Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Μεϊκόπουλος: «Βολιώτες δε λαμβάνουν συντάξεις λόγω της υποβάθμισης των ΕΛΤΑ Μαγνησίας»

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Βολιώτες δε λαμβάνουν συντάξεις λόγω της υποβάθμισης των ΕΛΤΑ Μαγνησίας»

Κοινοβουλευτική Ερώτηση Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για τα υποβαθμισμένα ΕΛΤΑ Μαγνησίας και τα προβλήματα των Βολιωτών 

Να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα της καθυστέρησης στη διανομή της αλληλογραφίας που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών μέχρι και απώλεια συντάξεων και να σταματήσει η υποστελέχωση και υποβάθμιση των ΕΛΤΑ Μαγνησίας, ζήτησε με ερώτησή του από τους αρμόδιους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, τα ΕΛΤΑ Μαγνησίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, καθώς τα κενά υπαλλήλων από τις συνταξιοδοτήσεις δεν αναπληρώνονται. «Το τελευταίο διάστημα ο τοπικός τύπος καταγράφει περιστατικά πολιτών του Βόλου που λόγω της καθυστέρησης διανομής και παραλαβής λογαριασμών από τα ΕΛΤΑ, δεν πληρώθηκαν την επικουρική τους σύνταξη διότι δεν παρέλαβαν ποτέ από τα ΕΛΤΑ τον φάκελο που αποστέλλεται ανά χρονικά διαστήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία για την επικαιροποίηση των στοιχείων των ασφαλισμένων», ανέφερε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο Βουλευτής κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς να σταματήσουν άμεσα τη στοχευμένη υποβάθμιση των ΕΛΤΑ και να διαφυλάξουν τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

 ΘΕΜΑ: Σοβαρή υποστελέχωση των ΕΛΤΑ Μαγνησίας

Αυτή τη στιγμή  στα ΕΛΤΑ της Μαγνησίας υπηρετούν συνολικά περίπου 60 μόνιμοι υπάλληλοι και δέκα συμβασιούχοι, μέσο όρο ηλικίας άνω των 50 ετών και με 31 χρόνια προϋπηρεσίας και άνω. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν μια δεκαετία υπήρχαν περίπου 110 άτομα και σήμερα υπηρετούν σχεδόν τα μισά.

Τα ΕΛΤΑ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε προσωπικό καθώς τα κενά υπαλλήλων από τις συνταξιοδοτήσεις δεν αναπληρώνονται. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων και τον τοπικό τύπο, τον περασμένο Δεκέμβριο και τον Μάρτιο αποχώρησαν από τα ΕΛΤΑ Βόλου λόγω συνταξιοδότησης τρία άτομα, τα οποία δεν αναπληρώθηκαν ποτέ, ενώ δεν έχει γίνει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού τα τελευταία 10 χρόνια.

Η σοβαρή υποστελέχωση των ΕΛΤΑ Μαγνησίας έχει οδηγήσει στο να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη διανομή αλληλογραφίας, η οποία περιλαμβάνει την παράδοση λογαριασμών και την πληρωμή συντάξεων, συναλλαγών σημαντικών για την καθημερινότητα των πολιτών. Η πανδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς η υποστελέχωση των ΕΛΤΑ γινόταν εντονότερη εξαιτίας των νόμιμων ειδικών αδειών που λάμβανε το προσωπικό, όπως η άδεια ειδικού σκοπού.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ο τοπικός τύπος καταγράφει περιστατικά πολιτών του Βόλου που λόγω της καθυστέρησης διανομής και παραλαβής λογαριασμών από τα ΕΛΤΑ, δεν πληρώθηκαν την επικουρική τους σύνταξη διότι, δεν παρέλαβαν ποτέ από τα ΕΛΤΑ τον φάκελο που αποστέλλεται ανά χρονικά διαστήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία για την επικαιροποίηση των στοιχείων των ασφαλισμένων.

Φαινόμενα δυσλειτουργίας των ΕΛΤΑ έχουν εντοπιστεί πανελλαδικά το τελευταίο εξάμηνο, όπου οι αιφνιδιαστικές απολύσεις εκτάκτου προσωπικού (230 άτομα συνολικά σε όλη τη χώρα) που απασχολούνταν σε κατά τόπους καταστήματα και κάλυπτε πάγιες ανάγκες, έχει προκαλέσει  έντονη φημολογία για το κλείσιμο υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ σε όλη την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη τετραετία έλαβε μέτρα διάσωσης του Οργανισμού και διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του. Συγκεκριμένα, επεδίωξε και κατάφερε την είσπραξη από τα ΕΛΤΑ ποσό 90 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας που παρείχαν τα ΕΛΤΑ προς τους φορείς του Δημοσίου για την κάλυψη των απομακρυσμένων περιοχών για τα έτη 2013 έως και 2018.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε και πρωτοβουλίες για την είσπραξη του συνόλου των οφειλών που εκκρεμούσαν προς τα ΕΛΤΑ από το 2012 από πολυάριθμους φορείς του Δημοσίου. Το αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών ήταν μέχρι τα μέσα του 2019 τα ΕΛΤΑ να έχουν  εισροή στα ταμεία τους περίπου 45 εκ. ευρώ.

Η σοβαρή υποστελέχωση των ΕΛΤΑ που προκαλεί δυσλειτουργία στη διανομή της αλληλογραφίας και πραγματικό πρόβλημα στην καθημερινότητα των πολιτών, οι αιφνιδιαστικές απολύσεις έκτακτου προσωπικού, η έντονη φημολογία για κλείσιμο υποκαταστημάτων ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα, προκαλούν τη δικαιολογημένη ανησυχία των εργαζομένων, αλλά και σοβαρή υπόνοια υποβάθμισης και απαξίωσης του Οργανισμού.

Επειδή, τα ΕΛΤΑ Βόλου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε προσωπικό καθώς τα κενά υπαλλήλων από τις συνταξιοδοτήσεις δεν αναπληρώνονται.

Επειδή, η σοβαρή υποστελέχωση των ΕΛΤΑ Μαγνησίας έχει οδηγήσει στο να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη διανομή αλληλογραφίας, η οποία περιλαμβάνει την παράδοση λογαριασμών και την πληρωμή συντάξεων.

Επειδή, λόγω των καθυστερήσεων στη διανομή πολίτες της Μαγνησίας δεν πληρώθηκαν την επικουρική τους σύνταξη.

Επειδή, η Μαγνησία είναι μία περιοχή με πολλές ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, γεγονός που εντείνει την ανάγκη για επαρκές και κατάλληλο προσωπικό των ΕΛΤΑ.

Επειδή, φαινόμενα δυσλειτουργίας και απαξίωσης των ΕΛΤΑ έχουν εντοπιστεί τον τελευταίο καιρό πανελλαδικά.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πώς προτίθεται να παρέμβει ώστε να στελεχωθούν επαρκώς τα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ στη Μαγνησία και να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα της καθυστέρησης στη διανομή της αλληλογραφίας που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών;
  2. Πώς προτίθεται να παρέμβει ώστε να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ πανελλαδικά και να μην συνεχιστεί η απαξίωση του Οργανισμού με κλείσιμο και συγχώνευση υποκαταστημάτων;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

 

 

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...