Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Παρέμβαση για τα ανέτοιμα ΚΥ & ΤΟΜΥ της Μαγνησίας σε πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας

Κοινοβουλευτική παρέμβαση Μεϊκόπουλου για τα ανέτοιμα και αθωράκιστα Κέντρα Υγείας και Τοπικές Μονάδες Υγείας της Μαγνησίας σε πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας

Να στελεχωθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) του Νομού Μαγνησίας με το απαραίτητο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες τους και τα οργανογράμματά τους και ναεφοδιαστούν οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του Νομού με τον απαραίτητο και εξειδικευμένο υγειονομικό εξοπλισμό που θα τους επιτρέψει να ιχνηλατούν και να παρέχουν πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα σε πιθανά κρούσματα κορωνοϊού ζήτησε με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του, με αυτό τον τρόπο οι δομές θα συμβάλλουν στην καλύτερη υγειονομική φροντίδα των κατοίκων των περιοχών τους και θα αποσυμφορίσουν τις νοσοκομειακές μονάδες.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, ο Νομός Μαγνησίας διαθέτει συνολικά 4 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), 6 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) που μαζί με το Κέντρο Υγείας Βόλου (πρώην ΠΕΔΥ) και το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου (ΠΙ) καλύπτουν το δύσκολο έργο της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης του αστικού ιστού και της υπαίθρου, σε μία γεωγραφικά δύσβατη περιοχή όπως η Μαγνησία, με απομακρυσμένες ορεινές, ημιορεινές, θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές. Οι παραπάνω δομές συγκροτούν τον άξονα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) της περιοχής, ωστόσο, στη μάχη ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) παραμένουν μέχρι στιγμής ανοχύρωτες, καθώς πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν τόσο προβλήματα υποστελέχωσης, όσο και σημαντικής έλλειψης απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού.

Τόσο τα ΚΥ της στερεάς Μαγνησίας, όσο και τα ΚΥ των Β. Σποράδων παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού (γενικοί ιατροί/παθολόγοι, παιδίατροι), σε θέσεις οδηγών ασθενοφόρων ΕΚΑΒ που δυσχεραίνουν την κάλυψη των βαρδιών, αλλά και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Τα περισσότερα ΚΥ έχουν ελλιπείς δομές για την εισαγωγή και απομόνωση πιθανών ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού και σε καμία περίπτωση δε διαθέτουν τον απαραίτητο προκαταρκτικό θάλαμο (ISOBOX) που διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή προστασία από τη διασπορά του ιού. Ο υγειονομικός τους εξοπλισμός περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα (περιορισμένος αριθμών μασκών, γαντιών, αντισηπτικών), μη παρέχοντας τη δυνατότητα αποτελεσματικής ιχνηλάτισης και διαχείρισης πιθανών περιστατικών κορωνοϊού.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι ΤΟΜΥ της Μαγνησίας,με τις περισσότερες από αυτές να διαθέτουν ελάχιστο ή και καθόλου υγειονομικό υλικό, που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει την ιχνηλάτιση και το χειρισμό πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ δε διαθέτουν ούτε και τον απαραίτητο προκαταρκτικό θάλαμο (ISOBOX).

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι θα πρέπει, με απόλυτη προτεραιότητα, οι δομές ΠΦΥ της Μαγνησίας να στελεχωθούν με το απαραίτητο ιατρικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες τους και τα οργανογράμματά τους. Έπειτα, όλες οι δομές θα πρέπει να εφοδιαστούν με τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό (προμήθεια ειδικών τεστ ανίχνευσης πιθανών κρουσμάτων, προμήθεια προκαταρκτικών θαλάμων ISOBOX, προμήθεια μασκών, γαντιών, ειδικών στολών και σταθερού εξοπλισμού κατάλληλου για τις ειδικές συνθήκες του κορωνοϊού) που θα τους επιτρέπει να ιχνηλατούν και να παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα σε πιθανά κρούσματα.

Ο Βουλευτής δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «σήμερα που ο κορωνοϊός αποτελεί μία νέα πραγματικότητα, ειδικά στην περίπτωση της Μαγνησίας, ως μίας περιοχής με πολλές ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, οι κάτοικοι του νομού θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν μία πρώτη φροντίδα και ιχνηλάτιση από τις δημόσιες δομές ΠΦΥ της περιοχής τους, χωρίς να αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, επιβαρύνοντας την υγεία τους με πρόσθετη ταλαιπωρία και θέτοντας σε ενδεχόμενο κίνδυνο και άλλους ασθενείς του νοσοκομείου».

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί την προμετωπίδα του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, καθώς οι δομές της είναι τα πρώτα σημεία αναφοράς των ασθενών κάθε περιοχής. Τα ΚΥ και οι ΤΟΜΥ δε θα πρέπει να μένουν υποστελεχωμένες, υποβαθμισμένες και «ακάλυπτες» απέναντι στην πανδημία, αλλά θα πρέπει με την ορθή στελέχωση και «οχύρωση» να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, στην αποσυμφόριση των νοσοκομειακών μονάδων και στην καλύτερη υγειονομική φροντίδα των κατοίκων», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Ανέτοιμη η ΠΦΥ Μαγνησίας για την επόμενη μέρα της μάχης απέναντι στον κορωνοϊό (Covid-19)

Ο Νομός Μαγνησίας διαθέτει συνολικά 4 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), 6 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) που μαζί με το Κέντρο Υγείας Βόλου (πρώην ΠΕΔΥ) και το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου (ΠΙ) καλύπτουν το δύσκολο έργο της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης του αστικού ιστού και της υπαίθρου, σε μία γεωγραφικά δύσβατη περιοχή όπως η Μαγνησία, με απομακρυσμένες ορεινές, ημιορεινές, θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές.

Οι παραπάνω δομές συγκροτούν τον άξονα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) της περιοχής, ωστόσο, στη μάχη ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) παραμένουν μέχρι στιγμής ανοχύρωτες, καθώς πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν τόσο προβλήματα υποστελέχωσης, όσο και σημαντικής έλλειψης απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Υγείας Βόλου έχει άμεση ανάγκη από την πρόσληψη τουλάχιστον δύο (2) γενικών ιατρών/παθολόγων και ενός (1) παιδιάτρου, καθώς ενώ αποτελεί το μόνο Κέντρο Υγείας του αστικού ιστού της περιοχής, εν τούτοις δεν διαθέτει κανένα μόνιμο ιατρό των παραπάνω ειδικοτήτων, ενώ σημαντικές είναι οι ανάγκες του και σε παραϊατρικό προσωπικό (οδοντοτεχνίτη, χειριστή ακτινολογικού). Όσον αφορά την ετοιμότητα του ΚΥ απέναντι στον κορωνοϊό, ο υγειονομικός του εξοπλισμός καλύπτει τις ανάγκες του προσωπικού μόνο προσωρινά, ενώ δεν καλύπτει τη δυνατότητα ιχνηλάτισης και πρώτης αντιμετώπισης ενός κρούσματος.

Τα ΚΥ Αλμυρού και Βελεστίνου χρειάζονται άμεσα την πρόσληψη ενός ακόμα οδηγού ασθενοφόρου ΕΚΑΒ για να μπορούν να καλύπτονται όλες οι βάρδιες και να μην εντοπίζονται καθυστερήσεις και προβλήματα στις περιπτώσεις μεταφοράς ασθενών. Τα ΚΥ έχουν επίσης άμεση ανάγκη από χειριστή ακτινολογικού, ενώ το ΚΥ Βελεστίνου χρειάζεται την πρόσληψη ενός παιδιάτρου, θέση η οποία είχε προκηρυχθεί με πρωτοβουλία της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας από το Μάρτιο του 2019, ωστόσο μήνες μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών έχει «παγώσει».

Αν στα παραπάνω, που αποτελούν πάγιες ανάγκες των ΚΥ, προσθέσουμε και το γεγονός ότι τόσο στο ΚΥ Αλμυρού, όσο και στο ΚΥ Βελεστίνου κρίνεται απαραίτητη η προμήθεια περισσότερου και πιο εξειδικευμένου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση ύποπτων για κορωνοϊό κρουσμάτων, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, καθιστώντας παραπάνω από επείγουσα την πλήρη κάλυψη και «οχύρωση» των ΚΥ.

Δύο (2) ακόμη οδηγούς ασθενοφόρου ΕΚΑΒ χρειάζεται και το ΚΥ Αργαλαστής για να μπορούν να καλύπτονται αποτελεσματικά οι βάρδιες του, ενώ άμεση είναι η ανάγκη και της πρόσληψης ενός (1) διοικητικού υπαλλήλου. Απέναντι στη νέα καθημερινότητα που φέρνει η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, το ΚΥ Αργαλαστής δεν διαθέτει τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ δεν διαθέτει ούτε και ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την παραμονή ύποπτων κρουσμάτων. Ανάγκες σε προσωπικό έχει και το ΚΥ Ζαγοράς, καθώς δεν διαθέτει παιδίατρο, αλλά ούτε και οδοντίατρο, ενώ το κτιριακό πρόβλημα του ΚΥείναι κάτι παραπάνω από επείγον καθώς το κτίριο βρίσκεται κυριολεκτικά υπό κατάρρευση.

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα ΚΥ των Β. Σποράδων, τα οποία έχουν να προσθέσουν στις πολλές και πάγιες ανάγκες τους για επαρκή στελέχωση, τις εξειδικευμένες ανάγκες που έχουν προκύψει εξαιτίας κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, τόσο το ΚΥ Σκιάθου, όσο και το ΚΥ Σκοπέλου και το ΠΙ Αλοννήσου χρειάζονται άμεσα την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα στο ΚΥ Σκιάθου, είναι αναγκαία η πρόσληψη ενός (1) γενικού ιατρού/παθολόγου, όπως και ενός (1) οδοντιάτρου και τριών (3) οδηγών ΕΚΑΒ. Στο ΚΥ Σκοπέλου, είναι επίσης αναγκαία η πρόσληψη γενικού ιατρού/παθολόγου, καθώς στο οργανόγραμμά του προβλέπονται πέντε (5) θέσεις μόνιμου προσωπικού της ειδικότητας γενικού ιατρού/παθολόγου και στο ΚΥ αυτή τη στιγμή δεν υπηρετεί ούτε ένας, ενώ άμεση είναι η ανάγκη και για οδηγό ασθενοφόρου ΕΚΑΒ, καθώς στο οργανόγραμμά του προβλέπονται έξι (6) θέσεις, με μόνο τις τρεις (3) από αυτές να είναι καλυμμένες.

Στο ΠΙ Αλοννήσου την ιατρική κάλυψη έχουν αναλάβει μόνο οι υπηρετούντες αγροτικοί ιατροί, με τις θέσεις του μόνιμου ιατρικού προσωπικού να παραμένουν κενές. Να σημειώσουμε εδώ ότι στο οργανόγραμμα του ΠΙ προβλέπονται τρεις (3) θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού (γενικής ιατρικής/παθολογίας, παιδιατρικής, οδοντιατρικής).

Στη σοβαρή υποστελέχωση των ΚΥ των Β. Σποράδων έρχεται να προστεθεί και η παντελής έλλειψη του απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού για την ιχνηλάτιση και αντιμετώπιση πιθανούς κρούσματος κορωνοϊού. Τα ΚΥ των νησιών παραμένουν έτσι εντελώς «ακάλυπτα», ειδικά λαμβάνοντας υπόψη και της δυσκολίες που έχει από τη φύση και κάτω από τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες η διακομιδή ασθενών προς τη στερεά Μαγνησία.

«Ανοχύρωτες» απέναντι στον κορωνοϊό βρίσκονται και οι ΤΟΜΥ του Νομού, με τις περισσότερες από αυτές να διαθέτουν ελάχιστο ή και καθόλου υγειονομικό υλικό, που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει την ιχνηλάτιση και το χειρισμό πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Οι ΤΟΜΥ Ν. Ιωνίας, Ιωλκού και Ν. Αγχιάλου έχουν διαμορφώσει κάποιες αίθουσες ως χώρο υποδοχής πιθανών κρουσμάτων, ωστόσο δεν διαθέτουν τον απαραίτητο προκαταρκτικό θάλαμο (ISOBOX) που διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή προστασία από τη διασπορά του ιού. Ακόμη, ο υγειονομικός τους εξοπλισμός περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα (περιορισμένος αριθμών μασκών, γαντιών, αντισηπτικών) μη παρέχοντας τη δυνατότητα αποτελεσματικής διαχείρισης πιθανών περιστατικών. Η ΤΟΜΥ Αγριάς, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης υγειονομικού εξοπλισμού και χώρου υποδοχής πιθανών κρουσμάτων, παραμένει «κλειστή» για τους ασθενείς της περιοχής.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί την προμετωπίδα του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, καθώς οι δομές της είναι τα πρώτα σημεία αναφοράς των ασθενών κάθε περιοχής. Τα ΚΥ και οι ΤΟΜΥ δεν θα πρέπει να μένουν υποστελεχωμένες, υποβαθμισμένες και «ακάλυπτες» απέναντι στην πανδημία, αλλά θα πρέπει με την ορθή στελέχωση και «οχύρωση» να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, στην αποσυμφόριση των νοσοκομειακών μονάδων και στην καλύτερη υγειονομική φροντίδα των κατοίκων.

Σε πρώτη φάση και με απόλυτη προτεραιότητα, οι δομές ΠΦΥ της Μαγνησίας θα πρέπει να στελεχωθούν με το απαραίτητο ιατρικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες τους και τα οργανογράμματά τους. Έπειτα, όλες οι δομές θα πρέπει να εφοδιαστούν με τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό (προμήθεια ειδικών τεστ ανίχνευσης πιθανών κρουσμάτων, προμήθεια προκαταρκτικών θαλάμων ISOBOX, προμήθεια μασκών, γαντιών, ειδικών στολών και σταθερού εξοπλισμού κατάλληλου για τις ειδικές συνθήκες του κορωνοϊού) που θα τους επιτρέπει να ιχνηλατούν και να παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα σε πιθανά κρούσματα.

Η Μαγνησία, αποτελεί μία περιοχή με πολλές ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές. Σήμερα, που ο κορωνοϊός αποτελεί μία νέα πραγματικότητα, οι κάτοικοι του νομού θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν μία πρώτη φροντίδα και ιχνηλάτιση από τις δημόσιες δομές ΠΦΥ της περιοχής τους, χωρίς να αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, επιβαρύνοντας την υγεία τους με επιπρόσθετη ταλαιπωρία και θέτοντας σε ενδεχόμενο κίνδυνο και άλλους ασθενείς του νοσοκομείου.

Επειδή, οι δομές της ΠΦΥ της Μαγνησίας, παραμένουν μέχρι στιγμής ανοχύρωτες στη μάχη ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επειδή, τα ΚΥ του Νομού έχουν ήδη πολλές και πάγιες ανάγκες σε ιατρικό και παραϊατρικό οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις νέες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Επειδή, οι δομές ΠΦΥ της Μαγνησίας δεν διαθέτουν τον απαραίτητο υγειονομικού εξοπλισμό για την ιχνηλάτιση και αντιμετώπιση πιθανούς κρούσματος κορωνοϊού.

Επειδή, οι δομές ΠΦΥ δεν θα πρέπει να μένουν υποστελεχωμένες, υποβαθμισμένες και «ακάλυπτες» απέναντι στην πανδημία, αλλά θα πρέπει με την ορθή στελέχωση και «οχύρωση» να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων.

Επειδή, στις μέρες μας που ο κορωνοϊός αποτελεί μία νέα πραγματικότητα οι κάτοικοι θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν μία πρώτη φροντίδα και ιχνηλάτιση από τις δημόσιες δομές ΠΦΥ της περιοχής τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πώς προτίθεται να παρέμβει ώστε να στελεχωθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση τα ΚΥ του Νομού Μαγνησίας με το απαραίτητο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες τους και τα οργανογράμματά τους;
  2. Προτίθεται να εφοδιάσει τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με τον απαραίτητο και εξειδικευμένο υγειονομικό εξοπλισμό που θα τους επιτρέψει να ιχνηλατούν και να παρέχουν πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα σε πιθανά κρούσματα κορωνοϊού, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη υγειονομική φροντίδα των κατοίκων των περιοχών τους και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων;

Ο ερωτών βουλευτής

 Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...