Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Νέα Παρέμβαση Μεϊκόπουλου για τα προβλήματα στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων στη Μαγνησία

Νέα παρέμβαση Μεϊκόπουλου για τα προβλήματα στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων Μαγνησίας

Να ενταχθούν στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό συνολικά οι πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας για την ορθή υγειονομική θωράκισή τους απέναντι στην πανδημία, να οργανωθεί καλύτερα ο εμβολιαστικός σχεδιασμός των ευπαθών ομάδων της Μαγνησίας, αλλά και να προχωρήσει άμεσα ο κατ’ οίκον εμβολιασμός για τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία μετακίνησης, ζήτησε εκ νέου με ερώτησή του από τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, κατά την πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους των συλλόγων των ευπαθών ομάδων της Μαγνησίας, καταδείχθηκαν τα προβλήματα και οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο εμβολιαστικός σχεδιασμός για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως υλοποιείται από το Υπουργείο από τις 19/03/2021, με βασική επισήμανση ότι άτομα με σοβαρά νοσήματα φαίνεται να μένουν εκτός της α’ φάσης των εμβολιασμών.

«Οι πάσχοντες με Μεσογειακή Αναιμία μέχρι στιγμής αποκλείονται  από την α’ κατηγορία των κατά προτεραιότητα εμβολιασμών, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία αντιμετωπίζει συνοδά προβλήματα και δύο φορές το μήνα είναι αναγκασμένοι να επισκέπτονται νοσοκομεία για τις θεραπείες τους με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος επιμόλυνσής τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής, τονίζοντας ότι οι εκπρόσωποι των πασχόντων της Μαγνησίας, επισημαίνουν την ανάγκη ο εμβολιασμός τους να πραγματοποιηθεί στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Βόλου, καθώς θα πρέπει να υπάρχει το υγειονομικό προσωπικό το οποίο θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιπλοκή ή παρενέργεια προκύψει μετά τον εμβολιασμό.

Την ανάγκη ένταξής τους στην α’ φάση εμβολιασμών τονίζουν και οι καρκινοπαθείς του Νομού σύμφωνα με το Βουλευτή, καθώς μέχρι στιγμής στην α΄ φάση των κατά προτεραιότητα εμβολιασμών εντάσσονται μόνο όσοι βρίσκονται στη διαδικασία της θεραπείας και μέχρι πέντε χρόνια από τη διάγνωση της νόσου.

«Μέχρι στιγμής, μεταγγισιοεξαρτώμενοι, άτομα με σύνδρομο Down, ασθενείς με λυσοσομικά κληρονομικά νοσήματα, παιδιά ΑΜΕΑ εκτός δομών ειδικής αγωγής, δεν υπάγονται στη α’ φάση του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού. Το ίδιο ισχύει και με πληθυσμιακές ομάδες που υποφέρουν από μυικές παραλύσεις και βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη (πχ άτομα που πάσχουν από τη κληρονομική νόσο Duhenne)», ανέφερε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, τονίζοντας ότι στη Μαγνησία υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων που βρίσκονται σε δικαιολογημένη αγωνία.

Ο Βουλευτής  ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να ενεργήσει άμεσα, ώστε να οργανωθεί αποτελεσματικότερα ο εμβολιαστικός σχεδιασμός των ευπαθών ομάδων, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη να πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί τους σε Κέντρα Εμβολιασμού ευκόλως προσβάσιμα, εντός του αστικού ιστού και όχι σε απόσταση έως και 80 χιλιομέτρων όπως γίνεται σήμερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Προβλήματα και αντιδράσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων της Μαγνησίας

Σύμφωνα με το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, στις 19/03/2021 άνοιξε η πλατφόρμα για τον καθορισμό των ραντεβού εμβολιασμών των ευάλωτων πολιτών με σοβαρά νοσήματα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αντιδράσεις ωστόσο έχει προκαλέσει στους Συλλόγους των ευπαθών ομάδων της Μαγνησίας ο σχεδιασμός όπως υλοποιείται από το Υπουργείο, καθώς αναγνωρίζουν μεν ότι με την έναρξη του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού ικανοποιείται το πάγιο αίτημά τους από την έναρξη της πανδημίας, επισημαίνουν ωστόσο ότι άτομα με σοβαρά νοσήματα φαίνεται να μένουν εκτός της α’ φάσης των εμβολιασμών.

Συγκεκριμένα, υπομνήματα έχουν κατατεθεί από τον Σύλλογο Πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας του Νομού και την πανελλήνια ομοσπονδία, προκειμένου να συμπεριληφθούν οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία στην α’ κατηγορία των κατά προτεραιότητα εμβολιασμών, από την οποία μέχρι στιγμής αποκλείονται, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία αντιμετωπίζει συνοδά προβλήματα και δύο φορές το μήνα είναι αναγκασμένοι να επισκέπτονται νοσοκομεία για τις θεραπείες τους με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος επιμόλυνσής τους.

Επισημαίνουν μάλιστα την ανάγκη ο εμβολιασμός τους να πραγματοποιηθεί στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Βόλου, καθώς θα πρέπει να υπάρχει το υγειονομικό προσωπικό το οποίο θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιπλοκή ή παρενέργεια προκύψει μετά τον εμβολιασμό.

Την ανάγκη ένταξής τους στην α’ φάση εμβολιασμών τονίζουν και οι καρκινοπαθείς του Νομού, καθώς στην α΄ φάση των κατά προτεραιότητα εμβολιασμών εντάσσονται μόνο όσοι βρίσκονται στη διαδικασία της θεραπείας και μέχρι πέντε χρόνια από τη διάγνωση της νόσου. Οι καρκινοπαθείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει πενταετία από τη διάγνωση, θα εμβολιαστούν σύμφωνα με τις ηλικιακές ομάδες στις οποίες ανήκουν και όχι κατά προτεραιότητα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι και μετά την παρέλευση της πενταετίας συνεχίζουν να αποτελούν υγειονομικά ευάλωτη ομάδα λόγω λήψης φαρμακευτικής αγωγής.

Επίσης μέχρι στιγμής, μεταγγισιοεξαρτώμενοι, άτομα με σύνδρομο Down, ασθενείς με λυσοσομικά κληρονομικά νοσήματα, παιδιά ΑΜΕΑ εκτός δομών ειδικής αγωγής δεν υπάγονται στη α’ φάση του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού. Το ίδιο ισχύει και με πληθυσμιακές ομάδες που υποφέρουν από μυϊκές παραλύσεις και βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη (π.χ. άτομα που πάσχουν από τη κληρονομική νόσο Duhenne).

Την ανάγκη να πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων σε Κέντρα Εμβολιασμού ευκόλως προσβάσιμα, εντός του αστικού ιστού και όχι σε απόσταση έως και 80 χιλιομέτρων όπως γίνεται σήμερα, επισημαίνουν οι συλλογικότητες κινητικά αναπήρων της περιοχής.

Επειδή, στις 19/03/2021 άνοιξε η πλατφόρμα για τον καθορισμό των ραντεβού εμβολιασμών των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Επειδή, ήδη στη Μαγνησία το πρόγραμμα του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων έχει προκαλέσει προβλήματα, δυσλειτουργίες και αντιδράσεις.

Επειδή, αρκετές ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού φαίνεται ότι μένουν στην πράξη εκτός της α’ φάσης των εμβολιασμών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πώς προτίθεται να παρέμβει, ώστε να διαμορφωθεί ανάλογα ο εμβολιαστικός σχεδιασμός και να ενταχθούν στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό συνολικά οι πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας για την ορθή υγειονομική θωράκισή τους απέναντι στην πανδημία;
  2. Προτίθεται να προχωρήσει σε κατ’ οίκον κατά προτεραιότητα εμβολιασμούς για τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία μετακίνησης;

 Ο ερωτών βουλευτής

 Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...