Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Αλ. Μεϊκόπουλος: Εμπαιγμός για τους ερασιτέχνες αλιείς οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης

Μεϊκόπουλος: Εμπαιγμός για τους ερασιτέχνες αλιείς οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης

Να επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την πρακτική εφαρμογή των αποφάσεων για άρση της απαγόρευσης της ερασιτεχνικής αλιείας που φτάνουν στο σημείο να στερούν πρακτικά από τους ερασιτέχνες αλιείς τη δυνατότητα να ασκούν τη δραστηριότητά τους, ζήτησαν με Ερώτησή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας ο Βουλευτής Μαγνησίας μαζί με άλλους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Από τις 20.03.2021 επιτράπηκε από την κυβέρνηση η διενέργεια της ερασιτεχνικής αλιείας με τη χρήση πλωτού μέσου (έως 8 μέτρων), από ξηρά και υποβρυχίως, η οποία είχε τον τελευταίο καιρό απαγορευθεί στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την οδηγία που εξέδωσε το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος σε εφαρμογή των αποφάσεων, διευκρινίζεταιότι «η μετάβαση των ατόμων από τον τόπο κατοικίας τους στο σημείο διενέργειας της ερασιτεχνικής αλιείας ή στο σημείο που βρίσκεται ελλιμενισμένο ή αγκυροβολημένο το πλωτό μέσο, θα πρέπει να γίνεται πεζή ή με ποδήλατο».

«Μεγάλη μερίδα των ερασιτεχνών αλιέων της Μαγνησίας, εξαιτίας της αδράνειας και της απαγόρευσης της αλιείας όλον αυτό τον  καιρό, διατηρούν τα σκάφη τους εκτός θάλασσας. Πώς θα μπορέσουν πρακτικά να ψαρέψουν οι άνθρωποι αυτοί αν δεν τους επιτρέπεται η μεταφορά των σκαφών τους με ειδικά τρέιλερ; Θα τα μεταφέρουν με το ποδήλατο ή με τα πόδια;» σημειώνει δεικτικά ο Βουλευτής, τονίζοντας ότι ακόμα και οι ερασιτέχνες αλιείς που έχουν το πλωτό τους μέσο σε λιμάνι, για τις αλιευτικές ανάγκες χρειάζονται καύσιμα και εξοπλισμό, που είναι αδύνατο να μεταφερθούν με τα πόδια ή το ποδήλατο.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, πολλοί ερασιτέχνες αλιείς της περιοχής εκφράζουν τη δικαιολογημένη αγανάκτησή τους, καθώς η εν λόγω οδηγία τους στερεί στην πράξη τη δυνατότητα να ψαρέψουν, αν και πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις. Ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς να παρέμβουν άμεσα, ώστε να σταματήσει ο εμπαιγμός των ερασιτεχνών αλιέων και να επιτραπεί επιτέλους πραγματικά και χωρίς προσχώματα η ερασιτεχνική αλιεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Υγείας

Προστασίας του Πολίτη

 Θέμα: “Θα άρετε πραγματικά την απαγόρευση διενέργειας ερασιτεχνικής αλιείας;”

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνετε για την αντιμετώπιση της πανδημίας μεταξύ άλλων έχετε προβεί από τον Νοέμβριο του 2020 στην καθολική απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας. Μολονότι είναι γνωστό ότι πρόκειται για δραστηριότητα κατά κανόνα μοναχική που ούτε συνωστισμό προκαλεί αλλά και ούτε μεγάλους κινδύνους εγκυμονεί. Η απαγόρευση αυτή προκάλεσε την δικαιολογημένη αγανάκτηση και διαμαρτυρία των ερασιτεχνών αλιέων, εξαιτίας της οποίας υποχρεωθήκατε να δηλώσετε τον Μάρτιο του 2021 στα ΜΜΕ ότι αίρεται ο συγκεκριμένος περιορισμός και ότι στο εξής θα επιτρέπεται η αλιεία τόσο από ξηράς όσο και με πλωτά μέσα έως 8μ. Την ίδια στιγμή βεβαιώνονταν παράβαση σε βάρος ερασιτεχνών αλιέων του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών που ψάρευαν στην περιοχή τους, καθώς οι λιμενικοί θεώρησαν ότι δεν είχαν το δικαίωμα αυτό.

Οι προσδοκίες που δημιουργήσατε στους αλιείς γρήγορα διαψεύστηκαν, αφού η αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 17698/20-3-2021ΚΥΑ που εκδόθηκε, αφενός μεν δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο ψάρεμα από ξηράς αφετέρου δε απαγόρευε επί της ουσίας και την αλιεία με πλωτά μέσα, αφού προέβλεπε ότι η μετάβαση στην παραλία -και επομένως η μεταφορά των σκαφών- θα ήταν δυνατή μόνον πεζή ή με ποδήλατο και όχι με χρήση αυτοκινήτου και τρέιλερ.

Οι αντιφάσεις και οι ασάφειες που διαπιστώθηκαν ήταν τόσο μεγάλες που ανάγκασαν το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος να εκδώσει πρόσθετες διευκρινίσεις, με τις οποίες επιβεβαιώθηκε ότι στην πραγματικότητα και παρά τις αρχικές σας δηλώσεις η ερασιτεχνική αλιεία εξακολουθεί να απαγορεύεται, αφού η διενέργειά της προϋποθέτει την χρήση όχι μεταφερόμενων αλλά μόνον ελλιμενισμένων ή αγκυροβολημένων πλωτών μέσων. Ενώ είναι γνωστό ότι τα σκάφη σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας δεν βρίσκονται εκτεθειμένα στη θάλασσα αλλά σε τρέιλερ ώστε να αποφευχθεί η φθορά τους από τις χειμερινές συνθήκες και από την ακινησία που επιβάλατε.

Από τα παραπάνω καθίσταται προφανές ότι και στο ζήτημα της ερασιτεχνικής αλιείας έχετε ενεργήσει πρόχειρα, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας τις γνωμοδοτήσεις των λοιμωξιολόγων που επανειλημμένα και δημοσίως έχουν εισηγηθεί την άρση των απαγορεύσεων αυτών. Οι ερασιτέχνες αλιείς αδυνατούν πια να κατανοήσουν τις πραγματικές σας προθέσεις και θεωρούν δικαιολογημένα ότι υποχρεώνοντάς τους να μεταβαίνουν στην παραλία “πεζή ή με ποδήλατο” ουσιαστικά τους εμπαίζετε ενώ εξακολουθείτε να απαγορεύετε ολοκληρωτικά και χωρίς καμιά αιτιολογία το ερασιτεχνικό ψάρεμα.

Κατόπιν τούτων  ερωτάσθε:

  1. Με ποια λογική περιφρονείτε τις εισηγήσεις των ειδικών; 
  2. Πότε προτίθεστε να άρετε αυτό το άδικο περιοριστικό μέτρο; 
  3. Eίναι στις προθέσεις σας να επανεξετάσετε τις αποφάσεις σας και να αποσαφηνίσετε το περιεχόμενο της αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 17698/20-3-2021ΚΥΑ, ώστε να αποφεύγονται οι παρερμηνείες, οι περιττές απαγορεύσεις και η άδικη επιβολή προστίμων στους ερασιτέχνες αλιείς;

 ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...