφανιστεί ποτέ σε καμία μονάδα της περιοχής από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για διενέργεια ελέγχου.
«Το πρόσφατο παράδειγμα θετικού κρούσματος κορωνοϊού σε διευθυντικό στέλεχος εργοστασίου στην περιοχή του Βόλου, όσο και τα 114 θετικά κρούσματα που παρουσιάστηκαν σε κονσερβοποιΐα της Σκύδρας, καταδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν επαρκούν για να αποτρέψουν μεγάλες μονάδες και εργοστάσια από το να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης», τόνισε ο Βουλευτής.
«Τα εργοστάσια, οι μεγάλες μονάδες και οι επιχειρήσεις μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού αν δεν ληφθούν επαρκή και προληπτικά μέτρα για την αποτελεσματική προστασία της υγείας των εργαζομένων» ανέφερε ο Αλ. Μεϊκόπουλος, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν άμεσα σε μαζικούς προληπτικούς ελέγχους, να διαμορφώσουν κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα που να διασφαλίζουν την υψηλή προστασία της υγείας των εργαζομένων, αλλά και να διασφαλίσουν την ασφαλή μετάβαση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές.
Αναλυτικά η Ερώτηση:
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
ΘΕΜΑ: Αίσθημα ανασφάλειας στους εργαζομένους στις βιομηχανίες και μεγάλες επιχειρήσεις της Μαγνησίας
Αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Μαγνησίας λειτουργούν δύο οριοθετημένες βιομηχανικές περιοχές, οι Α’ & Β’ ΒΙΠΕ και το ΒΙΟΠΑ (βιοτεχνικό πάρκο), όπως και Άτυπες Βιομηχανικές συγκεντρώσεις (ΑΒΣ) σε περιοχές μεταξύ των οποίων και αυτή του Αλμυρού. Σε όλες αυτές λειτουργούν πολλές μονάδες και επιχειρήσεις, που απασχολούν πλήθος εργαζομένων και στελεχών.
Η πλειονότητα των εργαζομένων αυτών, κάθε πρωί μεταβαίνει στην εργασία χρησιμοποιώντας τα ΜΜΜ, ενώ μερικοί από αυτούς μεταβαίνουν με τα ΙΧ. Εντός του χώρου των εργοστασίων, οι εργαζόμενοι συγχρωτίζονται, καθώς η φύση των εργασιών είναι τέτοια που αναγκάζονται να δουλεύουν πολλοί μαζί στον ίδιο χώρο.
Η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19), δημιουργεί νέες ανάγκες στη διαμόρφωση πρωτοκόλλων, τόσο για την ασφαλή μετάβαση των εργαζομένων στο χώρο της εργασίας, όσο και για τη διατήρηση υψηλών στάνταρ υγειονομικής προστασίας κατά τη διάρκεια της εργασίας σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 εργαζόμενους και στελέχη.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου, κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας που διανύουμε, οι απασχολούμενοι στις μεγάλες επιχειρήσεις της Μαγνησίας δεν αισθάνονται ασφαλείς, καθώς όπως καταγγέλλουν απουσιάζουν παντελώς τα μαζικά τεστ σε χώρους εργασίας και ο προληπτικός έλεγχος, που θα διασφαλίσει επαρκέστερη υγειονομική προστασία.
Το πρόσφατο παράδειγμα θετικού κρούσματος κορωνοϊού σε διευθυντικό στέλεχος εργοστασίου στην περιοχή του Βόλου, όσο και τα 114 θετικά κρούσματα που παρουσιάστηκαν σε κονσερβοποιΐα της Σκύδρας, καταδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν επαρκούν για να αποτρέψουν μεγάλες μονάδες και εργοστάσια από το να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης. Οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στη Σκύδρα κατήγγειλαν ότι στα λεωφορεία που μετέφεραν τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο στιβάζονταν πάνω από 50 άτομα, ο ένας πάνω στον άλλο.
Η πανδημία μας έχει δείξει διεθνώς (όπως στο παράδειγμα των εργοστασίων της Λομβαρδίας στην Ιταλία κατά την πρώτη φάση της πανδημίας) ότι εργοστάσια, μεγάλες μονάδες και επιχειρήσεις μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, αν δεν ληφθούν άμεσα επαρκή και προληπτικά μέτρα που να διασφαλίζουν την αποτελεσματική προστασία της υγείας των εργαζομένων.
Επειδή, οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια, μονάδες και μεγάλες επιχειρήσεις, λόγω της φύσης της εργασίας τους, δουλεύουν σε συνθήκες συνωστισμού.
Επειδή, οι εν λόγω εργαζόμενοι της Μαγνησία καταγγέλλουν ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς τόσο κατά τη μετάβαση στην εργασία τους όσο και κατά τη διάρκεια αυτής.
Επειδή, αναφέρεται παντελής απουσία προληπτικών μαζικών τεστ στα εργοστάσια και τις μεγάλες επιχειρήσεις της Μαγνησίας..
Επειδή, η ανυπαρξία μέτρων αυξημένης προστασίας καθιστά τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία ευάλωτους απέναντι στον κορωνοϊό.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
- Διενεργούνται μαζικοί, προληπτικοί έλεγχοι για κορωνοϊό σε εργοστάσια, μονάδες και μεγάλες επιχειρήσεις της Μαγνησίας;
- Έχουν διαμορφωθεί τα κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα που να διασφαλίζουν την υψηλή προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους αυτούς και διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι που να διασφαλίζουν την τήρηση των εν λόγω κανόνων;
- Διασφαλίζεται ο περιορισμός του συγχρωτισμού και η ασφαλής μετάβαση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές;
Ο ερωτών βουλευτής
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος