Κοινοβουλευτική Ερώτηση Αλ. Μεϊκόπουλου για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών
Τη θεσμική θωράκιση των Κέντρων Ξένων Γλωσσών από το συνεχιζόμενο φαινόμενο της παραοικονομίας στον κλάδο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης έφερε στη Βουλή με κοινοβουλευτική Ερώτηση ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, ο κλάδος της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης περιλαμβάνει 5.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις πανελλαδικά οι οποίες καταβάλλουν φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και συμμορφώνονται με μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, κτιριολογικές προϋποθέσεις και απασχολεί περίπου 20.000 εργαζομένους και ιδιοκτήτες.
Το φαινόμενο της παραοικονομίας με ιδιαίτερα μαθήματα και οικοδιδασκαλεία παραμένει ανεξέλεγκτο δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας στα κέντρα ξένων γλωσσών.
Επιπλέον, «η πανδημία κατάφερε ισχυρό πλήγμα στα κέντρα ξένων γλωσσών που δέχθηκαν ανεπαρκή στήριξη βλέποντας τις επιχειρήσεις τους να έχουν εξαιρεθεί από μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης, ενώ πολλά από αυτά βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο λουκέτου» υποστήριξε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παρέμβαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παραοικονομίας στην ξενόγλωσση εκπαίδευση, τονίζοντας ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ξένων Γλωσσών έχει διατυπώσει σειρά προτάσεων για τη θεσμική προστασία και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου.
Αναλυτικά η Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Παιδείας & Θρησκευμάτων
Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
ΘΕΜΑ: «Θεσμική θωράκιση των Κέντρων Ξένων Γλωσσών από το συνεχιζόμενο φαινόμενο της παραοικονομίας στον κλάδο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης»
Ο κλάδος της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης που περιλαμβάνει 5.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις πανελλαδικά, οι οποίες καταβάλλουν φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και συμμορφώνονται με μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, κτιριολογικές προϋποθέσεις και απασχολεί περίπου 20.000 εργαζομένους και ιδιοκτήτες, βρίσκεται αντιμέτωπος τόσο με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία όσο και το διαχρονικό πρόβλημα της παραοικονομίας με ιδιαίτερα μαθήματα και οικο-διδασκαλεία.
Παρά τη δύσκολη και υγειονομικά επισφαλή περίοδο της πανδημίας, το φαινόμενο της παράνομης διδασκαλίας κατ’ οίκον και των ιδιαίτερων μαθημάτων παραμένει ανεξέλεγκτο συνεχίζοντας να δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας στα κέντρα ξένων γλωσσών.
Επιπλέον, τα κέντρα ξένων γλωσσών είναι ένας από τους κλάδους που δέχθηκαν ισχυρό οικονομικό πλήγμα από την πανδημία, και εντούτοις δέχθηκαν ανεπαρκή στήριξη βλέποντας τις επιχειρήσεις τους να έχουν εξαιρεθεί από μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης. Αφού εξαιρέθηκαν από την επέκταση του μέτρου μείωσης 40% του ενοικίου για τους μήνες μετά το Μάϊο και ενώ τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών εταιρικής μορφής δεν εντάχθηκαν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού του Απριλίου 2020, βρίσκονται και εκτός του προγράμματος επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας, καθώς οι προσλήψεις σε αυτά γίνονται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Οι ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών έχουν επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη θεσμικής προστασίας και θωράκισης του κλάδου τους προκειμένου να μην εξωθούνται νόμιμες επιχειρήσεις σε λουκέτο και εκπέμπουν για ακόμα μια φορά σήμα κινδύνου μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν διατυπώσει για τον έλεγχο των παράνομων διαφημίσεων στο διαδίκτυο και των παράνομων πλατφορμών καθηγητών που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών.
Επειδή, ο κλάδος της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης μαστίζεται από το διαχρονικό πρόβλημα της παραοικονομίας με ιδιαίτερα μαθήματα και οικο-διδασκαλεία που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Επειδή, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις.
Επειδή, τα κέντρα ξένων γλωσσών δέχθηκαν ισχυρό οικονομικό πλήγμα από την πανδημία, και εντούτοις δέχθηκαν ανεπαρκή οικονομική στήριξη.
Επειδή, οι ιδιοκτήτες τους έχουν επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη θεσμικής προστασίας και θωράκισης του κλάδου, ώστε να μην εξωθούνται νόμιμες επιχειρήσεις στη λύση του λουκέτου.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της παραοικονομίας στον κλάδο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης;
- Προτίθενται να υιοθετήσουν τις προτάσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών για τη θεσμική προστασία και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου; Ο Ερωτών Βουλευτής. Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος