Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

«Μύθοι, εμπαιγμός και κρυφή ατζέντα ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης συνθέτουν το νέο ασφαλιστικό»

«Είναι λογικό είτε κάποιος βγάζει 1.000 ευρώ, είτε 10.000, είτε 100.000 ευρώ, είτε 1.000.000 ευρώ να έχει τη δυνατότητα να πληρώνει την κατώτερη εισφορά;

Είναι δίκαιο να μη λαμβάνεται υπόψη η φοροδοτική ικανότητα που είναι βασική αρχή των διανεμητικών συστημάτων;» 

Παρέμβαση πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 26/02/2020, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στηλιτεύοντας την ανυπαρξία θεσμικού κοινωνικού διαλόγου εκ μέρους της ΝΔ, όπως απαιτείται στο πλαίσιο επεξεργασίας ενός ασφαλιστικού νομοσχεδίου και σχολιάζοντας ότι η «γενναία» ασφαλιστική μεταρρύθμιση που φέρνει η ΝΔ ετεροπροσδιορίζεται σε σχέση μετ ο ασφαλιστικό του ΣΥΡΙΖΑ αποτελώντας προϊόν της ανάγκης για τροποποίηση σημαντικών διατάξεων του ν. 4387/2016, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Ο Βουλευτής επισημαίνοντας την αντίφαση ρώτησε ευθέως τον αρμόδιο Υπουργό για τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ως το 2070, ενός συστήματος που έχει έσοδα από την κρατική χρηματοδότηση, από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και από την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων εφόσον σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες που η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Επιπλέον, οι πολιτικές που εφαρμόζονται στον τομέα της εργασίας έχουν ήδη οδηγήσει σε απολύσεις και μειώσεις μισθών, ενώ δεν υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για περαιτέρω πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού, ανέφερε ο κ. Μεϊκόπουλος ρωτώντας πώς με τα δεδομένα αυτά θα ενισχυθούν οι πόροι του συστήματος.

Αμφισβήτησε ευθέως τις δηλώσεις της κυβέρνησης για αυξήσεις στις συντάξεις επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί όταν για δυόμισι εκατομμύρια συνταξιούχους καταργείται η θεσμοθετημένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μόνιμη και σταθερή 13η σύνταξη, αλλά και όταν σύμφωνα με τον ψηφισμένο προϋπολογισμό του 2020, μειώνεται κατά 200 εκατομμύρια ευρώ η δαπάνη για τις συντάξεις.

Καταρρίπτοντας έναν ακόμη μύθο του νέου ασφαλιστικού, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αυξήσεις δε θα δουν όλοι, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά μόνο όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, ενώ αντιπαρέβαλε ότι το 84% των ασφαλισμένων που συνταξιοδοτείται από τον ΕΦΚΑ έχει λιγότερα από 33χρόνια ασφάλισης.

Περνώντας στην κριτική για την επαναφορά του συστήματος των ασφαλιστικών κλάσεων, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε ότι δε θα υπάρξει ελάφρυνση για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών όσον αφορά τις εισφορές τους, καθώς με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ η κατώτερη εισφορά ανερχόταν στα 185 ευρώ, ενώ με τις ρυθμίσεις της ΝΔ θα πάει στα 220 ευρώ το μήνα για την πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ταυτόχρονα, η ελευθερία επιλογής κλάσης φέρνει μία καταφανή στρέβλωση υπέρ των μεγαλύτερων εισοδημάτων. Είτε κάποιος βγάζει 1.000 ευρώ, είτε 10.000, είτε 100.000 ευρώ, είτε 1.000.000 ευρώ, θα έχει τη δυνατότητα να πληρώνει την κατώτερη εισφορά εξηγεί ο Βουλευτής, αφού δε θα λαμβάνεται υπόψη η φοροδοτική ικανότητα που είναι βασική αρχή των διανεμητικών συστημάτων.

Η Κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να εμπιστευτούν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για να πάρουν μεγαλύτερες συντάξεις τη στιγμή που έχει ανοιχτό διάλογο με μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε οι νέοι ασφαλισμένοι από το 2021 και μετά να επενδύουν τους μισθούς τους σε ιδιωτικούς παρόχους με το σχετικό ρίσκο, αναφέρει ως οξύμωρο ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ στερείται τριών βασικών στοιχείων για να πετύχει τη συναίνεση που είναι η ειλικρίνεια, η καλή πίστη και «ανοιχτά χαρτιά» στους πολίτεςκαι υποστήριξε ότι «μύθοι, εμπαιγμός και μια ολοένα και πιο φανερή κρυφή ατζέντα για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης συνθέτουν το νέο Ασφαλιστικό».

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...