Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Δρόμος χωρίς επιστροφή οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στο ΚΕΘΕΑ»

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Δρόμος χωρίς επιστροφή οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στο ΚΕΘΕΑ»

Θύμα της κυβερνητικής μεταρρύθμισης που βαφτίζει τη διάλυση «νέα αρχή» έπεσε και το ΚΕΘΕΑ, ο μεγαλύτερος οργανισμός υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα με αδιαμφισβήτητα επιτυχημένη πορεία εδώ και 38 χρόνια.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ξεκίνησε από το 2019 να αλλάζει ουσιαστικά το ΚΕΘΕΑ όταν με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κατήργησε το αυτοδιοίκητο του φορέα μετατρέποντας το ΔΣ από άμισθο και αιρετό συμβούλιο εθελοντών σε έμμισθο και κομματικά ελεγχόμενο.

Τώρα επιτίθεται στο θεραπευτικό και επιστημονικό πυρήνα του ΚΕΘΕΑ και ματαιώνει την αποστολή του προκρίνοντας τη μείωση βλάβης και παραμερίζοντας την απεξάρτηση των εξαρτημένων. Με άλλα λόγια, μείωση της βλάβης σημαίνει μεθαδόνη και πιο φθηνές μορφές απεξάρτησης τη στιγμή που υπάρχουν άλλοι οργανισμοί, όπως ο ΟΚΑΝΑ, που παρέχουν υποκατάστατα για τη μείωση βλάβης.

Το έργο του ΚΕΘΕΑ είναι πολυδιάστατο με επίκεντρο τον άνθρωπο, την απεξάρτηση και την επανένταξη στην κοινωνία και έχει ως βασικό εργαλείο τη δουλειά στην κοινότητα.

Τα «στεγνά προγράμματα» έχουν ως στόχο να αποσυνδέσουν την εξάρτηση από εικόνες και συνειρμούς που αποτελούν κλειδί στη δύσκολη μάχη της αποχής. Η κυβέρνηση μάλλον βρίσκει πολύ ακριβά τα προγράμματα αυτά και μυωπικά επιλέγει προγράμματα με υποκατάστατα που δεν αντιμετωπίζουν, όμως, την εξάρτηση. Παράλληλα το ΚΕΘΕΑ βοηθούσε τους χρήστες και με άλλα ζητήματα, όπως θέματα με τη δικαιοσύνη, για τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να ζητήσουν συνδρομή δικηγόρων, ψυχιάτρων κ.ο.κ.

Η συρρίκνωση κατά 1/3 των μονάδων πρώτης γραμμής με συγχωνεύσεις θεραπευτικών δομών συχνά ανόμοιων και ασύνδετων, π.χ. τοποθετούν στην ίδια δομή χρήστες ναρκωτικών με εφήβους με προβλήματα εξάρτησης στο διαδίκτυο, η εξαφάνιση των θεραπευτικών κοινοτήτων με κατάργηση επωνυμιών προγραμμάτων που έχουν επιτύχει την αναγνώρισή τους όλα αυτά τα χρόνια, η κατάργηση του συνόλου των συλλογικών οργάνων του ΚΕΘΕΑ και η υποβάθμιση του ρόλου της Γενικής Συνέλευσης από όργανο αποφασιστικό σε όργανο διεκπεραιωτικό δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις και τη στόχευση της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα των εξαρτήσεων πολύ επιφανειακά και τους εξαρτημένους «σαν ένα άμορφο σωρό» παραβλέποντας την πολυπλοκότητά τους.

Προσωπικά, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ αρκετές φορές τις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ Βόλου και να συναντηθώ με τους ανθρώπους που αποτελούν την ψυχή της δομής. Το σπουδαίο πολυετές έργο του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, με προγράμματα ενημέρωσης, συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης, καθώς και προετοιμασία για ένταξη στις δομές κύριας θεραπείας σε εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους, αντικατοπτρίζεται και στα τεράστια ποσοστά επιτυχίας των παιδιών που επιστρέφουν στη ζωή, εργάζονται και δημιουργούν οικογένειες και ξεπερνούν το 70%.

Απουσία λογικών και πειστικών εξηγήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, μόνο σε σκοπιμότητα μπορούν να αποδοθούν οι ισοπεδωτικές αλλαγές που επιχειρεί στο ΚΕΘΕΑ. Την καλούμε να αποσύρει το προσχέδιο που αποτελεί «πισωγύρισμα και δρόμο χωρίς επιστροφή» στο κρίσιμο ζήτημα των εξαρτήσεων.

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...