Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Το Υπουργείο να καλύψει άμεσα τη συνταγογράφηση της εξέτασης για Covid-19 σε παιδιά»

Κοινοβουλευτική Ερώτηση Αλ. Μεϊκόπουλου για την άμεση παραχώρηση της δυνατότητας στους ιδιώτες παιδιάτρους να συνταγογραφούν την ειδική μοριακή εξέταση για Covid-19, σε περίπτωση που με βάση την κλινική τους διάγνωση το κρίνουν απαραίτητο και με κάλυψη του κόστους από το Δημόσιο

Την άμεση παραχώρηση της δυνατότητας στους ιδιώτες παιδιάτρους να συνταγογραφούν την ειδική μοριακή εξέταση για Covid-19, σε περίπτωση που με βάση την κλινική τους διάγνωση το κρίνουν απαραίτητο και με κάλυψη του κόστους από το δημόσιο, κάτι που αποτελεί και αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων,ζήτησε με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Την ερώτηση στήριξαν με τη συνυπογραφή τους ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι 41 βουλευτές.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (18/9/2020) αναφορικά με τη διαχείριση ενός παιδιού ως ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού, θα πρέπει να εξετάζονται ως κλινικά κριτήρια ένα τουλάχιστον από τα ύποπτα συμπτώματα (π.χ.  πυρετός, βήχας, δύσπνοια, ανοσμία/αγευσία, γαστρεντερικά συμπτώματα), με ταυτόχρονη απουσία εναλλακτικής διάγνωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με την πάγια αντίληψη της ιατρικής κοινότητας, για την εξασφάλιση της απουσίας εναλλακτικής διάγνωσης, ο μόνος αξιόπιστος τρόπος είναι η διενέργεια του ειδικού μοριακού τεστ για Covid. Έτσι, οι παιδίατροι είναι αναγκασμένοι να παραπέμπουν όλα τα παιδιά που προσέρχονται σε αυτούς ως ύποπτα κρούσματα για τεστ κορωνοϊού. «Η αναγκαιότητα επιτείνεται από τη στιγμή που οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, προκειμένου να δεχθούν πίσω ένα παιδί που παρουσίασε οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα, ζητούν βεβαίωση από παιδίατρο για αρνητική διάγνωση Covid», σημείωσε ο Βουλευτής

Με την έλευση του φθινοπώρου και όσο προχωρούμε προς το χειμώνα, με την έξαρση των εποχικών ιώσεων, είναι δεδομένο ότι πολλά παιδιά θα εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα και για να επιστρέψουν στην τάξη θα χρειάζονται αρνητική διάγνωση για κορωνοϊό. «Μία οικογένεια που θα επιλέξει να απευθυνθεί σε ιδιωτική δομή για τη διενέργεια της εξέτασης, θα επιβαρύνεται δυσανάλογα οικονομικά, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι μπορεί να υπάρχουν σε μία οικογένεια παραπάνω από 1 παιδιά», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ενώ επεσήμανε ότι και σε περίπτωση που επιλεγούν από τις οικογένειες οι δημόσιες δομές υγείας, τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα επιβαρυνθούν τρομακτικά.

Ο Βουλευτής δεν παρέλειψε να τονίσει πως είναι αναγκαίο το κόστος της εξέτασης να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το δημόσιο, ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα οι οικογένειες, ειδικά σε περιπτώσεις που η συγκεκριμένη εξέταση είναι πιθανόν να χρειαστεί παραπάνω από μία φορά για κάθε παιδί.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 ΘΕΜΑ: Άμεση ανάγκη συνταγογράφησης της εξέτασης για Covid-19 σε παιδιά

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (18/9/2020) αναφορικά με τη διαχείριση ενός παιδιού ως ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού, θα πρέπει να εξετάζονται ως κλινικά κριτήρια ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα: – πυρετός (Θ > 37,5oC) με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα – βήχας – δύσπνοια – ανοσμία/αγευσία με αιφνίδια έναρξη – γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, έμετος, κοιλιακός πόνος), με ταυτόχρονη απουσία εναλλακτικής διάγνωσης.

Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παιδιάτρων, για την εξασφάλιση της απουσίας εναλλακτικής διάγνωσης, ο μόνος αξιόπιστος τρόπος είναι η διενέργεια του ειδικού μοριακού τεστ για Covid. Έτσι, οι παιδίατροι είναι αναγκασμένοι να παραπέμπουν όλα τα παιδιά που  προσέρχονται σε αυτούς ως ύποπτα κρούσματα για τεστ κορωνοϊού. Η αναγκαιότητα επιτείνεται από τη στιγμή που οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, προκειμένου να δεχθούν πίσω ένα παιδί που παρουσίασε οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα, ζητούν βεβαίωση από παιδίατρο για αρνητική διάγνωση Covid.

Ωστόσο, με την έλευση του φθινοπώρου και όσο προχωρούμε προς το χειμώνα, με την έξαρση των εποχικών ιώσεων, είναι δεδομένο ότι πολλά παιδιά θα εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα και για να επιστρέψουν στην τάξη θα χρειάζονται αρνητική διάγνωση για κορωνοϊό. Μία οικογένεια που θα επιλέξει να απευθυνθεί σε ιδιωτική δομή για τη διενέργεια της εξέτασης, θα επιβαρύνεται δυσανάλογα οικονομικά, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι μπορεί να υπάρχουν σε μία οικογένεια παραπάνω από 1 παιδιά.

Σε εναλλακτική περίπτωση, αν οι οικογένειες δηλαδή, επιλέξουν για τη διενέργεια της μοριακής εξέτασης τις δημόσιες δομές, τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα επιβαρυνθούν τρομακτικά, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι ήδη οι δομές αυτές είναι επιφορτισμένες με τη διαχείριση της πανδημίας συνολικά.

Είναι αναγκαίο το Υπουργείο να δώσει το δικαίωμα στους παιδιάτρους να συνταγογραφούν  την ειδική μοριακή εξέταση για κορωνοϊό, σε περίπτωση που με βάση την κλινική τους διάγνωση το κρίνουν απαραίτητο και το κόστος να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τα δημόσιο, ώστε να μην επιβαρύνονται οι γονείς, ειδικά σε περιπτώσεις που η συγκεκριμένη εξέταση είναι πιθανόν να χρειαστεί παραπάνω από μία φορά για κάθε παιδί.

Επειδή, όσο βαθαίνουμε προς το χειμώνα με την έξαρση των εποχικών ιώσεων θα είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί αν ένα παιδί πάσχει από κορωνοϊό ή κάποια άλλη ίωση.

Επειδή, τα σχολεία ζητούν ιατρική βεβαίωσης για αρνητική διάγνωση για covid από τους παιδιάτρους.

Επειδή, η μόνη εξέταση που εξασφαλίζει την απουσία κορωνοϊού είναι η ειδική μοριακή εξέταση.

Επειδή, αν αυτή δεν συνταγογραφείται από παιδιάτρους οι γονείς θα αναγκάζονται ή να προσφεύγουν σωρηδόν στις δημόσιες δομές προκαλώντας σημαντική επιβάρυνση, ή να επιβαρύνονται δυσανάλογα οι ίδιοι οικονομικά με τη διενέργεια του τεστ από ιδιωτικές δομές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πώς προτίθεται να παρέμβει ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους παιδιάτρους να συνταγογραφούν την ειδική μοριακή εξέταση για Covid-19, με κάλυψη του κόστους από το δημόσιο;
  2. Προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας στα παιδιά, όπως αυτές αποτυπώνονται σε πρόσφατη Επιστολή της;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανώλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μουζάλας Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθός Ανδρέας

Πέρκα Θεοπίστη

Πολάκης Παύλος

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...