«Είναι η υποχρεωτική αναστολή προσωπικού του Αχιλλοπουλείου παράθυρο για την είσοδο ιδιωτών;»
Με κοινοβουλευτική Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσημανε ότι η υποχρεωτική αναστολή στην οποία τέθηκαν 58 άτομα του προσωπικού του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, λόγω μη εμβολιασμού, οξύνουν το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου αφήνοντας κρίσιμα Τμήματα εντελώς αποδυναμωμένα, καθώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την αναπλήρωση αυτών των κενών.
Στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. εξήγησε ότι κρίσιμα Τμήματα, όπως για παράδειγμα το Γαστρεντερολογικό, χάνουν τα 2/3 του ιατρικού προσωπικού του, ενώ η Χειρουργική Κλινική η οποία θα έπρεπε κανονικά να στελεχώνεται με 10 μόνιμους γιατρούς αλλά μέχρι πρότινος διέθετε μόλις 5 ειδικούς γιατρούς, μετά την υποχρεωτική αναστολή του ενός έμεινε να διαχειριστεί αυτό το δυσθεώρητο όγκο περιστατικών με μόλις 4.
Αποτέλεσμα είναι η Κλινική εν μέσω πανδημίας να καλείται εκτός των χειρουργείων, των εφημεριών και εξωτερικών ιατρείων να καλύπτει ανάγκες και άλλων Τμημάτων του Νοσοκομείου (νευροχειρουργικών τομέας, γαστρεντερολογικά, παιδοχειρουργικά, αγγειοχειρουργικά περιστατικά, φιλοξενίες στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού) ούσα υποστελεχωμένη κατά 60%.
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος έκανε επιπλέον λόγο και για τα μεγάλα κενά στην Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Βόλουστην οποία παρόλο που προβλέπονται 53 οργανικές θέσεις κατάλληλων ειδικοτήτων, απασχολούνται μόλις 18 υπάλληλοι από τους οποίους οι 2 τέθηκαν σε αναστολή. Στη συνέχεια, επικαλούμενος μαρτυρίες εργαζομένων του Νοσοκομείου και δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, πρόσθεσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στην Τεχνική Υπηρεσία με ιδιωτικά συνεργεία αντί προσλήψεων προσωπικού σύμφωνα με το Οργανόγραμμα της Υπηρεσίας.
Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι η νέα προκήρυξη για ιατρικό προσωπικό που έχει δρομολογηθεί δε θα βοηθήσει καθώς από τις 16 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού που ζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες εγκρίθηκαν μόνο οι 5, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για θέση χειρουργού..
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος ρώτησε ευθέως τον Υπουργό πώς θα καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν μετά την υποχρεωτική αναστολή ατόμων του προσωπικού, αν θα γίνουν προσλήψεις και πώς θα καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες του Νοσοκομείου Βόλου. Τέλος, ζήτησε από τον Υπουργό να απαντήσει για την κάλυψη των αναγκών στην Τεχνική Υπηρεσία του Αχιλλοπουλείου καθώς και αν τελικά θα προχωρήσει σε προσλήψεις ή θα καταφύγει στη λύση των ιδιωτικών εταιρειών.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τoν κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Στοχευμένη, συστηματική υποστελέχωση και στρατηγική υποβάθμιση του Νοσοκομείου Βόλου».
Εκτός Νοσοκομείου Βόλου βρίσκονται από χθες λόγω υποχρεωτικής αναστολής μη εμβολιασμένου προσωπικού 58 άτομα. Τα 25 άτομα προέρχονται από το νοσηλευτικό προσωπικό, επτά είναι γιατροί, 13 άτομα από το διοικητικό – τεχνικό προσωπικό και άλλα 13 από το λοιπό προσωπικό.
Οι υποχρεωτικές αναστολές προσωπικού έρχονται να προστεθούν στο σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Κρίσιμα Τμήματα του Νοσοκομείου, όπως πχ το Γαστρεντερολογικό χάνουν τα 2/3 του ιατρικού προσωπικού τους, χωρίς καμία πρόβλεψη για αναπλήρωση.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου στη Χειρουργική Κλινική θα πρέπει να απασχολούνται 10 ιατροί ως μόνιμο προσωπικό. Μέχρι χθες η Κλινική στελεχώνονταν από μόλις πέντε ειδικούς ιατρούς, ενώ από χθες ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους τέσσερις με τη θέση σε υποχρεωτική αναστολή ενός ιατρού.
Η Κλινική, εκτός των χειρουργείων, εφημεριών και εξωτερικών ιατρείων μέχρι σήμερα κάλυπτε ανάγκες και σε άλλα Τμήματα και ειδικότητες του Νοσοκομείου (νευροχειρουργικό τομέα, περιστατικά των γαστρεντερολόγων, παιδοχειρουργικά, αγγειοχειρουργικά, φιλοξενίες στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού).
Αυτό σημαίνει ότι η κρίσιμη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου καλείται εν μέσω πανδημίας και εν όψει χειμώνα να λειτουργήσει όντας υποστελεχωμένη κατά 60% σε ιατρικό προσωπικό, γεγονός που σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Διευθυντής της Κλινικής στον τοπικό τύπο θα οδηγήσει σε σίγουρη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της.
«Φως» δεν φαίνεται βλέπει το Νοσοκομείο Βόλου ούτε από την αναμενόμενη νέα προκήρυξη για ιατρικό προσωπικό που έχει δρομολογηθεί. Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό και τον τοπικό τύπο, το Νοσοκομείο είχε ζητήσει του 26 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, εντούτοις σύμφωνα με πληροφορίες εγκρίθηκαν μόνο 5 θέσεις και μάλιστα με καμία πρόβλεψη για θέση χειρουργού.
Σημαντική υποστελέχωση παρατηρείται και στην Τεχνική Υπηρεσία του Αχιλλοπούλειου, όπου δύο άτομα τέθηκαν σε αναστολή ως ανεμβολίαστο προσωπικό. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό, προβλέπονται 53 οργανικές θέσεις κατάλληλων ειδικοτήτων για την Τεχνική Υπηρεσία, σήμερα το Νοσοκομείο διαθέτει μόλις 18 υπαλλήλους.
Συγκεκριμένα, στην Τεχνική Υπηρεσία δεν υπάρχει καν θερμαστής, παρά το γεγονός ότι στο λεβητοστάσιο επιβάλλεται διαρκής και σε εικοσιτετράωρη βάση κάλυψη με φυσική παρουσία θερμαστή, ο τομέας Ηλεκτρολόγων διαθέτει τρείς μόνιμούς ηλεκτρολόγους και έναν επικουρικό, ο τομέας Ιατρικών Αερίων δεν διαθέτει κανένα υπάλληλο και υδραυλικό το Νοσοκομείο διαθέτει μόνο έναν και έναν μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου αλλά και τον τοπικό τύπο, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τελικά την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στην Τεχνική Υπηρεσία από ιδιωτικά συνεργεία και όχι με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού σύμφωνα με το οργανόγραμμα της Υπηρεσίας.
Το μέτρο της υποχρεωτικής αναστολής του ανεμβολίαστου προσωπικού του Νοσοκομείου Βόλου χωρίς την παραμικρή μέριμνα για αναπλήρωση των κενών που θα προκύψουν με πρόσληψη νέου προσωπικού, λειτουργεί προσθετικά στη συστηματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας που συντελείται στη Μαγνησία εδώ και δύο και πλέον χρόνια.
Η διαφαινόμενη πολιτική πρόθεση για κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν από ιδιωτικές υπηρεσίες, απαξιώνει τη δημόσια υγεία στη περιοχή και δημιουργεί συνθήκες υγειονομικής επισφάλειας για τους πολίτες.
Επειδή, οι υποχρεωτικές αναστολές προσωπικού έρχονται να προστεθούν στο σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου εν μέσω πανδημίας.
Επειδή, η κρίσιμη Χειρουργική Κλινική είναι κατά 60% υποστελεχωμένη.
Επειδή, πρόσληψη χειρουργού δεν προβλέπεται για το Νοσοκομείο Βόλου ούτε από την αναμενόμενη προκήρυξη του Υπουργείου για θέσεις ιατρών σε νοσοκομεία της χώρας.
Επειδή, στην προκήρυξη σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπονται μόνο 5 θέσεις νέου ιατρικού προσωπικού για το Νοσοκομείο Βόλου, παρά το γεγονός ότι είχαν ζητηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες 26 θέσεις ιατρών.
Επειδή, τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες να καλυφθούν με συνεργασία με ιδιωτικά συνεργεία.
Επειδή, στη Μαγνησία εδώ και δύο και πλέον χρόνια συντελείται συστηματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Με ποιόν τρόπο προτίθεται να καλύψει τα σημαντικά κενά θέσεων που έχουν δημιουργηθεί στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου λόγω υποχρεωτικής αναστολής μη εμβολιασμένων εργαζόμενων;
- Με ποιόν τρόπο προτίθεται να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου;
- Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες προσλήψεις νέου ιατρικού προσωπικού σύμφωνα με τις εκτιμώμενες ανάγκες και τον Οργανισμό του Νοσοκομείου;
- Με ποιόν τρόπο προτίθεται να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό στην Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Βόλου σε προσωπικό;
- Προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις σύμφωνα με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου και τα οργανογράμματα των επιμέρους τμημάτων ή θα καταφύγει στη λύση συνεργασίας με ιδιωτικά υπηρεσίες;
Ο ερωτών βουλευτής
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος