Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Ερώτηση για την κατάργηση του Περιφερειακού Σταθμού της ΕΡΤ Βόλου

Ερώτηση κατέθεσαν οι Βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, σχετικά με την εύλογη ανησυχία που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στους εργαζομένους της ΕΡΤ Βόλου, καθώς «νεφελώδες» παραμένει το τοπίο σχετικά με το οργανόγραμμα της ΕΡΤ και με το αν σκοπεύει να καταργήσει τον περιφερειακό σταθμό της ΕΡΤ Βόλου και να τον συγχωνεύσει με αυτόν της Λάρισας.

Όπως επεσήμαναν οι Βουλευτές, η ΕΡΤ Βόλου απασχολεί 17 υπαλλήλους, παράγοντας 10ωρο ημερήσιο ενημερωτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και τη Κυριακή, ενώ με την αδιάκοπη λειτουργία της όλα αυτά τα χρόνια, έχει δώσει βήμα και «φωνή» σε όλους τους σημαντικούς κοινωνικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς φορείς της Μαγνησίας και έχει αναδείξει τις ανάγκες και τα ζητήματα που τους απασχολούν, αποτελώντας έτσι όχι μόνο ένα μέσο ενημέρωσης, αλλά ένα πραγματικό, αναπόσπαστο «κομμάτι» της τοπικής κοινωνίας και της ιστορίας της Μαγνησίας.

Έτσι κάλεσαν τον αρμόδιο Υφυπουργό να απαντήσει σαφώς για το αν επίκειται σχέδιο κατάργησης του περιφερειακού σταθμού της ΕΡΤ Βόλου και συγχώνευσής του με αυτόν της Λάρισας, αλλά και το πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων που εργάζονται στους κεντρικούς και περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ και να μην τους επιβαρύνει οικονομικά με μετακινήσεις.
Την ερώτηση συνυπογράφει και ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα ψηφιακής πολιτικής, Βουλευτής κ. Μάριος Κάτσης.

Αναλυτικά η Ερώτηση:
Προς τον κ. Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης
ΘΕΜΑ: Κατάργηση του περιφερειακού σταθμού της ΕΡΤ Βόλου

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Βόλου (ΕΡΤ Βόλου) είναι ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΑ στο Βόλο και συγκεκριμένα στο Νομό Μαγνησίας. Συνεργάζεται μαζί με την ΕΡΤ Λάρισας και τα δυο στούντιο στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, δημιουργώντας το Δίκτυο ΕΡΤ Θεσσαλίας.

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Βόλου είναι ο πρώτος περιφερειακός ραδιοφωνικός σταθμός που απέκτησε η ΕΡΑ (πρώην ΕΙΡ) από το 1948 (ως ΕΡΑ Βόλου). Αρχικά, εξέπεμψε τον Ιούνιο με δοκιμαστικές εκπομπές και στις 12 Σεπτεμβρίου 1948 ο σταθμός ξεκίνησε να εκπέμπει σε πλήρη καθημερινή λειτουργία, με πόρους της τοπικής κοινωνίας.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί εύλογη ανησυχία ανάμεσα στους εργαζομένους της ΕΡΤ Βόλου, καθώς «νεφελώδες» παραμένει το τοπίο σχετικά με το οργανόγραμμα της ΕΡΤ και το αν σκοπεύει να διατηρήσει τους περιφερειακούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ΕΡΤ Βόλου ή αν θα προχωρήσει σε συρρίκνωση δομών και υπηρεσιών.

Την ανησυχία των εργαζομένων της ΕΡΤ Βόλου έχει πυροδοτήσει η έντονη φημολογία που υπάρχει το τελευταίο διάστημα ότι η ΕΡΤ θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση του οργανογράμματος της για λόγους εξοικονόμησης πόρων και έτσι πολλοί σταθμοί θα καταργηθούν και θα συγχωνευθούν. Με βάση αυτό το σχεδιασμό, ο σταθμός της ΕΡΤ Βόλου θα πάψει να λειτουργεί ως αυτόνομος και θα συγχωνευθεί με αυτόν της Λάρισας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), με διαδοχικές ανακοινώσεις της στις 9 και 31 Οκτωβρίου 2019, στηλίτευσε ότι οι απαντήσεις που έλαβαν τα μέλη της, μετά από συναντήσεις με τη Διοίκηση της ΕΡΤ, για το αν επίκειται επικαιροποίηση του οργανογράμματος και συρρίκνωση υπηρεσιών και δομών, μείωση των τηλεοπτικών καναλιών, των κεντρικών ραδιοφωνικών προγραμμάτων και των περιφερειακών σταθμών, ήταν «θολές» και ασαφείς.

Η κατάργηση της ΕΡΤ Βόλου και η συγχώνευσή της με το σταθμό της Λάρισας, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση και απώλεια θέσεων εργασίας, θα δημιουργήσει δυσχέρεια στην καθημερινότητα και αυξημένα έξοδα μετακίνησης για τους εναπομείναντες εργαζόμενους.

Η ΕΡΤ Βόλου στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο, απασχολεί 17 υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων και παράγει 10ωρο ημερήσιο ενημερωτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και τη Κυριακή, ενώ το τεχνικό της τμήμα μετακινείται για την αποκατάσταση βλαβών του Δικτύου σε πολλές περιοχές εντός και εκτός Μαγνησίας.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΡΤ Βόλου, με την αδιάκοπη λειτουργία της όλα αυτά τα χρόνια, έχει δώσει βήμα και «φωνή» σε όλους τους σημαντικούς κοινωνικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς φορείς της Μαγνησίας και έχει αναδείξει τις ανάγκες και τα ζητήματα που τους απασχολούν, αποτελώντας έτσι όχι μόνο ένα μέσο ενημέρωσης, αλλά ένα πραγματικό, αναπόσπαστο «κομμάτι» της τοπικής κοινωνίας και της ιστορίας της Μαγνησίας.

Επειδή, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Βόλου εκπέμπει σε πλήρη, καθημερινή λειτουργία από 1948, αποτελώντας πλέον ιστορικό σύμβολο της πόλης.
Επειδή, τον τελευταίο καιρό υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία των εργαζομένων της ΕΡΤ Βόλου εξαιτίας της έντονης φημολογίας ότι η ΕΡΤ θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση του οργανογράμματος της και με βάση αυτό, ο σταθμός της ΕΡΤ Βόλου θα πάψει να λειτουργεί ως αυτόνομος και θα συγχωνευθεί με αυτόν της Λάρισας.
Επειδή, την ανησυχία επιβεβαιώνουν και οι διαδοχικές ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), με βάση τις οποίες οι απαντήσεις που έλαβαν τα μέλη της μετά από συναντήσεις με τη Διοίκηση της ΕΡΤ για το αν επίκειται επικαιροποίηση του οργανογράμματος, ήταν «θολές» και ασαφείς.
Επειδή, η κατάργηση της ΕΡΤ Βόλου και η συγχώνευσή της με το σταθμό της Λάρισας, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση και απώλεια θέσεων εργασίας, σε δυσχέρεια στην καθημερινότητα και αυξημένα έξοδα μετακίνησης για τους εναπομείναντες εργαζόμενους και σε ειδησεογραφική υποβάθμιση της Μαγνησίας.
Επειδή, η ΕΡΤ Βόλου με τη δράση της όλα αυτά τα χρονιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και της ιστορίας της Μαγνησίας.

Ερωτάται ο κ. Υφυπουργός:

1. Θα προχωρήσει η ΕΡΤ σε επικαιροποίηση του οργανογράμματος που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση υπηρεσιών και δομών, μείωση των τηλεοπτικών καναλιών, των κεντρικών ραδιοφωνικών προγραμμάτων και των περιφερειακών σταθμών;
2. Επίκειται σχέδιο κατάργησης του περιφερειακού σταθμού της ΕΡΤ Βόλου και συγχώνευσής του με αυτόν της Λάρισας;
3. Πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων που εργάζονται στους κεντρικούς και περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ και να μην τους επιβαρύνει οικονομικά με μετακινήσεις;
4. Πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να διατηρηθεί το υψηλής ποιότητας ειδησεογραφικό, ενημερωτικό και ψυχαγωγικό προϊόν που απολαμβάνει η κοινωνία της Μαγνησίας μέσω της μακροχρόνιας δράσης της ΕΡΤ Βόλου;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Κάτσης Μάριος

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...