Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την Ημέρα της Γυναίκας

Υπάρχει δρόμος που πρέπει να διανυθεί για την ουσιαστική ισότητα

Η 8η Μαρτίου δεν αποτελεί μια εμπορική γιορτή, αλλά μια επέτειο και ημέρα τιμής ως προς τον ρόλο και την προσφορά της γυναίκας στην οικογένεια, την εργασία, την κοινωνία, τις επιστήμες, την πολιτική

163 χρόνια πριν, την 8η του Μάρτη του 1857, οι γυναίκες της κλωστοϋφαντουργίας έβγαιναν με μια μεγαλειώδη διαδήλωση στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ίσες αμοιβές. Η διαδήλωση εκείνη αντιμετωπίσθηκε με ιδιαίτερη βία, αλλά αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό  στην πάλη των γυναικών και 2 χρόνια μετά, την ίδια  ημέρα, όταν οι γυναίκες ξαναβγήκαν μαζικά στους δρόμους, η κίνηση αυτή εδραιώθηκε στις συνειδήσεις και αποτέλεσε την αφορμή ώστε η 8 Μάρτη να καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Οι αγώνες των εργατριών που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της εποχής, φωτίζουν μέχρι σήμερα την αδήριτη ανάγκη της πάλης των γυναικών για μια ζωή με ίσα δικαιώματα σε όλους τους τομείς.

Τιμούμε λοιπόν και φέτος στις 8 Μαρτίου την Ημέρα της Γυναίκας. Δεν αποτελεί μια εμπορική γιορτή, αλλά μια επέτειο και μέρα τιμής ως προς τον ρόλο και την προσφορά της γυναίκας στην οικογένεια, την εργασία, την κοινωνία, τις επιστήμες, την πολιτική. Επίσημα μπορεί να τιμάται μόνο μια φορά το χρόνο, η πολυδιάστατη όμως προσφορά της είναι καθημερινή και σίγουρα όχι μετρήσιμη.Αναγνωρίζουμε την μεγάλη συνεισφορά της και τον πολλαπλό της ρόλο: ως εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγο και φίλη. Τιμούμε όλες και την καθεμία καθημερινή ηρωίδα, που ανυστερόβουλα διεκδικεί τα δικαιώματά της και συνεχίζει να αγωνίζεται.

Η επέτειος αυτή ακόμη, αναδεικνύει το ρόλο των γυναικών στη διαμόρφωση της ιστορίας και μας θυμίζει πως, παρά τις σημαντικές τους κατακτήσεις, υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανυθεί προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής ισότητας.

Γι’ αυτό και η ειδική φροντίδα της πολιτείας προς την γυναίκα, από όποια σκοπιά κι αν την αντικρίζει, οφείλει να είναι η διασφάλιση της θέσης που της αρμόζει στην κοινωνία για την συνεχή προσφορά της, ως δικαίωμα αλλά και ως ζήτημα κοινωνικής συνοχής, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ίδια την Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση κύρωσε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης). Ενίσχυσε έτσι τις προσπάθειες και το σημαντικό έργο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ως αρμόδιου κυβερνητικού μηχανισμού για την πάταξη των έμφυλων ανισοτήτων που δίνει καθημερινές μάχες για την προστασία της γυναικείας αξιοπρέπειας  και προσωπικότητας.Επίσης μείωσε κατά 50% τις ασφαλιστικέςεισφορές  για τις μητέρες ασφαλισμένες για ένα δωδεκάμηνο μετά τον τοκετό ή μετά τη λήξη της επιδότησης λόγω λοχείαςσε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εργαζόμενης μητέρας και της οικογένειας, ενώ παράλληλα από το Μάιο του 2019 προχώρησε σε αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας από το 50% στο 70% και σε κάποιες άλλες βελτιωτικές ρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των ηλικιακών ορίων ώστε να καταβάλλονται εφ’ όρου ζωής.

Υπάρχουν ακόμη κι άλλα βήματα που πρέπει να γίνουν. Στο χέρι μας είναι να φροντίσουμε λοιπόν, η σημερινή ημέρα να μην χάσει το νόημά της,αλλά να παραμείνει ισχυρή η σημασίακαι η αξίατης, για την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των αγώνων των γυναικών.

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...