Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

«Ο τουρισμός δε θα κρατηθεί όρθιος με ενισχύσεις-ενέσεις. Η κυβέρνηση να βάλει πλάτη»

«Ο ελληνικός τουρισμός δε θα κρατηθεί όρθιος με ενισχύσεις υπό τη μορφή ενέσεων, ούτε αποσπασματικά και όψιμα μέτρα.

Η κυβέρνηση να βάλει πλάτη»

Ο τουρισμός υπήρξε διαχρονικά το οξυγόνο της ελληνικής οικονομίας. Στην περίοδο της κρίσης αλλά και νωρίτερα με λίγη ή καθόλου κρατική βοήθεια, ο ελληνικός τουριστικός κλάδος λειτούργησε ως μοχλός ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη και οριζόντια επιρροή σε σχεδόν όλα τα επαγγέλματα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο τουρισμός αλλά και οι άμεσες και έμμεσες διασυνδέσεις του αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% του ελληνικού ΑΕΠ.

Σε μια περίοδο που είχε «πάρει φόρα» καταγράφοντας ολοένα και πιο βελτιωμένες επιδόσεις, ο τουρισμός της χώρας πλήττεται βάναυσα από την πανδημία και τα επιβαλλόμενα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα. Οι απώλειες μόνο για το τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος θα είναι πάνω από 2,17 δις. οι χαμένες θέσεις εργασίας είναι πάνω από 38.000 και οι προβλέψεις για το καλοκαίρι δεν είναι ενθαρρυντικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άκουσε προσεκτικά τους εκπροσώπους του κλάδου και προτείνει ένα ειδικό σχέδιο προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του τουρισμού που περιλαμβάνει άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης, καθώς και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο μέχρι το 2021, όποτε προβλέπεται να επιστρέψει η ομαλότητα στον τουριστικό τομέα.

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων για τις επιχειρήσεις την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με (άτοκο) κεφάλαιο κίνησης, με την εγγύηση του δημοσίου,  άτοκα δάνεια, εκπτώσεις επί των επιτοκίων και ειδικά επενδυτικά προγράμματα, την αναβολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών στο Δημόσιο και τη στοχευμένη κατανομή πόρων στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, με έμφαση στις πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της σχεδίασης και εξειδίκευσης του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 και με την αξιοποίηση των μέχρι τώρα αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-20.

Για τους εργαζομένους προτείνει να ληφθεί ειδική μέριμνα του ΟΑΕΔ για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, οριζόντια, χωρίς προϋποθέσεις και ανεξαρτήτως τρόπου λήξης της συμβάσεως, την πλήρη καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, και να μειωθεί έγκαιρα ο απαραίτητος αριθμός ενσήμων για να λάβουν το επίδομα ανεργίας οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και ένα μεσο-μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στον τουρισμό με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και προγράμματα εξειδικευμένης κατάρτισης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από ένα πακέτο μέτρων που να είναι άμεσο, ολοκληρωμένο και δυναμικό που θα καθορίσει κατά πολύ την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής ακολουθεί μια λογική «λιτότητας» στα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους στον τουρισμό αποδεικνύοντας ότι δεν έχει εκτιμήσει σωστά τον κίνδυνο και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να σταματήσει να είναι φειδωλή στην προσπάθεια για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Ο ελληνικός τουρισμός δε θα κρατηθεί όρθιος με ενισχύσεις υπό τη μορφή ενέσεων, ούτε αποσπασματικά και όψιμα μέτρα. Οι άνθρωποι του τουριστικού κλάδου περιμένουν από την κυβέρνηση να «βάλει πλάτη» στη δύσκολη και άγνωστη αυτή συνθήκη, όπως έπραξαν και οι ίδιοι στο παρελθόν.

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...