Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

«Να σταθεί η κυβέρνηση στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει τους Οδοντιάτρους της Μαγνησίας»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους Οδοντιάτρους της Μαγνησίας πραγματοποίησε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

«Να σταθεί η κυβέρνηση στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει τους Οδοντιάτρους της Μαγνησίας, όπως στάθηκαν κι εκείνοι κατά την περίοδο της πανδημίας»

O Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος πραγματοποίησε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων ζητώντας τη στήριξη του Οδοντιατρικού Κλάδου της Μαγνησίας προκειμένου να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Την Ερώτηση συνυπέγραψε ο αρμόδιος Τομεάρχης της Κ.Ο. Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Από τα μέσα Μαρτίου με δεδομένη την αυξημένη επικινδυνότητα του επαγγέλματος λόγω της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 μέσω του αερολύματος, οι οδοντίατροι ανέστειλαν την τακτική λειτουργία των ιατρείων τους. Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία εξυπηρετούσαν μόνο τα επείγοντα περιστατικά υπό την προϋπόθεση τήρησης αυστηρότατων μέτρων προστασίας και μόνο εφόσον διέθεταν τα απαραίτητα μέσα προστασίας, αλλιώς έπρεπε να απέχουν.

Όπως επεσήμανε στην Ερώτησή του ο Βουλευτής: «Η μεγάλη έλλειψη σε είδη προστασίας και απολύμανσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε σαν αποτέλεσμα τα περισσότερα ιατρεία να παραμείνουν κλειστά, ενώ αρκετοί επαγγελματίες του κλάδουδαπάνησαν υπέρογκα χρηματικά ποσά για την αγορά των παραπάνω ειδών σε τιμές πολλαπλάσιες σε σχέση με τις τιμές προ πανδημίας».

«Οι Έλληνες οδοντίατροι καθόλη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, τη στιγμή που οι δημόσιες οδοντιατρικές δομές είτε παρέμεναν κλειστές είτε υπολειτουργούσαν, και συνέβαλαν αποφασιστικά στην αποτροπή συμφόρησης οδοντιατρικών περιστατικών στα νοσοκομεία και έκθεσης των ασθενών σε κίνδυνο μόλυνσης, χωρίς όμως να λάβουν την αντίστοιχη αναγνώριση και ενίσχυση από την κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Μεϊκόπουλος. Ο Βουλευτής εξηγώντας τα σπασμωδικά και μη ρεαλιστικά μέτρα στήριξης των οδοντιάτρων μίλησε για τη μετάβαση από επίδομα των 800 ευρώ στο αμαρτωλό voucher της κατάρτισης και την έκπτωση από τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που δεν προσέφερε καμιά πραγματική ανακούφιση, αφού όπως ανέφερε, «πολύ απλά, οι οδοντίατροι δεν εργάστηκαν και δεν πληρώθηκαν».

Σύμφωνα με το Βουλευτή, οι τιμές των ειδών προστασίας στα ύψη, ο μειωμένος αριθμός περιστατικών βάσει πρωτοκόλλου, το επιπρόσθετο οικονομικό βάρος του Φ.Π.Α. σε όλα τα είδη αναλώσιμων υλικών και τα έξοδα για επισκευές, αντικαταστάσεις μηχανημάτων καθώς και οι νέες αγορές λόγω κορωνοϊού «γονατίζουν» τους οδοντιάτρους της Μαγνησίας.

«Παρότι παγκοσμίως ο οδοντιατρικός κλάδος αναγνωρίζεται ως μεγάλη πηγή κινδύνου και μετάδοσης της νόσου, στην Ελλάδα παραμένει αφανές μέρος του υγειονομικού τομέα», υπογράμμισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «στον ΕΟΔΥ δεν υπάρχει εκπρόσωπος Οδοντίατρος γεγονός που εξηγεί εν μέρει τις γενικού περιεχομένου οδηγίες που δεν απαντούν στις ιδιαιτερότητες, αλλά και τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα και την ασφαλή επαναλειτουργία των οδοντιατρείων».

Μεταφέροντας το φόβο και την αγωνία των επαγγελματιών οδοντιάτρων Μαγνησίας για σταδιακό κλείσιμο πολλών οδοντιατρείων υπό το βάρος των αυξημένων απαιτήσεων για ασφαλή λειτουργία και των υποχρεώσεων που τρέχουν, ο κ. Μεϊκόπουλος ζήτησε την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού για την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση και ανανέωση των οδοντιατρείων με στόχο την αποτελεσματικότερη θωράκισή τους σε σχέση με τον κορωνοϊό και τη δημιουργία επιδοτούμενων προγραμμάτων στελέχωσης Βοηθών Οδοντιάτρου, και παράλληλα την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας στα είδη προστασίας και απολύμανσης που είναι απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία των οδοντιατρείων της Μαγνησίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: Στήριξη του Οδοντιατρικού Κλάδου της Μαγνησίας την επόμενη ημέρα της πανδημίας

Από τα μέσα Μαρτίου, έπειτα από σύσταση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.) και με δεδομένη την επικινδυνότητα του επαγγέλματος λόγω της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 μέσω του αερολύματος, οι οδοντίατροι ανέστειλαν την τακτική λειτουργία των ιατρείων τους.

Μετά από σαφείς οδηγίες που δόθηκαν στους επαγγελματίες του οδοντιατρικού κλάδου από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε συνέχεια των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα πρόληψης σχετικά με τον κορωνοϊό για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων ασθενών, οδοντιάτρων και προσωπικού, εξυπηρετούνταν μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Η εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών πραγματοποιούνται υπό αυστηρότητα μέτρα προστασίας, όπως ο περιορισμός, η χρήση μάσκας FFP2 ή FFP3, γυαλιών, προσωπίδων και αδιάβροχων ή nylon ποδιών μιας χρήσης. Αυστηρή προϋπόθεση προκειμένου να αντιμετωπίζουν οι οδοντίατροι τα έκτακτα περιστατικά ήταν να διαθέτουν τα παραπάνω μέσα προστασίας, σε διαφορετική περίπτωση έπρεπε να απέχουν.

Η μεγάλη έλλειψη σε είδη προστασίας και απολύμανσης που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε σαν αποτέλεσμα τα περισσότερα ιατρεία να παραμείνουν κλειστά. Οδήγησε, ακόμα, αρκετούς επαγγελματίες του οδοντιατρικού κλάδου στο να δαπανήσουν υπέρογκα χρηματικά ποσά για την αγορά ειδών προστασίας και απολύμανσης σε τιμές πολλαπλάσιες σε σχέση με τις τιμές προ πανδημίας από το διαδίκτυο και από προμηθευτές που εκμεταλλεύτηκαν την πρωτοφανή αυτή συγκυρία.

Σε όλη τη διάρκεια περιοριστικών μέτρων, οι Έλληνες οδοντίατροι διαχειρίστηκαν με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος τους ασθενείς τους παρέχοντας τηλεφωνικές οδηγίες και δεχόμενοι έκτακτα περιστατικά τηρώντας τους κανόνες προστασίας. Επιπλέον, τη στιγμή που οι δημόσιες οδοντιατρικές δομές είτε παρέμεναν κλειστές είτε υπολειτουργούσαν, συνέβαλαν αποφασιστικά στην αποτροπή συμφόρησης οδοντιατρικών περιστατικών στα νοσοκομεία, ώστε να είναι ελεύθερα να περιθάλψουν πιθανά κρούσματα κορωνοϊού, αλλά και να μην εκτεθούν οι ασθενείς σε κίνδυνο μόλυνσης.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες οδοντίατροι στις δυσχερείς συνθήκες ανεργίας, αισχροκέρδειας και αυξημένου κινδύνου, όπως διαμορφώθηκαν από την πανδημία, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων χωρίς όμως να λάβουν την αντίστοιχη αναγνώριση και ενίσχυση από την κυβέρνηση. Αν και ενέταξε τους οδοντιάτρους από τους πρώτους ΚΑΔ στο επίδομα των 800 ευρώ για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, τους συμπεριέλαβε τελικά στο εκπαιδευτικό επίδομα μέσω επιταγής κατάρτισης (voucher), ενώ η έκπτωση από τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις δεν προσέφερε καμία ανακούφιση στους επαγγελματίες που δεν εργάστηκαν και συνεπώς δεν πληρώθηκαν.

Σύμφωνα με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, οι επαγγελματίες οδοντίατροι εκφράζουν φόβο και δικαιολογημένη αγωνία για σταδιακό κλείσιμο πολλών οδοντιατρείων υπό το βάρος των αυξημένων απαιτήσεων για ασφαλή λειτουργία και των υποχρεώσεων που τρέχουν. Οι τιμές των ειδών προστασίας στα ύψη συμπαρασύρουν το κόστος θεραπείας, τη στιγμή που αναγκαστικά δέχονται μειωμένο αριθμό περιστατικών βάσει πρωτοκόλλου. Επιπρόσθετο οικονομικό βάρος συνιστά και το Φ.Π.Α. σε όλα τα είδη αναλώσιμων υλικών. Παράλληλα, στις πάγιες υποχρεώσεις των οδοντιάτρων έρχονται να προστεθούν τα έξοδα για επισκευές, συντηρήσεις και αντικαταστάσεις μηχανημάτων, ενώ νέες αγορές που θα αναβαθμίσουν το ιατρείο και θα το θωρακίσουν απέναντι στον κορωνοϊό θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τους οδοντιάτρους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στον ΕΟΔΥ δεν υπάρχει εκπρόσωπος Οδοντίατρος γεγονός που εξηγεί εν μέρει τις γενικού περιεχομένου οδηγίες που δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες, αλλά και τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα και την ασφαλή επαναλειτουργία των οδοντιατρείων. Παρότι παγκοσμίως ο οδοντιατρικός κλάδος αναγνωρίζεται ως μεγάλη πηγή κινδύνου και μετάδοσης της νόσου, στην Ελλάδα παραμένει αφανές μέρος του υγειονομικού τομέα.

Επειδή, παγκοσμίως ο οδοντιατρικός κλάδος αναγνωρίζεται ως μεγάλη πηγή κινδύνου και μετάδοσης της νόσου.

Επειδή, οι Έλληνες οδοντίατροι συνέβαλαν αποφασιστικά στην αποτροπή συμφόρησης οδοντιατρικών περιστατικών στα νοσοκομεία, ώστε να είναι ελεύθερα να περιθάλψουν πιθανά κρούσματα κορωνοϊού,αλλά και να μην εκτεθούν οι ασθενείς σε κίνδυνο μόλυνσης.

Επειδή, στη Μαγνησία τα περισσότερα οδοντιατρεία παρέμειναν κλειστά λόγω έλλειψης ειδών προστασίας και απολύμανσης, ενώ άλλα δαπάνησαν υπέρογκα ποσά προκειμένου να προμηθευτούν είδη προστασίας και απολύμανσης σε τιμές πολλαπλάσιες από εκείνες προ πανδημίας από το διαδίκτυο και προμηθευτές που εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία.

Επειδή, η ασφαλής λειτουργία των οδοντιατρείων προϋποθέτει επιπρόσθετες και δυσβάσταχτες δαπάνες.

Επειδή, σύμφωνα με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας οι πάγιες υποχρεώσεις των οδοντιάτρων και οι ανάγκες για επισκευές, αντικαταστάσεις μηχανημάτων και νέες αγορές που θα αναβαθμίσουν το ιατρείο και θα το θωρακίσουν απέναντι στον κορωνοϊό θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τους οδοντιάτρους οδηγώντας τους σταδιακά σε κλείσιμο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πώς προτίθεται να παρέμβει για να αντιμετωπίσει φαινόμενα αισχροκέρδειας που εντοπίζονται στα είδη προστασίας και απολύμανσης που είναι απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία των οδοντιατρείων της Μαγνησίας;
  2. Προτίθεται να χρησιμοποιήσει το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση και ανανέωση των οδοντιατρείων με στόχο την αποτελεσματικότερη θωράκισή τους σε σχέση με τον κορωνοϊό, καθώς και να δημιουργήσει επιδοτούμενα προγράμματα στελέχωσης Βοηθών Οδοντιάτρου;

 

        Οι ερωτώντες βουλευτές

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Παππάς Νικόλαος

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...