Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Ερώτηση Μεϊκόπουλου για να στηριχθεί άμεσα ο κλάδος των τεχνικών επαγγελμάτων που χτυπήθηκε από τον κορωνοϊό

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος: «Να στηριχθεί άμεσα ο κλάδος των τεχνικών επαγγελμάτων που έχει χτυπηθεί λόγω κορωνοϊού»

Τη λήψη μέτρων ώστε να ενταχθούν τα τεχνικά επαγγέλματα στους κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και να υπαχθούν οι τεχνικοί σε καθεστώς επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, αναστολής πληρωμών δόσεων δανείων, οφειλών και ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα και μέχρι να ξεπεραστεί η δυσχερής αυτή κατάσταση, ζήτησε με ερώτησή του από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής ο κλάδος των τεχνικών επαγγελμάτων (επιχειρήσεις μετάλλου, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, τεχνίτες τζαμιών κ.α.)δεν περιλαμβάνεται ούτε στον κατάλογο των Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) που θα επιδοτηθούν σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών στις 20/03/2020, αλλά ούτε και στον κατάλογο που παρατίθεται στην ΥΑ (ΦΕΚ 949Β’/21.3.2020) που καθορίζει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 και θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης.

Ωστόσο, ο κύκλος εργασιών των τεχνικών επαγγελματιών έχει μειωθεί δραματικά. Το ίδιο ισχύει και για τον τζίρο τους. Η ζήτηση για την παροχή τεχνικών υπηρεσιών έχει μειωθεί κάθετα, καθώς το καταναλωτικό κοινό επιδεικνύει εύλογα μεγάλη διστακτικότητα στην είσοδο και παραμονή τεχνιτών στην οικεία του για οποιαδήποτε εργασία ή επισκευή. Είναι τέτοια η φύση της δουλειάς που συχνά δημιουργείται συνωστισμός περισσότερων ατόμων.Έτσι, ήδη πολλές προγραμματισμένες εργασίες έχουν αναβληθεί, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται «πάγωμα» στην εισαγωγή πρώτων ή ημικατεργασμένων υλικών από την ΕΕ.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι οι επαγγελματίες τεχνικοί αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή ουσιαστικά παύση του κύκλου εργασιών τους και σημαντική έλλειψη ρευστότητας, την οποία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και από την οποία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακάμψουν μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να εντάξει τα τεχνικά επαγγέλματα στους κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού και να λάβουν οι τεχνικοί τις απαραίτητες ενισχύσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:

Προς τoν κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: Άμεση λήψη μέτρων στήριξης των τεχνικών επαγγελμάτων

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες βιώνει η χώρα μας λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) και οι οποίες οδήγησαν στη λήψη μέτρων υγειονομικού ενδιαφέροντος για προστασία της Δημόσιας Υγείας, έχουν επηρεάσει σημαντικά πολλούς κλάδους της εγχώριας οικονομίας.

Η λήψη μέτρων ενίσχυσης των κλάδων της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, δυστυχώς δεν απαντούν στις πολλές περιπτώσεις επαγγελματιών που ενώ δεν έχουν λάβει κρατική εντολή διακοπής της επιχείρησής τους, εντούτοις πρακτικά αδυνατούν αυτή τη στιγμή να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

Ένας τέτοιος κλάδος είναι ο κλάδος των τεχνικών επαγγελμάτων (επιχειρήσεις μετάλλου, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, τεχνίτες τζαμιών κ.α.). Ούτε στον κατάλογο των Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) που θα επιδοτηθούν σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών στις 20/03/2020, αλλά ούτε και στον κατάλογο που παρατίθεται στην ΥΑ (ΦΕΚ 949Β’/21.3.2020) που καθορίζει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 και θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης, δεν περιλαμβάνονται οι ΚΑΔ των τεχνικών επαγγελμάτων.

Τα τεχνικά επαγγέλματα αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν. Η ζήτηση για την παροχή τεχνικών υπηρεσιών έχει μειωθεί κάθετα, καθώς το καταναλωτικό κοινό επιδεικνύει εύλογα μεγάλη διστακτικότητα στην είσοδο και παραμονή τεχνιτών στην οικεία του για οποιαδήποτε εργασία ή επισκευή. Έτσι, ήδη πολλές προγραμματισμένες εργασίες έχουν αναβληθεί.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται «πάγωμα» στην εισαγωγή πρώτων ή ημικατεργασμένων υλικών από την ΕΕ, καθ’ ότι το υγειονομικό πρόβλημα του κορωνοϊού δεν είναι μόνο ελληνικού αλλά ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Με βάση τα παραπάνω, οι επαγγελματίες τεχνικοί αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή ουσιαστικά παύση του κύκλου εργασιών τους και σημαντική έλλειψη ρευστότητας, την οποία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και από την οποία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακάμψουν μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης.

Επειδή,η λήψη μέτρων ενίσχυσης που έχουν ανακοινωθεί για κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, δεν απαντούν σε πολλές περιπτώσεις επαγγελματιών.

Επειδή,ένας τέτοιος κλάδος είναι ο κλάδος των τεχνικών επαγγελμάτων.

Επειδή,τα τεχνικά επαγγέλματα αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν και ζήτηση για την παροχή τεχνικών υπηρεσιών έχει μειωθεί κάθετα.

Επειδή,παρατηρείται «πάγωμα» στην εισαγωγή πρώτων ή  ημικατεργασμένων υλικών από την ΕΕ.

Επειδή,οι επαγγελματίες τεχνικοί αντιμετωπίζουν ουσιαστικά παύση του κύκλου εργασιών τους και σημαντική έλλειψη ρευστότητας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πώς προτίθεται να παρέμβει, ώστε να ενταχθούν τα τεχνικά επαγγέλματα στους κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και να υπαχθούν οι τεχνικοί σε καθεστώς επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, αναστολής πληρωμών δόσεων δανείων, οφειλών και ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα και μέχρι να ξεπεραστεί η δυσχερής αυτή κατάσταση;

Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...