Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Ο Α.Μεϊκόπουλος για την τραγική εικόνα του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς και τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας του Ν.Μαγνησίας

Eικόνα της πλήρους εγκατάλειψης παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς με το κτίριο να βρίσκεται κυριολεκτικά υπό κατάρρευση ενώ δε διαθέτει παιδίατρο, ούτε οδοντίατρο και δεν έχει προσληφθεί ακόμα οδηγός ασθενοφόρου. 

Την εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης που παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς αλλά και τις άμεσες ανάγκες συνολικά των Κέντρων Υγείας του Νομού Μαγνησίας, ανέδειξε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, το κτιριακό πρόβλημα του ΚΥ, που καλύπτει την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα των κατοίκων ολόκληρου του Ανατολικού Πηλίου, είναι κάτι παραπάνω από επείγον.  Το κτίριο βρίσκεται κυριολεκτικά υπό κατάρρευση με μεγάλα τμήματα της στέγης να έχουν καταρρεύσει εξαιτίας της εκτεταμένης υγρασίας και της μούχλας, ενώ πόρτες και παράθυρα είναι χαλασμένα, ώστε το εσωτερικό του κτιρίου να είναι εκτεθειμένο το κρύο και τη βροχή.
Σημαντική είναι σύμφωνα με το Βουλευτή και η υποστελέχωσή του, καθώς δεν διαθέτει παιδίατρο, αλλά ούτε και οδοντίατρο, παρά το γεγονός ότι μόνο ο μόνιμος πληθυσμός της περιοχής υπερβαίνει τους 5.000 κατοίκους. Ακόμη, απαραίτητη κρίνεται και η πρόσληψη οδηγού ασθενοφόρου.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέδειξε επίσης τα κτιριακά προβλήματα και τα ζητήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας του Νομού, τονίζοντας πως η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεννόηση με την προηγούμενη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ είχε δρομολογήσει προσλήψεις για τα ΚΥ της Μαγνησίας, αλλά και  ενέργειες για την αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων και για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καλώντας το Υπουργείο να παρέμβει άμεσα τόσο για την επείγουσα κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, όσο και για τις άμεσες ανάγκες των συνολικά των Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Επείγουσα αντιμετώπιση της τραγικής εικόνας του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς και άμεσες ανάγκες των Κέντρων Υγείας του Νομού Μαγνησίας
Το τελευταίο χρονικό διάστημα σύσσωμη η τοπική κοινωνία, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς Πηλίου αλλά και η μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου του Νομού Μαγνησίας δηλώνουν την «κραυγή αγωνίας» τους για το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Ζαγοράς, που παρουσιάζει τριτοκοσμική εικόνα.
Το κτιριακό πρόβλημα του ΚΥ είναι κάτι παραπάνω από επείγον καθώς το κτίριο βρίσκεται κυριολεκτικά υπό κατάρρευση. Μεγάλα τμήματα της στέγης έχουν καταρρεύσει εξαιτίας της εκτεταμένης υγρασίας και της μούχλας, ενώ πόρτες και παράθυρα είναι χαλασμένα με αποτέλεσμα το εσωτερικό του κτιρίου να μην προστατεύεται από το κρύο και τη βροχή.
Αποκορύφωμα όλων των ανωτέρω και εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών του χειμώνα ήταν το ΚΥ να πλημμυρίσει πριν από περίπου ένα μήνα, προκαλώντας σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα σε εργαζόμενους και ασθενείς.
Το ΚΥ Ζαγοράς που καλύπτει την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα των κατοίκων ολόκληρου του Ανατολικού Πηλίου και η σημερινή του εικόνα όχι μόνο δεν αρμόζει σε μία δημόσια δομή υγείας, αλλά αντιθέτως δυσχεραίνει δυσανάλογα την καθημερινότητα εργαζομένων και επισκεπτών ασθενών, κάνοντας επείγουσα την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του κτιριακού του προβλήματος.
Πέρα από την αναγκαιότητα αποκατάστασης των βλαβών του κτιρίου, το ΚΥ Ζαγοράς έχει άμεση ανάγκη και από προσωπικό, καθώς δεν διαθέτει παιδίατρο, αλλά ούτε και οδοντίατρο, παρά το γεγονός ότι μόνο ο μόνιμος πληθυσμός της περιοχής είναι άνω των 5.000 κατοίκων. Ακόμη, απαραίτητη κρίνεται και η πρόσληψη οδηγού ασθενοφόρου.
Στην ίδια κατεύθυνση, σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και κτιριακά προβλήματα παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα 6 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) του Νομού Μαγνησίας, που μαζί με το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου (ΠΙ) καλύπτουν το δύσκολο έργο της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης της υπαίθρου, σε μία γεωγραφικά δύσβατη περιοχή, με απομακρυσμένες ορεινές, ημιορεινές, θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές.
Έτσι, όσον αφορά το ΚΥ Αλμυρού, επείγουσα είναι η ανάγκη πρόσληψης παιδιάτρου, ενώ απαραίτητη κρίνεται και η πρόσληψη καρδιολόγου, γυναικολόγου και ορθοπεδικού. Ακόμα, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεννόηση με την προηγούμενη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, είχε συμφωνήσει την ανακαίνιση του  ΚΥ, καθώς στεγάζεται σε ένα κτίριο άνω των 30 ετών, με προβλήματα στις υδραυλικές αλλά και τις υγειονομικές του εγκαταστάσεις. Ωστόσο, παρά τη παρέλευση έξι μηνών από την ανάληψη της νέας κυβέρνησης, καμία ενέργεια για τη δρομολόγηση της ανακαίνισης δεν έχει προχωρήσει.
Ανάγκες για παιδίατρο αλλά και για και για οδηγό ασθενοφόρου ΕΚΑΒ έχει και το ΚΥ Βελεστίνου. Με πρωτοβουλία της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είχε προκηρυχθεί θέση παιδιάτρου από το Μάρτιο του 2019, ωστόσο με την ανάληψη της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας η διαδικασία έχει «παγώσει».
Ακόμα, στο ΚΥ Βελεστίνου υπάρχει η υποδομή μικροβιολογικού και αιματολογικού εργαστηρίου, ωστόσο λείπει το απαραίτητο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό για να τα λειτουργήσει. Η προηγούμενη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ είχε συμφωνήσει στην αγορά των απαραίτητων αναλυτών αίματος για τη λειτουργία του αιμοτολογικού, ωστόσο ούτε αυτή η πρωτοβουλία έχει προχωρήσει ακόμα μετά την ανάληψη της νέας Διοίκησης.
Σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό παρουσιάζουν και τα ΚΥ των Σποράδων. Συγκεκριμένα, το ΚΥ Σκιάθου απαραίτητη κρίνεται η πρόσληψη τουλάχιστον ενός μόνιμου γενικού ιατρού/παθολόγου, ενός οδηγού ασθενοφόρου, καθώς και νοσηλευτικού προσωπικού.
Αναγκαία είναι η πρόσληψη μόνιμου γενικού ιατρού/παθολόγου και για το ΚΥ Σκοπέλου, καθώς αυτή τη στιγμή στο νησί δεν υπηρετεί μόνιμος ιατρός και οι υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων καλύπτονται μόνο από επισκέπτη ιατρό. Ακόμη και το ΚΥ Σκοπέλου έχει ανάγκη από οδηγό ασθενοφόρου.
Ανάγκες για μόνιμο γενικό ιατρό/παθολόγο και οδηγό ασθενοφόρου έχει και το ΠΙ Αλοννήσου, ενώ απαραίτητη είναι και η προμήθεια καινούριου ασθενοφόρου, καθώς το παρόν είναι πολύ παλιό με αποτέλεσμα να δημιουργεί πολλά προβλήματα στη χρήση του.
Επειδή, το κτιριακό πρόβλημα του ΚΥ Ζαγοράς είναι κάτι παραπάνω από επείγον και το κτίριο βρίσκεται κυριολεκτικά υπό κατάρρευση.
Επειδή, πριν από περίπου ένα μήνα ως αποκορύφωμα όλων των κτιριακών ελλειμμάτων και εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών του χειμώνα το ΚΥ Ζαγοράς πλημμύρισε προκαλώντας σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα σε εργαζόμενους και ασθενείς.
Επειδή, η σημερινή κατάσταση στο ΚΥ Ζαγοράς δυσχεραίνει δυσανάλογα την καθημερινότητα εργαζομένων και επισκεπτών ασθενών, κάνοντας επείγουσα την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του κτιριακού του προβλήματος.
Επειδή, σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και κτιριακά προβλήματα παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα 6 Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας και το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου
Επειδή, τα ΚΥ του Νομού Μαγνησίας καλύπτουν το δύσκολο έργο της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε μία γεωγραφικά δύσβατη περιοχή.
Επειδή, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεννόηση με την προηγούμενη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ είχε δρομολογήσει προσλήψεις για τα ΚΥ της Μαγνησίας, αλλά και  ενέργειες για την αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων και για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Επειδή, όλες αυτές οι δρομολογούμενες ενέργειες έξι μήνες μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών και την ανάληψη της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έχουν «παγώσει».
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κατάσταση στο ΚΥ Ζαγοράς και να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες επισκευής και αποκατάστασης των κτιριακών προβλημάτων του ΚΥ;
2. Πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να στελεχωθεί το ΚΥ Ζαγοράς με το απαραίτητο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό;
3. Πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να στελεχωθούν συνολικά τα ΚΥ του Νομού Μαγνησίας με το απαραίτητο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση και επιδιόρθωση των κτιριακών προβλημάτων τους;
4. Προτίθεται να προχωρήσει τις δρομολογημένες από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενέργειες για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού και την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τα ΚΥ του Νομού Μαγνησίας;
5. Πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να στηρίξει συνολικά τα ΚΥ και να ενισχύσει ποιοτικά την πρωτοβάθμια περίθαλψη;
Ο ερωτών βουλευτής
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...