Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Αλ. Μεϊκόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: «Η πρόληψη το μεγαλύτερο όπλο»

Αλ. Μεϊκόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

 «Η πρόληψη το μεγαλύτερο όπλο»

 Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους. Αποτελεί κάθε χρόνο ημέρα προβληματισμού για όσα συμβαίνουν τον υπόλοιπο χρόνο και κατά ένα τρόπο μια αφορμή αποτίμησης της κατάστασης στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως.  Είναι πάνω από όλα όμως ημέρα μνήμης για τους συνανθρώπους που στερηθήκαμε λόγω των ουσιών και ημέρα γιορτής για εκείνους που πάλεψαν με την εξάρτηση και βγήκαν νικητές.

Η φετινή ημέρα κατά των ναρκωτικών μας βρίσκει και πάλι εν μέσω πανδημίας και μετά από ένα παρατεταμένο λοκντάουν που οδήγησαν σε εγκλεισμό και αποξένωση επιτείνοντας το συναίσθημα ανασφάλειας, άγχους και πίεσης. Η Διεθνής Επιτροπή για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών κατέγραψε κατακόρυφη αύξηση υπνωτικών, ηρεμιστικών και κάνναβης.

Η πανδημία δεν επηρέασε των αγορά των ναρκωτικών που παρουσίασε, ωστόσο, υψηλή διαθεσιμότητα και ευρύ φάσμα ουσιών αποδεικνύοντας πόσο ανθεκτικός είναι «ο εχθρός των ναρκωτικών».

Τα περιοριστικά μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας προκάλεσαν αύξηση των τιμών, μείωση της καθαρότητας των ναρκωτικών ουσιών. Η αύξηση της ανεργίας ενδέχεται, μάλιστα, να στρέψει τους άπορους σε παράνομες δραστηριότητες που συνδέονται με τα ναρκωτικά και να επιδεινώσει τους κινδύνους, την ώρα που τα συστήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιαςόλων των πληττόμενων χωρών είναι επιβαρυμένα.

Ο «κοινός εχθρός» αντιμετωπίζεται μόνο με κοινές τακτικές, ενότητα, σύμπραξη και συνέπεια. Μπορούμε να προλάβουμε, να ενημερώσουμε, να εκπαιδεύσουμε τις νέες και τους νέους μας από την πρώτη σχολική – παιδική ηλικία, να πατάξουμε τη διακίνηση των ναρκωτικών κι εκείνους που επωφελούνται από την ανθρώπινη δυστυχία, να αντιμετωπίσουμε το οργανωμένο έγκλημα, να βελτιώσουμε την ανταπόκριση της δικαιοσύνης,  τη θεραπεία, τις υπηρεσίες απεξάρτησης και τις δομές αποκατάστασης και επανένταξης των χρηστών διασφαλίζοντας ότι όσοι χρειάζονται θεραπεία θα μπορούν να τη λαμβάνουν.

Τα άτομα που αναπτύσσουν εθισμό στα ναρκωτικά είναι πρώτα από όλα ασθενείς. Έχουν δικαίωμα στη φροντίδα από υπηρεσίες που αναπτύσσονται με γνώμονα τις ανάγκες του εξαρτημένου, υπηρεσίες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και διασφαλίζουν την καθολική πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους, χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση, δυστυχώς, προσεγγίζει επιφανειακά το ζήτημα των εξαρτήσεων και την πολυπλοκότητα των εξαρτημένων. Το 2019 ξεκίνησε να αλλάζει ουσιαστικά το ΚΕΘΕΑ όταν με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κατήργησε το αυτοδιοίκητο του φορέα, ενώ πρόσφατα επιτέθηκε στο θεραπευτικό πυρήνα του ΚΕΘΕΑ και στα στεγνά προγράμματά προκρίνοντας τη μείωση βλάβης και παραμερίζοντας την απεξάρτηση των εξαρτημένων με ένα νομοσχέδιο το οποίο αναγκάστηκε να αποσύρει μετά το τεράστιο κύμα αντιδράσεων.

Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών είναι δύσκολος και μακρύς. Η πρόληψη παραμένει το μεγαλύτερο όπλο στη μάχη αυτή. Στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που παλεύουν. Λέμε ΟΧΙ στα ναρκωτικά.

 

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...